Μυζηθροτυρόπιτα με ούζο και περέκ



Μυζηθροτυρόπιτα με αγοραστή μυζήθρα ή μυζήθρα σπιτική της ανακύκλωσης. Μυζηθροτυρόπιτα γλυκιά. Μυζηθροτυρόπιτα με αυγό για γεύμα. Ναι, όλα αυτά μαζί ή μάλλον χώρια είναι η σημερινή μυζηθροτυρόπιτα! Η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι...
Βράδυ και ...3 μπουκάλια γάλα λήγουν σήμερα!!! Λίγο η, κατά καιρούς απέχθεια στο γάλα, λίγο η προτίμηση του γιαουρτιού τώρα που ο καιρός φτιάχνει και η μικρή Βασιλική λαχταράει κάτι διαφορετικό, βρεθήκαμε με 3 μπουκάλια γάλακτος χαμηλής λακτόζης που έληγαν!!!! Τώρα;;; Η εύκολη λύση για όλους... η θεία με τη γνωστή μανία για ανακύκλωση των τροφίμων... όχι θα το αφήναμε!!!! χαχαχα
Δεν χρειαζόμουν και πολύ... το γάλα θα γίνει μυζήθρα... κατέληξα. Ναι, αυτή τη μυζήθρα της στιγμής, τη σπιτική που τη φτιάχνουμε στο άψε σβήσε (ΕΔΩ) και αντικαθιστά επάξια την άλλη την αγοραστή, τη φτιαγμένη από τους ειδήμονες του κλάδου! Οκ, η αρχή έγινε και μετά;;; Μετά, μετά... (εδώ κατά τη διάρκεια της σκέψης ήρθε και με συνάντησε και το συννεφάκι της ...food bloggerίασης (έτσι λένε οι κακές γλώσσες... ότι πάσχω απ' αυτή την ανίατη ασθένεια που δεν σε σκοτώνει αλλά σου χαρίζει μερικά κιλά όπως και σε όλους τους άλλους που βρίσκονται κοντά σου!!!! Άτιμες φήμες!!!) το μάτι μου έπεσε στην καλά κλειστή συσκευασία με τρία περέκ-φυλλωτά που είχαν απομείνει από την προηγούμενη πίτα! Εντάξει, είχα δοκιμάσει την πίτα στο τηγάνι αλλά όχι την εκδοχή της στο φούρνο, περιχυμένη με γάλα και αυγό!!! Η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μου κι εγώ δεν την έβλεπα... αλλά ναι ...την είδα!!! 
Μυζηθρόπιτα με λίγη φέτα, δυόσμο και ούζο για να μυρίζει άνοιξη και Ελλάδα και λίγο κόλιανδρο σε σκόνη που τελευταία έχω γίνει ένα μαζί του... (κάποιοι πολύ κακοί άνθρωποι μου είπαν τις προάλλες να μου φέρουν ένα μπουκαλάκι για να το έχω στο μαξιλάρι μου ...όταν κοιμάμαι!!!!! Κακίες!!!!!!!! :))
Η πίτα έγινε ταχύτατα κι επειδή πρόσθεσα λίγο αλάτι και λίγο ροζ πιπέρι έγινε μια πίτα ούτε πολύ αλμυρή αλλά ούτε γλυκιά ...με άλλα λόγια μάλλον ...ουδέτερη!!!!
Η πρώτη της δοκιμή έγινε με μέλι και καρύδια, όπως η πίτα της στιγμής (δείτε ΕΔΩ αν δεν θυμάστε...) με συνοδεία ρόκας και ήταν καταπληκτική!!! Γεύμα και γλυκό μαζί... για μένα η απόλυτη ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ!!!! χαχαχα
Η δεύτερη δοκιμή της έγινε την επόμενη μέρα, όταν τη συνόδευσα με ένα απλό τηγανιτό αυγό (θα μπορούσα να προσθέσω και μπέικον αλλά απέφυγα τις ...υπερβολές!!! ). Εξίσου καταπληκτική σαν γεύση... χορταστική, καθαρό γεύμα χωρίς γλυκό! Με λίγη πάπρικα γλυκιά επάνω στο αυγό η γεύση απογειώθηκε!! 
Με έναν τόσο εύκολο τρόπο, με τόσο απλά και ταπεινά υλικά, με την τόσο απαραίτητη στη σύγχρονη κουζίνα μας ανακύκλωση για να μην πετάμε σχεδόν τίποτα "εμφανίστηκαν" δύο νοστιμότατα πιάτα για κάθε ουρανίσκο, για γεύμα ή για δείπνο για να μην πω και για ένα κυριακάτικο brunch (όπως θα λέγαμε και σε άπταιστα ελληνικά!!! :))
Φυσικά, η ίδια πίτα μπορεί να γίνει και με αγοραστή, ανάλατη μυζήθρα εκτός κι αν θέλετε να έχετε μόνον μια από τις δύο εκδοχές της, οπότε αυξομειώνετε ανάλογα το αλάτι και το πιπέρι.
ΥΛΙΚΑ για ταψί 32 εκ.
3 φύλλα περέκ (λαχανωτά)
500 γρ. μυζήθρα ανάλατη (αγοραστή ή φτιαγμένη στο σπίτι)*
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
αλάτι και ροζ πιπέρι
Για την επικάλυψη
3 αυγά μεγάλα
700 ml γάλα φρέσκο
1 σφηνάκι ούζο με γλυκάνισο (προαιρετικά για ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα)
40 γρ. βούτυρο αγελάδος 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη μυζήθρα, τη φέτα, το δυόσμο, το κόλιανδρο και όσο θέλουμε αλάτι. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τα 20 γρ. βούτυρο στο ταψί και το βάζουμε για λίγο στο φούρνο έτσι ώστε να λιώσει.
Βρέχουμε το πρώτο φύλλο περέκ και, μόλις μαλακώσει, το τοποθετούμε στο ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω το μισό από το μείγμα των τυριών.
Βρέχουμε το δεύτερο φύλλο περέκ και το τοποθετούμε επάνω στα τυριά.
Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο μείγμα τυριών.
Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο.
Για την επικάλυψη
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και χτυπάμε για λίγο τα αυγά, το γάλα, το ούζο και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την πίτα. 
Την αφήνουμε για 15 λεπτά έτσι ώστε απορροφηθεί εντελώς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια στην επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα για 40-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
TIPS
* Η καλύτερη ανακύκλωση για τα γάλατα, παιδικά ή όχι, που λήγουν είναι η μυζήθρα που θα διαβάσετε πώς φτιάχνεται στο σπίτι ΕΔΩ.
Tante Kiki
21 Comments
No