Παντεσπάνι βουτύρου με σίγουρη επιτυχία!


Παντεσπάνι βουτύρου με σίγουρη επιτυχία!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Σας έχει ταλαιπωρήσει ποτέ παντεσπάνι;;; Έτυχε να φουσκώνει όποτε θέλει κι όποτε θέλει όχι;;; Εμένα μου έχει συμβεί και μάλιστα σε στιγμές που το ήθελα τέλειο...κι όμως δεν ήταν! Γενικά... έκανε ό,τι ήθελε!!! :( Παντεσπάνι με προσωπικότητα μάλλον έφτιαχνα!! Βρισκόμουν, λοιπόν,  σε μια συνεχή αναζήτηση του απόλυτα τέλειου παντεσπανιού για τούρτα...
Γι αυτό και σε πάρα πολλές τούρτες, ειδικά αυτές με τη ζαχαρόπαστα, χρησιμοποιούσα τα αμερικάνικα κέικς αντί για το απλό παντεσπάνι... έτσι ώστε να είναι πιο σταθερή βάση και να σηκώνει πιο εύκολα το βάρος της επικάλυψης, μια που ανάμεσα στις στρώσεις του υπάρχει πάντα και η κρέμα. 
Για όλα όμως υπάρχει μια αρχή!! Κι έτσι στην τελευταία τούρτα που έφτιαξα, αποφάσισα να εμπιστευτώ μια συνταγή της Χρύσας Παραδείση, γνωστή και διαχρονική αξία της Ελληνικής κουζίνας. Ένα κανονικό παντεσπάνι με κάποιες διαφοροποιήσεις-απλουστεύσεις από την αρχική συνταγή, κυρίως ως προς το χτύπημα των αυγών (χτύπησα κρόκο και ασπράδι ταυτόχρονα, μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι). 
4 φορές δοκιμάστηκε το συγκεκριμένο παντεσπάνι και τις 4 φορές έγινε αφράτο, νόστιμο, πολύ γρήγορα και εύκολα!
Το βούτυρο του χαρίζει ένα φοβερό άρωμα και το κάνει να "πλησιάζει" γευστικά περισσότερο σε κέικ παρά σε απλό παντεσπάνι. Ακόμη και η βανίλια είναι ...πλεονασμός και την έβαλα γιατί είμαι υπερβολική ως προς το φόβο μου μήπως υπάρχει μυρωδιά αυγού (που δεν υπήρχε!!).
Το κάθε παντεσπάνι χωρίζεται άνετα σε 3 δίσκους και αφού το "έβρεξα" με σιρόπι "καλωσόρισε" υπέροχα την κρέμα της γέμισης που στην συγκεκριμένη τούρτα ήταν σοκολάτα-πραλίνα με κομμάτια πικρής κουβερτούρας μέσα.
Το παντεσπάνι, πάντως, ήταν μοναδικό (παρά τις κακές φωτογραφίες!!! :()
Κι αν αναρωτιέστε γιατί έχει στίγματα... διαβάστε τα... TIPS! :)

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με 20-22 εκ. διάμετρο
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο δύο φορές
170 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 πρέζα αλάτι
12 κ.σ. (90 γρ.) γάλα
3 κ.σ. (20 γρ.) βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια 
Παντεσπάνι βουτύρου με σίγουρη επιτυχία!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα το γάλα με το βούτυρο και ζεσταίνουμε λίγο το μείγμα ώστε να λιώσει το βούτυρο όταν το ανακατέψουμε.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού ή μιας φόρμας με σούστα.
Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνουμε το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσουμε για το παντεσπάνι.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα και όταν τα αυγά αφρίσουν και αρχίσουν να φουσκώνουν (μετά από 1-2 λεπτά περίπου) βάζουμε το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και κρεμώδη υφή.
Παίρνουμε 4-5 κουταλιές από το μείγμα αυτό και το ενσωματώνουμε στο μείγμα γάλακτος-βουτύρου.
Ύστερα, βάζουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα και προσθέτουμε το αλεύρι σε 4 δόσεις (αν είναι εύκολο κοσκινίζοντάς το στο μείγμα ενώ το μίξερ συνεχίζει το χτύπημα) εναλλάξ με το μείγμα γάλακτος-βουτύρου.
Αμέσως μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τον παχύρρευστο χυλό για το παντεσπάνι στο ταψάκι ή την φόρμα που θα το ψήσουμε.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο αφού δοκιμάσουμε εάν είναι έτοιμο, μπήγοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκια στο κέντρο του για να δούμε εάν είναι στεγνό. 
Εάν δεν είναι στεγνό το αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
TIPS
* Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το παντεσπάνι σε παιδική τούρτα μπορούμε να ρίξουμε μέσα 3 κ.σ. πολύχρωμη τρούφα (ή σοκολατένια) για να γίνει με χρωματιστά "στίγματα" με το ψήσιμο.
* Για να το χρησιμοποιήσουμε για τούρτα, ισιώνουμε την επάνω πλευρά του κόβοντας με ένα μαχαίρι το φουσκωμένο σημείο και μετά αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι και χρησιμοποιούμε τον δίσκο αυτό για βάση της τούρτας.

Πηγή: Χρύσα Παραδείση, "Μεγάλη Ζαχ/κή - Μαγειρική"
Να και η τούρτα στην οποία χρησιμοποίησα όχι μία αλλά τρεις δόσεις από το παντεσπάνι βουτύρου. Ένα ...λαίμαργο minion από το έργο "Despicable me" για τα γενέθλια του Κωνσταντίνου.
Καλή σας συνέχεια!! :)
Tante Kiki
19 Comments
No