Μελιτζανοσαλάτα στο τηγάνι


Οι μέρες πέρασαν, η Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται! Σιγά σιγά, ο προγραμματισμός και οι προετοιμασίες για το τραπέζι του Πάσχα αρχίζουν ή θα αρχίσουν πολύ σύντομα. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι περισσότεροι από μας θα περάσουν το Πάσχα παρέα με αγαπημένους συγγενείς και φίλους ...εξάλλου αυτό είναι το μεγαλείο του Έλληνα... οι δυσκολίες τον πτοούν αλλά οι δεσμοί με την οικογένεια και τους φίλους τον στηρίζουν. 
Στον ευλογημένο τόπο μας δεν λείπουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ τα λαχανικά. Από το μάρκετ, τον μανάβη της γειτονιάς, το κτήμα του παππού, τον κήπο μας ή τις γλάστρες μας τα λαχανικά και τα μυρωδικά καταλήγουν στο Ελληνικό μεσογειακό τραπέζι όπου μαγειρεμένα με χίλιους δυο τρόπους, λιγότερο ή περισσότερο απλούς, λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακούς μας χαρίζουν τη νοστιμιά τους.
Για σήμερα, μια μελιτζανοσαλάτα διαφορετική! Μια μελιτζανοσαλάτα με το κόκκινο χρώμα του Πάσχα κυρίαρχο! Μια μελιτζανοσαλάτα που δεν θυμίζει σε τίποτε τη σαλάτα με τη γνωστή ονομασία αλλά είναι ένα υπέροχο ορεκτικό που θα συνοδέψει τέλεια τον οβελία ή θα παίξει τον ρόλο του ορεκτικού μέχρι να ψηθεί ο οβελίας μόνο του ή, γιατί όχι, επάνω σε μικρές φετούλες ψωμιού... κάνοντας τις πιο νόστιμες μπρουσκέτες σε χρόνο ρεκόρ και με υλικά που οι περισσότεροι λατρεύουν!
ΥΛΙΚΑ
3 μελιτζάνες μακρόστενες σε ροδέλες
3 πιπεριές Φλωρίνης σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φύτρα
4 κ.σ. μηλόξιδο
120 γρ. φέτα σε κυβάκια
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνι
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες σε ένα μπολ με κρύο νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά για να ξεπικρίσουν.
Τις βγάζουμε από το αλατόνερο και αφού τις ξεπλύνουμε, στις στύβουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τα σκόρδα.
Αλατίζουμε και αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και βάζουμε τις πιπεριές που τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε κι αυτές μέχρι να μαραθούν.
Ξαναβάζουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι με τις πιπεριές και σβήνουμε με το μηλόξιδο. 
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και μόλις το ξύδι εξατμιστεί, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τους κύβους της φέτας.
Βγάζουμε από το τηγάνι μόλις αρχίσει να λιώνει το τυρί.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: Cook Book, 365 συνταγές, συνταγή: Αργ. Μπαρμπαρίγου
 
Tante Kiki
26 Comments
No