Νηστίσιμα μπισκότα με ταχίνι και αμύγδαλο


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!
Σήμερα θα σας διηγηθώ μια μικρή ιστορία για κάποιο κοριτσάκι που όταν ήταν μικρό δεν αγαπούσε το ταχίνι. "Δύσκολη γεύση για παιδιά, λογικό είναι!" έλεγαν κάποιοι. "Μα είναι κρίμα, καλό είναι να τρώει ταχίνι!!" έλεγαν άλλοι. "Μα να έχουμε δικό μας ταχίνι, να ξέρουμε πόσο καλό κάνει και πόσο αγνό είναι και να μη θέλει ούτε να το δει;;;" ψιθύριζαν κάποιοι άλλοι. "Τί λέτε, πάμε στο χωριό, να δούμε πώς κάνει ο θείος το ταχίνι και τον χαλβά;;;" έριξε κάποτε την ιδέα ο πατέρας. "Τί ωραία ιδέα!!!" ακούστηκε η μαμά. Κι έτσι... Κυριακή μεσημεράκι, όλοι στο αυτοκίνητο, στα χέρια ένα κουτί γλυκά και 45 λεπτά αργότερα... παρκάρισμα έξω από το εργαστήριο του θείου.
Μια επίσκεψη καθοριστική για τα παιδικά μάτια... μια επίσκεψη που τη θυμάται ακόμα ...πολλά χρόνια μετά, αν και με το νου, πια, γεμάτο τέτοιες ή παρόμοιες εικόνες. Εκείνος ο ξυλόφουρνος, το άρωμα από το καλοψημένο σουσάμι, το καφέ (σαν σοκολατένιο) ταχίνι που κυλούσε μέσα στα δοχεία, ο χαλβάς που ζυμωνόταν στο χέρι έκαναν το θαύμα τους. Γυρίζοντας στο σπίτι, η μικρή, διστακτικά στην αρχή, δοκίμασε ταχίνι που ακόμα δεν πίστευε ότι δεν ήταν σοκολατένιο! Ο παππούς το είχε φτιάξει σε ένα μπολάκι αραιωμένο με νερό και γλυκαμένο με μέλι! Δεν πίστευε, το κοριτσάκι, τί λιχουδιά έχανε τόσο καιρό! Ο χαλβάς ήρθε μετά, επάνω σε λίγο ψωμάκι, αρκετά ζεστό ώστε να μισολιώνει και να σαγηνεύει με το άρωμα και τη νοστιμιά του. Κι από τότε, κάθε φορά που στο τραπέζι εμφανιζόταν ένα μπολ με ταχίνι ή ένα πιάτο με χαλβά η μικρή μας ποτέ δεν έχανε την ευκαιρία!
Ταχίνι, αμύγδαλο, σουσάμι! Μα δεν "δένουν" τέλεια; Μια μικρή θερμιδική βόμβα που όμως κρύβει έναν τόσο πολύτιμο διατροφικό θησαυρό! Μια λιχουδιά χωρίς προηγούμενο για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το τρόπο διατροφής τους, τη νηστεία ή όχι. Νόστιμα, τραγανά απ' έξω μπισκότα που όμως λιώνουν στο στόμα και χαράζονται βαθιά στη γευστική μνήμη! Αξίζουν για πρωινό αλλά και απογευματινό!!
ΥΛΙΚΑ για 36 μεγάλα μπισκότα
160 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
150 γρ. αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
200 γρ. ταχίνι
200 γρ. ζάχαρη άχνη
530-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
50 γρ. χοντροαλεσμένο αμύγδαλο
50 γρ. σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια.
Βάζουμε στο ίδιο μπολ, το κοσκινισμένο αλεύρι, το αμύγδαλο, το σουσάμι και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το αραβοσιτέλαιο και την άχνη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
Προσθέτουμε το ταχίνι και το αλάτι συνεχίζονταςνα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη τριφτή (σαν αυτή των κουραμπιέδων περίπου) που δεν πλάθεται εύκολα αλλά τρίβεται εύκολα.
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο αραβοσιτέλαιο, ταχίνι ή νερό και πλάθουμε τα μπισκότα μεγαλύτερα ή μικρότερα.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη, φτιάχνουμε ένα μπαλάκι που το πιέζουμε για να γίνει λίγο πιο πλατύ.
Το τοποθετούμε στο ταψί και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας όλα τα μπισκότα στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους (εγώ που δεν είχα αφήσει ...κόλλησαν το ένα με το άλλο) γιατί απλώνουν.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-22 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο άχνη.
Tante Kiki
22 Comments
No