Αφράτα ψωμάκια με χαλβά του μπακάλη


Μικρά ψωμάκια ζυμωμένα με λίγη ζάχαρη και βανίλια για να είναι αρωματικά με μια έκπληξη στο κέντρο τους... λίγο ζεστό, μισολιωμένο χαλβά του μπακάλη είναι το απόλυτο σνακ για κάθε ώρα, για μικρούς και μεγάλους όχι μόνο στην περίοδο της νηστείας αλλά και σε κάθε στιγμή.
Τα οφέλη του χαλβά είναι γνωστά! Εντάξει έχει αυξημένες θερμίδες αλλά και αυξημένες βιταμίνες, ενέργεια και νοστιμιά! Γιατί όχι λοιπόν ψωμάκι με χαλβά;
Μια παρόμοια λιχουδιά απολάμβανα τέτοια εποχή όταν ήμουν μικρή. Τότε που η γιαγιά και η μαμά "έκρυβαν" κομμάτια χαλβά του μπακάλη μέσα σε λαγάνα ή σε ψωμάκια φρεσκοζυμωμένα κι ακόμα ζεστά από το φούρνο. Ο χαλβάς, μισολιωμένος εκεί μέσα στην κρυψώνα του περίμενε για να χαρίσει γευστική απόλαυση καθόλου ανάλογη με την ταπεινή του καταγωγή και την χαμηλή του τιμή. Κάτι αντίστοιχο και η σημερινή λιχουδιά με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο φτιαγμένη. Μαλακή ζύμη ψωμιού και χαλβάς γίνονται ένα κι ανυπομονούν έτσι ...σφιχταγκαλιασμένοι να μας χαρίσουν περισσή νοστιμιά κι απόλαυση ανείπωτη σε μέρες που η μελαγχολία μαζί με την προσμονή της χαράς κυριαρχούν!
Αν σας αρέσει ο χαλβάς δοκιμάστε το ...ακολουθώντας τη συνταγή (προσθέτοντας, όμως, λίγο περισσότερο χαλβά στο κάθε ψωμάκι γιατί εγώ μάλλον ...τσιγκουνεύτηκα!!! -:)) ή αλλάζοντας προς τα πάνω ή προς τα κάτω την ποσότητα του χαλβά έτσι ώστε να φτιάξετε ακριβώς τη δική σας εκδοχή... αυτή που θα σας κάνει να αναφωνήσετε τρώγοντας... μμμμμμμ!! Θεϊκό!!!!!!! -:)
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1/3 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
140 - 150 ml χλιαρό νερό 
2 κ.σ. ξηρή μαγιά 
1 βανίλια
Για τη γέμιση
120-140 γρ. χαλβά του μπακάλη με κακάο (ή άλλον της αρεσκείας μας) 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τον χαλβά της γέμισης θρυμματισμένο στην κατάψυξη.
Βάζουμε τα δύο άλευρα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και διαλύουμε σε 100ml το αλάτι.
Ρίχνουμε το νερό στο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Προσθέτουμε σταδιακά και ζυμώνοντας το νερό μέχρι να έχουμε μιαν αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (ή την φουσκώνουμε σε μπεν μαρί για πιο γρήγορα) και μετά τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε μειώνουμε ή αυξάνουμε τα κομμάτια της ζύμης).
Τα ανοίγουμε σε μικρούς δίσκους, βάζουμε στο κέντρο λίγο χαλβά και ξαναζυμώνουμε σε στρογγυλά ψωμάκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρις ότου τα ψωμάκια πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
Ααααα!!! Ξέχασα!!! Μια τούρτα με mousse φράουλας και σοκολατένιο παντεσπάνι θα γλυκάνει τα γενέθλια κάποιου ναυαγοσώστη! 
Χρόνια του Πολλά Ελένη να τον χαιρόσαστε!!!
Καλή σας μέρα!!
Tante Kiki
29 Comments
No