Τούρτα μωσαϊκό με σοκολάτα και τσουρέκι... η πρώτη συνταγή "ανακύκλωσης"


Και ξεκινάμε σήμερα με μια γλυκιά τουρτίτσα που ...μην τη βλέπετε Πασχαλινή ...μπορεί να στολιστεί όπως την θέλετε για να σας ευχαριστήσει. Απλή και χρήσιμη, νόστιμη και ...ανακυκλωτική... θα τη λατρέψετε!!
Σας περίσσεψε τσουρέκι και σοκολατένια αυγά;;; Μην ανησυχείτε καθόλου!! Δεν πρόκειται να τα πετάξουμε κι αυτό είναι σίγουρο!!! Πάρτε μια πρώτη ιδέα γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Μια τούρτα, η δική μου με πασχαλινή διακόσμηση που επισκέφθηκε τον αγαπημένο μου ξάδερφο και την οικογένειά του ήταν η πρώτη μορφή "ανακύκλωσης" για τσουρέκι και σοκολατένια αυγά. 
Η τούρτα ήταν παραλλαγή του γνωστού μωσαϊκού, πολύ σοκολατένια (μέχρι υπερβολής θα έλεγα) λόγω του προορισμού της (άλλος ένας σοκολατομανής!!) ενώ θα μπορούσε να γίνει μόνον με κουβερτούρα ή μόνον με κακάο για πιο οικονομική.
Η επικάλυψη με λευκή σοκολάτα, επίσης δεν είναι απαραίτητη μια και την πρόσθεσα για το χρώμα της αλλά και για να την στολίσω πασχαλιάτικα αν και ταιριάζει πολύ ωραία στη γεύση... οπότε μπορεί να αφαιρεθεί.
Τί προσπαθώ να πω;; Μα ότι μπορεί να γίνει από μια ωραιότατη τούρτα για δώρο ή απλά για κέρασμα μέχρι ένα από μωσαϊκό ή "σαλάμι" για καθημερινή κατανάλωση.
Αν πάλι, δεν ήταν Πάσχα και δεν είχαμε τσουρέκι θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί κάποιο κέικ βανίλιας, λεμονιού ή πορτοκαλιού... έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο!!
Βέβαια, μια και η τουρτίτσα ήταν δωράκι, δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία από το εσωτερικό της αλλά έτσι κι αλλιώς μοιάζει με το γνωστό μας μωσαϊκό γιατί έβαλα και τα μπισκότα. -:))
ΥΛΙΚΑ για μια τούρτα 20 εκ. 
150 γρ. βούτυρο
120 ml γάλα πλήρες
125 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
4-5 αυγά σοκολατένια που περίσσεψαν
3 κ.σ. κακάο
1/2 κ.γλ. καφέ στιγμιαίο
4-5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κονιάκ
2/3 πακέτου μπισκότα petit-beurres
3 φέτες τσουρέκι ψημένες και κομμένες σε κομματάκια
Για την επικάλυψη
180 γρ. λευκή σοκολάτα (κουβερτούρα)
100 γρ. γάλα
30 γρ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόβουμε το τσουρέκι και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για να το ψήσουμε μέχρι να το δούμε να παίρνει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κακάο, τον στιγμιαίο καφέ, το κονιάκ, την κουβερτούρα και τα σοκολατένια αυγά και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες.
Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Στο μεταξύ, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη και μόλις αφρατέψουν, προσθέτουμε σταδιακά το υγρό μίγμα με τις λιωμένες σοκολάτες, πάντα χτυπώντας με το μίξερ χειρός αλλά σε χαμηλή ταχύτητα.
Βάζουμε για 15-20 λεπτά το μίγμα στο ψυγείο για να σφίξει λίγο και μετά προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και το τσουρέκι.
Ανακατεύουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι και, αν πρόκειται για τούρτα, βάζουμε το μίγμα σε ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκατοστά.
Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά η τούρτα.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τη λευκή κουβερτούρα σε κομμάτια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις η λευκή κουβερτούρα λιώσει ανακατεύουμε το μίγμα για να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και περιχύνουμε την τούρτα μας.
Βάζουμε στο ψυγείο να "σφίξει" και η επικάλυψη (στερεοποιείται αφού "παγώσει" αλλά δεν σκληραίνει) και μετά στολίζουμε την τούρτα όπως θέλουμε.
Tante Kiki
33 Comments
No