Μια ιδιαίτερη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι


 
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Καλή Σαρακοστή να έχουμε! Ελπίζω να περάσατε καλά εχθές!! Εμείς εδώ είμασταν κάπου ανάμεσα σε Λονδίνο και ...Ατλαντίδα μια που έβρεχε συνεχώς και οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια.
Κατά τα άλλα, η Καθαρή Δευτέρα κύλησε ομαλά (μπορείς να το δεις κι έτσι αν είσαι ...μανιακός με την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων ...:)). Η αισιοδοξία ...απαραίτητο συστατικό επιβίωσης στις μέρες μας αν και δυσεύρετο πια! Κι αφού δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε τόσο εύκολα για το μέλλον... αισιοδοξούμε για το παρόν. Βρέχει;; Ποτίζονται τα χωράφια και θα βγάλουν καλούς καρπούς... μικρής σημασίας αν εκεί που ζεις δεν έχει χωράφια... κάπου όμως υπάρχουν ...τώρα αν βρέχει εκεί ...μείζονος σημασίας θέμα!!!! Ποτάμια οι δρόμοι, μποτιλιάρισμα και πεζοί στα γύρω πεζοδρόμια... παπιά;;;; Εντάξει, δεν έχουμε τις πλημμύρες και τις καταστροφές του Λονδίνου κι εξάλλου... οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια πλένονται και οι πεζοί... εκεί... ζορίζεσαι ... τί κάνουν οι πεζοί όταν περνούν με φόρα κάποιοι χαρούμενοι και ξένοιαστοι οδηγοί (η ξενοιασιά ...άλλο βασικό χαρακτηριστικό πολλών Ελλήνων οδηγών!!!) και τους κάνουν μούσκεμα με τα νερά που υπάρχουν στον δρόμο-ποτάμι;;; Μα τί άλλο φυσικά;;; Εκτονώνονται με μερικά γαλλικά... καλό είναι αυτό για να ξεσπάζουμε και να μη μας πιάνουν τα ψυχοσωματικά μας!!!! Πέρασε το τριήμερο κι εσύ ήσουν κλεισμένος σαν το ποντίκι;;; Έλααα, τώρα ...ξεκούραση ήθελες... εσύ δεν γκρίνιαζες ότι δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις ένα βιβλίο και να δεις καμμιά ταινία;;; Να που βρήκες χρόνο!!!!! 
Αν όλα αυτά δεν σας θυμίζουν κάτι, δεν σας λένε κάτι ...εεεεε, τότε είναι καιρός να γνωριστούμε!!!! -:))
Πάντως, ένα τριήμερο χωρίς δουλειά ...εδώ που τα λέμε είναι ευκαιρία για πολλά πράγματα και, μεταξύ των άλλων και για μαγειρική. Κι όταν έχεις και μια Καθαροδευτέρα ... τότε απολαμβάνεις μαγειρέματα... χορταίνεις αρώματα και κάνεις αρκετό καιρό να πεις "τί καλά ...βρέχει!! Θα ξεκουραστούμε!!!"
Η Καθαροδευτεριάτικη ξεκούραση έφερε, λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα και μια μελιτζανοσαλάτα λίγο διαφορετική... γιατί... τί θα ήταν η καθημερινότητα αν μαγειρεύαμε γνωστές συνταγές που τις έχουμε, ήδη, γευτεί;; Μια ανία!!!!
Η ιδέα ξεκίνησε από το σχόλιο μιας φίλης αναγνώστριας που μου έλεγε στην ανάρτηση της λαγάνας ότι η ίδια, νηστεύοντας και από λάδι, θα χρησιμοποιούσε  ταχινόλαδο. Μετά... εγώ φταίω;;; Αφού έγινε ένα ...αναμπούρμπουλο με τους υπόλοιπους όταν εξέφρασα ευθαρσώς την ιδέα μου (ευτυχώς δεν υπήρξε απαγωγή των μελιτζάνων!!)... ο κύβος ερρίφθη... οι μελιτζάνες χωρίστηκαν σε τρία μέρη ...εγώ, η ...πτωχή και ανυπεράσπιστος κόρη, πήρα το 1/3 κι αυτό το μηδαμινό μέρος μετετράπη σε μια ...αλοιφή - μους μελιτζανοσαλάτας, με ήπιες σκορδάτες και ξιδάτες νότες και με υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στο λεμόνι, το ταχίνι και το κόλιανδρο. "Ωραιότατη!" αναφώνησαν, εκ των υστέρων, μερικοί εκ των ...αντιφρονούντων και παραδέχθηκαν την ήττα τους!!!! Όσο για μένα... ψέμματα να μην λέω... πήρα το "αίμα" μου πίσω και το απόλαυσα!!! χαχαχα
Μια δοκιμή θα σας πείσει για "του λόγου το αληθές" και μη φοβάστε καθόλου την προσθήκη του ταχινιού. Κι όσο για κείνους που δεν τρώνε λάδι κατά τη νηστεία... να η ευκαιρία να γευτούν μια γκουρμέ μελιτζανοσαλάτα!
ΥΛΙΚΑ
5 μελιτζάνες ψητές στο γκριλ ή στα κάρβουνα και ξεφλουδισμένες
2 φέτες ψωμί (μόνον την ψίχα) μουσκεμένες σε νερό και στραγγισμένες
5 κ.σ. ηλιέλαιο (ή αραβοσιτέλαιο)
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
4 κ.σ. μηλόξιδο
1 1/2 κ.σ. άσπρο ταχίνι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα κόλιανδρο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις μελιτζάνες με το ψωμί και το ταχίνι στο multi και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα μίγμα λείο.
Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τις 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο.
Χτυπάμε για λίγο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Ανοίγουμε και πάλι το multi και προσθέτουμε άλλες 2 κουταλιές ηλιέλαιο και το μισό μηλόξιδο.
Χτυπάμε και πάλι και μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ηλιέλαιο, το μηλόξιδο, το σκόρδο, το κόλιανδρο και λίγο αλάτι (είναι τόσο νόστιμη η μελιτζανοσαλάτα που το ελάχιστο αλάτι ή ακόμα και η έλλειψή του δεν γίνεται αισθητή).
Αλλά, λίγο πριν συμβούν όλα όσα σας ...εξομολογήθηκα, είχα και μιαν ακόμα συνάντηση με την αγαπημένη της Βασιλικούλας μας τη Lalaloopsy! Τί θα γίνει μ' αυτή την ...κοπέλα;;; Κάθε δυό και τρεις ...οι δρόμοι μας ανταμώνουν. Αυτή τη φορά μια από τις οικογενειακές φίλες γιόρτασε τα γενέθλια της μικρής της ξανθούλας και φίλης της Ιωάννας και ... να και πάλι η Lalaloopsy... αυτή τη φορά να διοργανώνει ... αποκριάτικο πάρτυ!!! Όλα πήγαν καλά, το πάρτυ ήταν τέλειο και η Lalaloopsy έδωσε και πάλι χαρά!! 
Χρόνια πολλά κι από δω Μαρία μου... να τη χαίρεστε την πριγκίπισσά σας!!!
Tante Kiki
30 Comments
No