Μπιφτέκια με καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια


Καλή σας μέρα!!! Μπιφτεκάκια ψητά που μοιάζουν τηγανιτά θα σας φιλέψω σήμερα! Νόστιμα, αφράτα μα και διαφορετικά. Λίγο πιο πικάντικα από τα συνηθισμένα αλλά όχι, μη νομίσετε καυτερά... πώς θα μπορούσα άλλωστε με δυό μικρές πριγκίπισσες στο σπίτι να τα φτιάξω καυτερά!
Τί "θεία Κική" θα ήμουν αν το έκανα αυτό;;; Για να πω, βέβαια, και όλη την αλήθεια ...πρέπει να ομολογήσω ότι ούτε σε μένα αρέσουν τα καυτερά... ειδικά τον τελευταίο καιρό!! 
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι το "καυτερό" είναι ένα χαρακτηριστικό που θεωρώ απαραίτητο σε ένα πιάτο και νομίζω ότι λίγα είναι τα πιάτα που το να είναι καυτερά τους προσδίδει πολλά περισσότερα από την άποψη της νοστιμιάς.
Τα καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια όμως χαρίζουν πόντους στα μπιφτέκια! Προσθέτοντας και τη λιαστή ντομάτα με το κόλιανδρο τα ψητά μπιφτέκια γίνονται μια ...πραγματική λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους! Αποκτούν γλύκα, μια εντελώς διαφορετική επίγευση αλλά και πικάντικη γεύση!
Για να ανακεφαλαιώσουμε, λοιπόν, τα μπιφτέκια που θα σας φιλέψω σήμερα είναι ψητά, έχουν καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια, κρασάκι, λιαστή ντομάτα και το κόλιανδρο είναι ...το κερασάκι στην τούρτα. Έχετε κάποιον λόγο να μην τα φτιάξετε;;; Νομίζω πώς όχι!! Δικά σας λοιπόν!! -:)) Μπορείτε να τα απολαύσετε... εύκολα και σε χρόνο ρεκόρ!!
ΥΛΙΚΑ για 10 μέτρια μπιφτέκια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά περασμένο δύο φορές από τη μηχανη
1 αυγό
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (μόνον το πράσινο μέρος)
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
6 φέτες λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένες
1 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. μουστάρδα απαλή 
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
5 φέτες από ψωμί του τοστ μουσκεμένες στο νερό και καλά στραγγισμένες
4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
3 κ.σ. ελαιόλαδο για τα μπιφτέκια + 3 κ.σ. ελαιόλαδο για να καραμελώσουμε τα πράσα + λίγο ακόμη για το ταψί
Αλάτι και πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι  το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα πράσα και κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σοταριστούν σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς τα συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν.
Προσθέτουμε και το κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ύστερα, τα πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη και μόλις πάρουν ένα ελαφρώς καστανοπράσινο χρώμα προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι, ανακατεύουμε και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τα αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα προσθέσουμε στον κιμά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας βάζουμε το ψωμί, τον κιμά, το ελαιόλαδο, το αυγό, τη μουστάρδα, τα 2/3 από τα καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια,τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, το κόλιανδρο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε και ζυμώνουμε καλά τα μπιφτέκια μας.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και 2/3 φλιτζανιού νερό και τοποθετούμε τα μπιφτέκια μας.
Βάζουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, βγάζουμε το ταψί, γυρίζουμε τα μπιφτέκια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα και να κάνουν κρούστα σαν τα τηγανιτά.
Γαρνίρουμε με λίγα από τα καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια με μια λιαστή ντομάτα, με ρύζι ή με πατατούλες τηγανιτές φούρνου.
Καλή σας συνέχεια!! :))
Tante Kiki
24 Comments
No