Κοτόπουλο ταντούρι με ρύζι μπασμάτι και ράιτα


Καλή σας μέρα!! 
Πολύ καιρό τώρα διαβάζω διάφορες συνταγές για κοτόπουλο ταντούρι... με γεύσεις και αρώματα Ανατολής αλλά και με τη νοστιμιά του γιαουρτιού.
Η κουζίνα, οι γεύσεις και τα αρώματά της ήταν πάντα ένα σημείο που θεωρούσα (και είναι πιστεύω) μέρος του πολιτισμού ενός λαού, τμήμα της ιδιοσυγκρασίας και της νοοτροπίας του, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του και "εργαλείο" γνωριμίας και εξοικείωσης μαζί του ή καλύτερα η πρώτη επαφή μαζί του.
Όταν, λοιπόν, ταξίδευα σε μια χώρα, όποια κι αν ήταν αυτή, πάντα δοκίμαζα από τις γεύσεις της, πάντα γευόμουν την κουζίνα της ...για να τη γνωρίσω καλύτερα. Η Ινδία, είναι μια από τις χώρες (οι άλλες είναι το Περού και το Θιβέτ) που ήθελα και θέλω να γνωρίσω, να ταξιδέψω... όνειρο ζωής θα το έλεγα. Προς το παρόν, όμως, το ταξίδι γίνεται νοερά, κρατώντας συχνά στο χέρι ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας αλλά και μ΄ένα πιάτο της γαστρονομικής κουλτούρας της κάθε χώρας στο πιάτο.
Αν σας αρέσουν τα ταξίδια... θα πρότεινα να τα διαβάσετε... θα σας ταξιδέψουν!
Όμως, υπάρχει πάντα ένα όμως, ένα αλλά...και το αλλά σε μένα ή μάλλον στο σπίτι μας είναι ότι τα μικρά μας ζουζούνια και κάποια άλλα μεγαλύτερα ζουζούνια δεν τρώνε τα ιδιαιτέρως πικάντικα φαγητά... έτσι αναγκαστικά το συγκεκριμένο πιάτο προσαρμόστηκε ώστε η γεύση του να είναι σχετικά ήπια αλλά χωρίς να χάνει την ταυτότητά του και σ' αυτό βοηθάει η σάλτσα ράιτα που το συνοδεύει και που ταιριάζει τέλεια με το αρωματικό ρύζι μπασμάτι χαρίζοντας και σ' αυτό αλλά και στο κρέας μιαν απίστευτη δροσιά!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

4 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα, κομμένα σε κομμάτια
300 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
1 κ.γλ. κάρυ
2/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 1/2 κ.γλ. μέλι
2/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 κ.γλ. κύμινο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
1 φλ.τσ. νερό
Για τη σάλτσα ράιτα
300 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
Λίγο αγγούρι ψιλοκομμένο 
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα αλάτι 
Συνοδευτικό
2 φλ.τσ. ρύζι μπασμάτι (του 10λέπτου)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το κάρυ, την πάπρικα, το σκόρδο, το τζίντζερ, το κύμινο, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και το νερό.
Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα βάζουμε στη γάστρα και περιχύνουμε με το μίγμα του γιαουρτιού που ετοιμάσαμε.
Κλείνουμε τη γάστρα πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι.
Βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Στο μεταξύ, βάζουμε το μπασμάτι σε μια κατσαρόλα με 2 φλ.τσ. νερό και το βράζουμε για 3 λεπτά.
Μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από τη γάστρα, βγάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου και μέσα στο ζουμί του φαγητού ρίχνουμε το ρύζι με όσο νερό έχει.
Βάζουμε και πάλι το φαγητό στο φούρνο και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να κάνει μια ελαφρά κρούστα το ρύζι και απορροφηθεί το πολύ ώστε να μείνει το φαγητό με το ζουμί του.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ράιτα
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το γιούρτι, το τριμμένο αγγούρι, το κρεμμύδι, το κύμινο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι και λίγη ράιτα στο πλάι.
Tante Kiki
28 Comments
No