Πράσα γιαχνί η κλασσική νοστιμιά με μοντέρνες πινελιές


Η γεύση ενώνει! Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια!! Ενώνει την οικογένεια, ενώνει τους φίλους και τους γνωστούς, ενώνει συναδέλφους γύρω από ένα τραπέζι.
Τα συμπόσια, που ήταν τα "πάρτυ" στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε το πρώτο μέρος που ήταν αφιερωμένο στο φαγητό και το δεύτερο που ήταν αφιερωμένο στο ποτό. Το φαγητό είναι ένα κοινωνικό μέσον, ένας τρόπος επικοινωνίας, ένα σύνολο εικόνων, ένας τρόπος διατήρησης των παραδόσεων και μετάδοσής τους από γενιά σε γενιά. Ένα τέτοιο φαγητό είναι και το σημερινό. Χαραγμένο στη γευστική μου μνήμη στην αρχική του μορφή και συνυφασμένο με ένα σωρό όμορφες στιγμές μέσα στην κουζίνα της γιαγιάς και μετά της μαμάς. Ένα πιάτο, σχεδόν... κλασσικό, διαχρονικό, που από φαγητό της γιαγιάς και της μαμάς έγινε και φαγητό της κόρης. Ένα πιάτο που, όταν το άρωμά του πλημμύριζε την κουζίνα όλα τα υπόλοιπα έμπαιναν σε δεύτερη μέρα και κατευθυνόμασταν σαν ...ρομπότ στην κατσαρόλα!!! -:))
Εύκολο και υγιεινό, κατάλληλο για νηστεία ή όχι αν το συνοδεύσουμε με μπέικον ψημένο ή με λίγη φετούλα γιατί υπάρχουν κι αυτοί που δεν θεωρούν τα λαχανικά πλήρες φαγητό αλλά θέλουν και ...συμπλήρωμα! :)) Για όλους όμως τα πράσα και μάλιστα τα πράσα γιαχνί είναι ένα φαγητό κλασσικό! Μια νότα κρασιού και μια πινελιά κόλιανδρου απογειώνει το φαγάκι αυτό. Στην εκδοχή αυτή η ντοματούλα έμεινε ...έξω!!! 
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1.5 κιλό πράσα σε ροδέλες
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια
Μερικά φύλλα σέλινου
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
2/3 φλ.τσ. λευκό, ξηρό κρασί (προαιρετικά)
1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα καρότα, τις πιπεριές και τα φύλλα σέλινου και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο.
Μετά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια - δύο βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το κόλιανδρο, πιπέρι, αλάτι και νερό τόσο όσο να σκεπάζονται τα υλικά μας (φωτό).
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό μας με το λάδι του.
Εάν το μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος το βράζουμε για 10 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και μετά το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγο μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Tante Kiki
30 Comments
No