Νηστίσιμα μπισκότα χωρίς γλουτένη


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!
Υγιεινά, ελαφριά και πολύ εύπεπτα μπισκότα χωρίς γλουτένη! Ένα ελαφρύ μπισκότο όχι μόνον για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αλλά για όλους όσους θέλουν μιαν ακόμα νοστιμιά που να συνοδεύει τον καφέ. Μπισκότα με 5 μόνον υλικά που "σκαρώνονται" πανεύκολα σε ελάχιστο χρόνο. 
Ρυζάλευρο είχα αγοράσει από καιρό... κάθε φορά που άνοιγα το ντουλάπι με τις προμήθειες... με έβλεπε, το έβλεπα κι ύστερα ...έπαιρνα κάτι άλλο! Δεν το ήθελα;;; Αντίθετα, το ήθελα αλλά δεν είχα βρει μια συνταγή που να μου κάνει "κλικ"! Τώρα θα μου πείτε ...τί θα πει "κλικ"; Κι εγώ θα σας απαντήσω ότι πολλά πράγματα, όπως και συνταγές, μου αρέσουν χωρίς να ξέρω το γιατί... έτσι απλά μου αρέσουν! Πιο συγκεκριμένα, λίγο η φωτογραφία, λίγο τα υλικά περισσότερο η ...φαντασίωση της γεύσης τους με έκαναν να αποφασίσω, χωρίς καμιά αμφιβολία, να φτιάξω αυτά τα υπέροχα, αφράτα αλλά και τριφτά μπισκοτάκια... ή καλύτερα μπισκότα γιατί εγώ τα έκανα μεγάλα και παχουλά... "ένα και στο χωράφι" θα αστειευόταν η γιαγιά μου... αν τα έβλεπε! -:)) 
Μπισκότα για λαίμαργους, νηστεύοντες ή μη, θα έλεγα εγώ, μια και δεν μπορείς να φας μόνον ένα... όταν τα νιώθεις να λιώνουν στο στόμα και να σε γεμίζουν με την υπέροχη γεύση τους.
Δευτεριάτικο καφεδάκι και μπισκοτάκι σας κερνάω σήμερα και πάνω στο καφεδάκι άντε να πούμε και τη συνταγούλα... για να σας αποδείξω ότι είναι ...πανεύκολα, εκτός από πεντανόστιμα!
ΥΛΙΚΑ για 10 μεγάλα μπισκότα ή 15-20 μικρά
70 γρ. καλαμποκάλευρο + 10 γρ. για το πασπάλισμα
130 γρ. ρυζάλευρο
60 γρ. άχνη
170 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο, το ρυζάλευρο, την άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη σε κομμάτια και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη που κολλάει ελαφρά στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα να σταθεί και να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφού το πασπαλίσουμε με λίγο καλαμποκάλευρο πλάθουμε τα μπισκότα σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού (εγώ τα έκανα πιο μεγάλα) και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα.
Τα πιέζουμε λίγο για να γίνουν πλατιά σαν δίσκοι με διάμετρο 4-5 εκατοστά.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο καλαμποκάλευρο (εγώ δεν το έκανα) τα μπισκότα και με ένα πηρούνι τα τρυπούμε 2-3 φορές στο κέντρο.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει ελαφρό, καστανό χρώμα περιφερειακά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βάλουμε σε πιατέλα ή σε κουτί μπισκότων.

 Πηγή:  Περιοδικό "Γλυκά μυστικά", Απρίλιος 2014
Tante Kiki
34 Comments
No