Αχλάδια ποσέ σε γλυκό κρασί και mousse λευκής σοκολάτας


Σοκολάτα και κρασί!! Ένας συνδυασμός που παλιότερα φαινόταν δύσκολος αν όχι περίεργος αλλά έχει πια γίνει αποδεκτός. Σοκολάτα και κρασί... δύο υλικά που, καθένα με τον τρόπο του συμμετέχουν στα περισσότερα γιορτινά καλέσματα... πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μενού για δύο!! Σοκολάτα και κρασί... συμφωνία σε άσπρο και κόκκινο... κι αν πήγε ο νους σας στην μαύρη σοκολάτα ...κακώς, πολύ κακώς!!! Εδώ πρόκειται για την άσπρη γλύκα που αυτή τη φορά δανείζεται το χρώμα του πάθους και της αγάπης από την κατακόκκινη, γλυκιά Μαυροδάφνη. Τα αχλάδια χαρίζουν την περισσή τους, φρουτώδη νοστιμιά και βάφονται κόκκινα για χάρη του Αγίου Βαλεντίνου που, άσχετα αν στη χώρα μας δεν τον πολυγιορτάζουμε, μας βάζει στη διαδικασία να ετοιμάσουμε ένα δείπνο για ...δύο... έτσι για μια αλλαγή, βρε αδερφέ... και για να ξεφεύγουμε πότε πότε από τη δύσκολη πραγματικότητα!!!!! 
Πολλές μέρες σκεφτόμουν τί γλυκό θα φτιάξω... μπισκότα, κεκάκια, τούρτες γλυκά και αλμυρά... όχι αυτή τη φορά θέλω κάτι άλλο!! Αυτό βρήκα στα ποσαρισμένα σε κρασί αχλάδια!!! Τη διαφορετικότητα (αν και όχι την πρωτοτυπία), τη φρουτώδη γεύση αλλά και την ελαφράδα του συγκεκριμένου επιδορπίου που βρίσκεται ανάμεσα στο φρούτο και το γλυκό. 
Από την άλλη, είναι γνωστό ότι λατρεύω τις σοκολατένιες mousse μ΄εκείνη την αέρινη παρουσία που μόλις τρυπώσουν στο στόμα λιώνουν και σε γεμίζουν γλύκα και νοστιμιά! Μη θέλοντας, λοιπόν, τον χρωματικό συνδυασμό του καφέ με το κόκκινο αλλά προτιμώντας τον συνδυασμό λευκό και κόκκινο πέρασα στην ιδέα της λευκής σοκολάτας που έτσι κι αλλιώς είχα μια συνταγή στο παλιό, τριμμένο τετράδιο συνταγών. 
Ελαφρύ, φρουτένιο, εμφανισιακά ταιριαστό με τη γιορτή (και με κάθε γιορτή εδώ που τα λέμε), εύκολο και κάτι που, σίγουρα διευκολύνει... είναι ένα γλυκό που μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα και να σερβιριστεί σαν να είναι της ώρας αφού πρώτα βάλουμε τα αχλάδια για λίγο στον φούρνο μικροκυμμάτων. :)
Αν, λοιπόν, είστε από τους οπαδούς της γιορτής της αγάπης (καλά κάνετε και μην πτοείστε από όσους δεν τη συμπαθούν) γιορτάστε... χαρείτε... γευθείτε ... με όλη σας το είναι... εξάλλου το σημαντικό είναι να ζούμε τη στιγμή, το τώρα και να το απολαμβάνουμε!!
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
2 αχλάδια κομμένα στη μέση και χωρίς τα κουκούτσια
300 ml γλυκό κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Μαυροδάφνη)
200 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού 
1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
Για τη mousse λευκής σοκολάτας
80 γρ. λευκή σοκολάτα
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
250 γρ. μασκαρπόνε
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρασί, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τον γλυκάνισο, το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βάζουμε μέσα και τα αχλάδια.
Δυναμώνοντας λίγο τη φωτιά, αφήνουμε τα αχλάδια να ποσαριστούν (όχι να βράσουν) σιγά σιγά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Μόλις δούμε ότι μαλάκωσαν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια για να αρχίσει το σιρόπι να βράσει μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να "δέσει" όπως "δένουμε" τα γλυκά του κουταλιού.
Καταλαβαίνουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει όταν η επιφάνειά του γεμίσει με μεγάλες φούσκες καθώς κοχλάζει.
Αφού δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και ξαναβάζουμε μέσα τα αχλάδια και αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη mousse λευκής σοκολάτας
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί (χωρίς να βράσει) και, αφού την αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε την λευκή κουβερτούρα και την αφήνουμε 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Μετά, ανακατεύουμε καλά το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε στο ψυγείο για 40 περίπου λεπτά για να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει το μίγμα το χτυπάμε με το "σύρμα" ή ένα μίξερ χειρός για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει κάνοντας μικρές κορυφούλες.
Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να "στήσουμε" το γλυκό και να το σερβίρουμε.
Happy Valentine's day!!!! -:))
Tante Kiki
23 Comments
No