Macarons με ganache σοκολάτας...



Καλή σας μέρα!! Χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού ερωτευμένους, ερωτοχτυπημένους και αυτούς που, γενικότερα, τιμούν την αγάπη (καλό είναι, βέβαια, να την τιμούν κάθε μέρα και η σημερινή να είναι απλά μια αφορμή για μια νότα γιορτινή)! Στην Ελλάδα η γιορτή αυτή έχει γίνει απλά εμπορική και θεωρείται η γιορτή του έρωτα ενώ στον Καναδά και την Αμερική (ναι μεν είναι εμπορική) αλλά γιορτάζεται γενικότερα από μικρούς και μεγάλους και θεωρείται η γιορτή της αγάπης. Με ευχάριστη έκπληξη, λοιπόν, έμαθα ότι η μεγάλη μου ανιψιά που πάει στην Γ' Δημοτικού έφτιαξαν με προτροπή της υπέροχης δασκάλας τους το δέντρο της αγάπης και θα μιλήσουν σήμερα για την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων! Είναι καλό να μην ξεχνάμε αυτό το συναίσθημα, που προχωρά πιο πέρα από τον έρωτα, που χρειάζεται κόπους και θυσίες για να μείνει ζωντανό, που στηρίζει οικογένειες αλλά και κοινωνίες (ειδικά σε δύσκολες περιστάσεις... εκεί βασίζεται το "όλοι μαζί μπορούμε"), που, πολλές φορές, είναι η βάση για να μεγαλουργήσει κάποιος και να αφήσει τον εγωισμό του στην άκρη και που ύμνησαν όλες, ανεξαιρέτως, οι θρησκείες.
Η σημερινή συνταγή είναι, λοιπόν, αφιερωμένη στο υπέρτατο αυτό συναίσθημα αλλά και σε κάποιες γνωστές και φίλες που μου ζήτησαν μια συνταγή για γαλλικά macarons με άλλα λόγια... αμυγδαλωτά. 
Οι συνταγές που κυκλοφορούν σε βιβλία και διαδίκτυο είναι άπειρες. Αυτή που θα σας προτείνω σήμερα είναι μια εύκολη συνταγή με μικρές τροποποιήσεις, με γέμιση από μια κλασσική ganache πικρής κουβερτούρας (αν και γενικά τα macarons είναι ένα "μπισκοτάκι" που θέλει τα κόλπα του... θα τα δούμε μαζί σιγά σιγά γιατί είναι σημαντικά για την επιτυχία τους) και άρωμα πορτοκαλιού.
Κόκκινο με πορτοκαλένιο άρωμα και καφέ σοκολάτα σήμερα, λοιπόν, για να γλυκάνεται τον αγαπημένο, την αγαπημένη ή γιατί όχι τους, μικρούς και μεγάλους αγαπημένους σας! -:)) 
ΥΛΙΚΑ για 2 λαμαρίνες φούρνου  
Για τα macarons
2 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κ.γλ. κρεμόριο (στα σούπερ μάρκετ)
1 πρέζα αλάτι
55 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη άσπρη, αλεσμένη στο multi (ή caster sugar)
100 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλο (χωρίς τη φλούδα) αλεσμένο σε πούδρα
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (λεπτοκομμένο), προαιρετικά
Για χρωματιστά macaron μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (καλύτερα αλλά όχι υποχρεωτικά σε πάστα).
Για τη ganache σοκολάτας
125 γρ. κουβερτούρα πικρή (55% κακάο), σε κομμάτια
160 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα macarons 
Στο μπολ του multi, βάζουμε και "αναμιγνύουμε" την άχνη, το ξύσμα, την πούδρα αμυγδάλου και το κρεμόριο, ανακατεύοντας καλά.
Αμέσως μετά, το μείγμα αυτό το κοσκινίζουμε.
Ό,τι αμυγδαλόσκονη μείνει στο κοσκινιστήρι, την αφήνουμε για να την χρησιμοποιήσουμε σε άλλη συνταγή.
Στο μπολ του multi, ψιλοκόβουμε τώρα την κρυσταλλική ζάχαρη για να είναι ψιλή.
Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών στο μπολ του μίξερ με το αλάτι και αρχίζουμε να τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα.
Μόλις δούμε το μίγμα να γίνεται παχύρρευστο ρίχνουμε την ψιλοαλεσμένη κρυσταλλική ζάχαρη, εάν θέλουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου έχουμε μια σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα όπου σχηματίζονται κορυφούλες που μένουν όρθιες.
Ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω πολύ απαλά προσθέτουμε το μίγμα του αλευρο-αμυγδάλο-κρεμόριου είτε σαν βροχή και ακόμα καλύτερα κοσκινίζοντάς το στο μπολ για να μη βαρύνει και χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.
Μόλις το μίγμα μας ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα. 
Ύστερα, παίρνουμε ένα κορνέ με ίσιο στόμιο, με μικρό, σχετικά, άνοιγμα και σχηματίζουμε macarons στο μέγεθος που θέλουμε, κρατώντας το κορνέ κάθετα προς την αντικολλητική επιφάνεια και ασκώντας μια ελαφρά πίεση στο σημείο που βγαίνει η "ζύμη".
Μόλις τα τοποθετήσουμε όλα, πιάνουμε το ταψί και το χτυπάμε απαλά 2-3 φορές στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας για να φύγει τυχόν αέρας μέσα από τα macarons και να μην κάνουν φούσκες στην επιφάνεια κατά το ψήσιμο. 
Αφήνουμε τα μακαρόν σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστούν για 20-25 λεπτά, έτσι ώστε να "δέσει" καλύτερα το χρώμα αλλά και να κάνουν μια ελαφρά κρούστα η επιφάνεια τους.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 140-150 βαθμούς Κελσίου. 
Ψήνουμε για 15-22 λεπτά, ανοίγοντας την πόρτα του φούρνου κάθε πέντε λεπτά για μερικά δευτερόλεπτα έτσι ώστε να φεύγει ο ατμός και να μην υγρανθούν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα μέχρι να κρυώσουν και να τα βγάλουμε από το ταψί.
Τα macarons πρέπει να ξεκολλούν εύκολα από την επιφάνεια ψησίματος για να μην σπάζουν και να είναι απ' έξω τραγανά και μέσα μαστιχωτά. 
Ετοιμάζουμε την κρέμα 
Σε  μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε την σοκολάτα.
Περιμένουμε για 2 λεπτά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Αφήνουμε την γκανάς να κρυώσει καλά και να γίνει παχύρρευστη.
Εάν βιαζόμαστε, μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.
Με ένα κορνέ χωρίς δοντάκια ή με δοντάκια απλώνουμε λίγη ποσότητα σε ένα μακαρόν και βάζουμε από πάνω ένα άλλο.
Τα μακαρόν με την γέμιση σοκολάτας είναι έτοιμα! 
Διατηρούνται σε γυάλινο ή μεταλλικό κουτί, κλεισμένο αεροστεγώς, μέσα στο ψυγείο.
Μπορούν, επίσης, να καταψυχθούν αρκεί να τα αποψύξουμε στην συντήρηση του ψυγείου.
TIPS
*Τα αυγά, καλό είναι να τα σπάζουμε από την προηγούμενη μέρα, βάζοντάς τα στο ψυγείο ή το πρωί της ίδιας μέρας εάν πρόκειται να φτιάξουμε τα macarons το απόγευμα και να τα αφήνουμε για 3-4 ώρες εκτός ψυγείου ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
*Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην βάλουμε μεγάλο στόμιο στο κορνέ, όταν φτιάχνουμε τα macarons για να μπορούμε να ελέγχουμε το μέγεθός τους που πρέπει να είναι ίδιο (ή σχεδόν) για να μπορούμε μετά να τα βάλουμε δύο δύο και να τα γεμίσουμε.
*Εάν δεν έχουμε την ειδική αντικολλητική επιφάνεια για macarons μπορούμε να πάρουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στις διαστάσεις του ταψιού μας και, αφού το γυρίσουμε από την ανάποδη, να σχεδιάσουμε κύκλους με ένα μολύβι. Μετά, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ακολουθούμε τα σχέδια.
*Εάν θέλουμε να κάνουμε macarons σε διάφορα χρώματα με την ίδια "ζύμη" τότε θα ετοιμάσουμε την μαρέγκα και μετά, αφού τη χωρίσουμε σε 2-3 μπολ θα προσθέσουμε σε κάθε μπολ το χρώμα ζαχαροπλαστικής που θέλουμε.
 
 Πηγή συνταγής: Britishfood.about.com
Tante Kiki
33 Comments
No