Light κεκάκια με γιαούρτι και χωρίς βούτυρο


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! 
Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και να είστε πανέτοιμοι για τη νέα εβδομάδα η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι ηλιόλουστη και ανοιξιάτικη... έτσι για να μας φτιάξει λίγο το κέφι και να ξεφύγουμε από την μουντάδα του χειμώνα!
Δευτέρα πρωί κι ας ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας με ένα αρωματικό και πολύ νόστιμο κεκάκι χωρίς βούτυρο ή λάδι και με γιαούρτι με λίγα λιπαρά. Ένα κεκάκι με χαμηλές θερμίδες, φτιαγμένο από τον αγαπημένο Στ. Παρλιάρο και ελαφρώς πειραγμένο από μένα για ακόμη περισσότερο άρωμα και νοστιμιά. Οι σταφίδες (αγαπημένες) προσθέτουν ένα ακόμη πλεονέκτημα στο κεκάκι αυτό της ενέργειας που χαρίζει είτε συνοδεύει το πρωινό μας καφεδάκι, είτε "τρυπώνει" μέσα σε κάποιο σχολικό ταπεράκι και εμφανίζεται για να χορτάσει το αγαπημένο μικρό μας στο διάλειμμα είτε κάνει παρέα το απογευματινό μας τσαγάκι. Εύκολο, νόστιμο, αρωματισμένο με το πολυαγαπημένο μας εσπεριδοειδές ...το πορτοκάλι και με μόλις 105 θερμίδες ανά μερίδα (εάν δεν προσθέσουμε τις σταφίδες) θα το λατρέψουμε.
Φτιάξτε το σε λιγότερο από δέκα λεπτά, φουρνίστε το για είκοσι λεπτά και νάτο ...καμαρωτό, αφράτο και φουσκωτό έτοιμο να σας γοητεύσει με τη νοστιμιά του.
ΥΛΙΚΑ 
3 αυγά μεγάλα
250 γρ. άχνη ζάχαρη
220 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της *
125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2 % λιπαρά
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο (δική μου προσθήκη)
2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (δική μου προσθήκη) + λίγο ακόμα για να αλείψουμε τη φόρμα μας
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ.τσ. σταφίδες μαύρες (δική μου προσθήκη)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. 
Προσθέτουμε στο μίγμα αυτό το κόλιανδρο και τις σταφίδες (εάν βάλουμε). 
Μέσα στο γιαούρτι ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αυγά με την άχνη και τα χτυπάμε, στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα ανοιχτού χρώματος, αφράτο και διπλάσιο σε όγκο από το αρχικό.
Ρίχνουμε το γιαούρτι με το ξύσμα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί το ρίχνουμε στη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Παραλλαγή: 
* Αντί για σκέτη φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, χρησιμοποίησα 180 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της και 40 γρ. καλαμποκάλευρο.
* Μπορούμε να χρησιμοποίησουμε σταφίδες ή σταγόνες σοκολάτας αλλά να κάνουμε και την αυθεντική συνταγή που δεν είχε κανένα από τα δύο.
 * Το ηλιέλαιο το προσθέτουμε γιατί διατηρεί την υγρασία στο κέικ.
  

Tante Kiki
37 Comments
No