Κέικ λεμονιού με κρέμα και crumble αμυγδάλου


Η λεμονοεβδομάδα ή καλύτερα η εβδομάδα των εσπεριδοειδών κλείνει εδώ...αν και δεν τελειώνει... Αυτή τη στιγμή επάνω στο τραπέζι της κουζίνας εμφανίστηκαν κι άλλες πορτοκαλόφλουδες ...θαρρείς κι έχουν καταλάβει πόσο τις ...αγαπώ και τις απολαμβάνω! -:)) Κι όσο περισσότερο τις μετατρέπω σε ...γευστικά παιχνίδια, τόσο αυτές εμφανίζονται... σαν να το κάνουν επίτηδες για να δοκιμάσουν τις αντοχές μου, τη φαντασία μου κι ως πού μπορεί να φτάσω ...παίζοντας στην κουζίνα μαζί τους χωρίς ν' ακουστεί ένα ..."ουφφφφ, φτάνει πιά..."!
Αφού οι μαρμελάδες που, ήδη, έγιναν με κάθε δυνατή παραλλαγή (ναι... έχω κι άλλες παραλλαγές να σας προτείνω τις επόμενες μέρες) έφτασαν τα 3 κιλά παραταγμένες σε βαζάκια, τώρα ήρθε η σειρά των σοκολατένιων πορτοκαλόφλουδων. Έτσι τις επόμενες μέρες θα φορέσουν έναν  σοκολατένιο  μανδύα κι ας μην υπάρχει πια εδώ τριγύρω το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Αυτή τη φορά, η Λεμονιά, η μικρή πανέμορφη νεραϊδούλα, με τα αχνοκίτρινα φτερά, πασπάλισε με μπόλικη νεραϊδόσκονη το γλυκό που έφτιαξα την προηγούμενη Κυριακή.
Δεν είναι κέικ, δεν είναι κρέμα, δεν είναι πάστα φλώρα ...είναι ένας αφράτος, συνδυασμός που ...μοσχοβολάει λεμόνι (είπαμε η Λεμονιά έκανε το θαύμα της αν και αποφάσισε ότι αυτό το γευστικό θαύμα δεν πρέπει να ...φωτογραφηθεί καλά! Δυστυχώς όσο κι αν διαφωνήσαμε έγινε το δικό της ...νεράιδα είναι ποιά είμαι εγώ που θα μπορέσω να αντιδράσω;)!
Μπόλικο κίτρινο, ένα μικρό κάτασπρο λοφάκι και μερικά σκουροκόκκινα γλυκά βυσσινάκια να κατρακυλούν από το λοφάκι προσπαθώντας να το αγγίξουν!
Η διαδικασία... θέλει λίγο χρόνο αλλά δεν έχει καμιά δυσκολία! Το αποτέλεσμα; Ένα σύνολο από γεύσεις και αρώματα που δεν μπερδεύονται αλλά σε κατακλύζουν το ένα μετά το άλλο... με πρώτο το άρωμα του λεμονιού, γρήγορα ακολουθούμενο από τη γεύση του αμύγδαλου και της σαντιγύ κι αφήνοντας τελευταία την υπόξινη γλύκα του βύσσινου που, στην άκρη της, βρίσκεται παιχνιδιάρικα, μισοκρυμμένο το λεμονάτο άρωμα και πάλι.
Ένα γλυκό χλιαρό με την κρεμούλα να ξεχειλίζει στις άκρες κι ό,τι πρέπει για την εποχή που όμως είναι εξίσου μοσχοβολιστό και νόστιμο κι όταν μπει στο ψυγείο και σφίξει λίγο η κρέμα του ή όταν μετατραπεί από επιδόρπιο σε ένα απλό κέικ για να συνοδεύσει καφέ, γάλα, τσάι ...χιονισμένο με λίγη άχνη ή όχι.
ΥΛΙΚΑ για 10-12 μερίδες (ταψάκι 20X28 εκ) 200 γρ. βούτυρο
Για το κέικ
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για το ταψί
130 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα
185 φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
60 γρ. κούσταρντ πάουντερ με γεύση βανίλια
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
200 γρ. γάλα
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την κρέμα γέμισης
400 γρ. γάλα φρέσκο
2 κ.σ. κούσταρντ πάουντερ με γεύση βανίλια
2-3 κ.σ. ζάχαρη
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το crumble αμυγδάλου 
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. πούδρα αμυγδάλου (αμυγδαλόσκονη)
60 γρ. βούτυρο κρύο, σε κομμάτια
2 κ.σ. άχνη
Για το σερβίρισμα
1 φακελάκι σκόνη σαντιγύ + 200 ml γάλα φρέσκο
Μερικά βύσσινα γλυκό κουταλιού
Άχνη (προαιρετικά) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα γέμισης
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 2/3 από το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθεί χωρίς όμως να βράσει.
Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το κούσταρντ πάουντερ.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί ρίχνουμε και το γάλα με το κούσταρντ, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα (δεν γίνεται πολύ πηχτή).
Αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα, καλυμένη με διαφανή μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της να κρυώσει πριν την ρίξουμε στο μίγμα του κέικ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε το crumble αμυγδάλου 
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου (αμυγδαλόσκονη),  την άχνη και τα κομμάτια βουτύρου.
Ανακατεύουμε καλά με τα ακροδάχτυλά μας για να μην ζεσταθεί ιδιαίτερα το μίγμα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Την θρυμματίζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το κέικ.
Ετοιμάζουμε το κέικ
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς το ταψί μας.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη φαρίνα, το μπέικιν και το κούσταρντ.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη βανίλια, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες και αφράτο μίγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με το μίγμα της φαρίνας-κούσταρντ-μπέικιν.Τέλος, προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε στο βουτυρωμένο ταψάκι το μισό από το μίγμα του κέικ, την κρέμα λεμονιού από πάνω, ύστερα το υπόλοιπο μίγμα του κέικ και τέλος πασπαλίζουμε με το crumble αμυγδάλου.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα η επιφάνεια του κέικ και να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που βυθίζουμε στο κέντρο του γλυκού.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 10 περίπου λεπτά και μετά σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου γαρνίροντάς το με σαντιγύ και γλυκό κουταλιού βύσσινο.
Εάν θέλουμε το πασπαλίζουμε και με λίγη άχνη.
Να περάσετε ένα πανέμορφο Σαββατοκύριακο, γλυκό, αρωματικό και νόστιμο! -:)

Tante Kiki
30 Comments
No