Πίτσα με μια ιδιαίτερα νόστιμη και αρωματική ζύμη


Πάντα θεωρούσα την πίτσα (όπως και την πίτα) ένα από τα ωραιότερα εδέσματα, από τα πιο πλήρη αλλά και απ' αυτά με τα αμέτρητα πρόσωπα όπως πάντα πίστευα πώς είναι μια παρεξηγημένη τροφή μια και οι περισσότεροι (ειδικά διατροφολόγοι) την θεωρούν μια από τις πιο ανθυγιεινές λιχουδιές κάτι στο οποίο θα συμφωνήσω όταν η πίτσα δεν είναι σπιτική, οι πρώτες ύλες είναι αμφιβόλου ποιότητας και τα λιπαρά...ξεχειλίζουν!
Στον αντίποδα, μια σπιτική πίτσα με πρώτες ύλες με λιγότερα λιπαρά και προσεκτικά επιλεγμένο αλλαντικό ή με κοτόπουλο ψητό, με άφθονα λαχανικά αλλά και τυρί μπορεί να γίνει ένα πλήρες γεύμα που έχει να μας προσφέρει όχι μόνον νοστιμιά αλλά και ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός από ένα γεύμα.
Η σημερινή πίτσα έχει κάτι διαφορετικό... μια πολύ αρωματική ζύμη. Μια ζύμη που μπορεί να γίνει αφράτη σαν κομμάτι από φρεσκοψημένο, μυρωδάτο ψωμί ή λεπτή, κρατσανιστή σαν πίτα. Μια ζύμη που ζυμώνεται με πέστο βασιλικού! Αυτό της χαρίζει ένα μοναδικό άρωμα και μια ιδιαίτερη νοστιμιά!!
Δοκιμάστε την ...αξίζει γιατί θυμίζει Ελλάδα, Μεσόγειο, καλοκαίρι κι αυλή της γιαγιάς ...όταν ο βασιλικός στις γλάστρες χαρίζει απλόχερα το άρωμά του!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι για πίτσα τύπου 00, κοσκινισμένο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ. ξηρής μαγιάς)
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
70 γρ. πέστο βασιλικού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200-230 γρ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
200 γρ. πάριζα γαλοπούλας (με χαμηλά λιπαρά) σε κομμάτια
120 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά (κέρατο) σε ροδέλες
250 γρ. μανιτάρια ελαφρά σοταρισμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο
200 γρ. μοτσαρέλα light τριμμένη
100 γρ. gouda τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα δεντρολίβανο
1 πρέζα θυμάρι  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε λίγο το αλεύρι και μετά, ανοίγουμε λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το πέστο βασιλικού.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας τη ζύμη. 
Όταν χρησιμοποιήσουμε όλο το νερό και ζυμώσουμε τη ζύμη μας γύρω στα 10 λεπτά η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακιά, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
Εάν είναι σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Εάν γίνει λίγο μαλακή και κολλάει στα χέρια, απλά καλύπτουμε τα χέρια μας με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.
Την βάζουμε στο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 50-60 λεπτά, σε ζεστό μέρος καλυμένη με διαφανή μεμβράνη (για να αποφύγουμε να κάνει κρούστα).
Μετά τη ξεφουσκώνουμε και την ανοίγουμε στο πάχος που θέλουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια γιατί είναι μια ζύμη που μπορούμε να την κάνουμε και λεπτή και τραγανή αλλά και πιο αφράτη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε την πίτσα
Απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα φούρνου και αφού την αλείψουμε ελαφρά με ελαιόλαδο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Τοποθετούμε επάνω τη ζύμη της πίτσας και με το μικρό ρολό που ανοίγουμε το φύλλο της πίτας ανοίγουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψει τη λαμαρίνα.
Απλώνουμε επάνω τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, μετά την κομμένη πάριζα γαλοπούλας, την κόκκινη πιπεριά και τέλος, τη μοτσαρέλλα και το gouda.
Προσθέτουμε και την πράσινη πιπεριά.
Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι και τα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δεντρολίβανο).
Βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη αλλά και η επιφάνεια της πίτσας να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Καλή σας μέρα!!  -:))
Tante Kiki
25 Comments
No