Μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή μια μαρμελάδα ανακύκλωσης


Πώς γίνεται το γλυκό πορτοκάλι; Όχι το μοντέρνο με ολόκληρη τη φέτα πορτοκαλιού, φέτα και σάρκα μαζί αλλά το παλιό, κλασικό και διαχρονικό γλυκό του κουταλιού. Γνωρίζετε;;; Σίγουρα ναι!! Το γλυκό του κουταλιού αυτό γίνεται με τις φλούδες από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα περγαμόντα ακόμη και τα νεράντζια. Αλλά και μαρμελάδα γίνεται με τον τρόπο αυτό!!
Αυτή ήταν η σκέψη μου πριν μερικές εβδομάδες... μια και η κατανάλωση πορτοκαλιών, ακέρωτων, στο σπίτι μας καλά κρατεί! Ο φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκαλιού πίνεται απ' όλους σχεδόν και μετά... πάρα πολλές φορές πετάμε τις φλούδες!! Γιατί όμως;;; Δεν είπαμε ότι καλό είναι να μην πετάμε τίποτε;;; 
Την πρώτη φορά οι φλούδες που έγιναν μαρμελάδα ήταν μόνον από πορτοκάλια! Νόστιμη μαρμελάδα που μου θύμισε λίγα τα παιδικά μου χρόνια όταν ακόμη μισούσα την μαρμελάδα πορτοκάλι και δεν την πλησίαζα αν και στο σπίτι αγοράζαμε πάντα μαρμελάδα πορτοκάλι ΦΙΞ!! Τη θυμάμαι έντονα εκείνη τη μαρμελάδα, με το υπέροχο χρώμα της, τη διαφάνειά της (προφανώς είχε το χυμό από τα πορτοκάλια) αλλά και τις μακρόστενες φλουδίτσες της που της χάριζαν μοναδικό άρωμα αλλά και μια ελαφρά πικρίλα!!! Ο μπαμπάς μου τη λάτρευε εν αντιθέσει με μένα που τη ...μισούσα!!!! χαχαχα Πολύ αργότερα εκτίμησα τη νοστιμιά της!!!
Αυτή τη φορά, λοιπόν, ήταν η δεύτερη που έφτιαξα για να αξιοποιηθούν οι φλούδες που απέμειναν!! Θα αναρωτηθείτε ...κουζίνα της κρίσης;;; Όχι φυσικά!!! Δεν το βλέπω έτσι... απλά θεωρώ ότι είναι πολύ δημιουργικό, καλό για το περιβάλλον αλλά και για την "τσέπη" μας!
Οι φλούδες τώρα συνοδεύτηκαν από δύο καρότα που είχαν μείνει στο ψυγείο, 2 μήλα (επιθυμία του μπαμπάκα μου) και λίγη τριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ) για έξτρα άρωμα (αν και για να γίνει αισθητή η γεύση της μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα).
Μια υπέροχη πορτοκαλί μαρμελάδα, αποτέλεσμα του συνδυασμού, με ελαφρά "σπασμένη" τη γεύση των εσπεριδοειδών (σε αντίθεση με την πρώτη φορά) αλλά με μια μοναδική νοστιμιά, τέτοια που δεν μπορείς να περιμένεις να την απολαύσεις μόνον σαν μαρμελάδα και όχι σαν γλυκό του κουταλιού μαζί μ' έναν αρωματικό ελληνικό καφέ!!
Ικανοποίηση για την πλήρη χρησιμοποίηση των πορτοκαλιών και των λεμονιών αλλά και νοστιμιά!!! Πώς το βλέπετε;;; Δεν είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός;; 
Μαζέψτε, λοιπόν, τις φλούδες από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που στίβετε, πάρτε το ξύσμα εφόσον είναι ακέρωτα και ξεκινήστε μαζί μου τα γευστικά πειράματα για να καταλήξετε στην μαρμελάδα-προορισμό που σας αρέσει.
Πάντως, είτε φτιάξετε μαρμελάδα μόνον με εσπεριδοειδή, είτε με εσπεριδοειδή και καρότα ή μήλα να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε άρωμα και γεύση σε όλο τους το μεγαλείο!!
ΥΛΙΚΑ
Φλούδες από 6 πορτοκάλια
Φλούδες από 4 λεμόνια
3 μεγάλα καρότα
2 μήλα (προαιρετικά)
Ζάχαρη
Χυμό 1 λεμονιού
1 κ.γλ. τριμμένη φρέσκια πιπερόριζα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξύνουμε ελαφρά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια στη λεπτή μεριά του τρίφτη.
Εάν είναι ακέρωτα, κρατάμε το ξύσμα τους, το βάζουμε σε σακουλάκια τροφίμων και το διατηρούμε στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά.
Εάν τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι κερωμένα τότε πετάμε το ξύσμα.
Τις φλούδες από τις οποίες πήραμε το ξύσμα, τις βάζουμε στο multi και τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια αλλά δεν τις πολτοποιούμε εντελώς.
Στο multi ψιλοκόβουμε επίσης τα καρότα και τα μήλα.
Βάζουμε τις φλούδες των λεμονιών και των πορτοκαλιών μαζί με τα καρότα σε μια κατσαρόλα και αφού τα ζυγίσουμε και σημειώσουμε το βάρος τους, προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασίματος για 5 λεπτά άλλες 2 φορές. 
Αυτό αρκεί για να βράσει λίγο το καρότο και να "φύγει" η πιθανή πικρίλα των εσπεριδοειδών, που ήδη έχουμε αφαιρέσει την εξωτερική φλούδα (το ξύσμα).
Ζυγίζουμε το βάρος του μήλου με την πιπερόριζα και το προσθέτουμε στο βάρος των υλικών που έχουμε βράσει.
Βάζουμε την ίδια ποσότητα (ή κατά 50 γρ. λιγότερη) σε ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας μέλι και νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα υλικά (δηλαδή εάν τα φρούτα είναι 700 γρ. προσθέτουμε 650 γρ. ζάχαρη ή 600 γρ. ζάχαρη και 2 κ.σ. μέλι).
Αφήνουμε την μαρμελάδα μας να βράσει για 20-25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ελέγχουμε εάν έδεσε με τον γνωστό τρόπο δηλαδή σύροντας την ξύλινη κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας και εάν ανοίξει και μείνει ανοιχτός ο "δρόμος" της μαρμελάδας τότε είναι έτοιμη.
Εάν η μαρμελάδα χρειάζεται κι άλλο "δέσιμο" την αφήνουμε λίγο ακόμη να βράσει.
Καλή σας μέρα!!! Να είστε καλά!!-:))
Tante Kiki
36 Comments
No