Πορτοκαλόφλουδα γλυκό του κουταλιού


Καλή σας μέρα!!! Καλή εβδομάδα να έχουμε!!! Ο καιρός συνεχίζει να είναι βροχερός και μουντός εδώ στη Θεσσαλονίκη. Ο ήλιος αρνείται πεισματικά να εμφανιστεί αλλά εμείς ξεκινάμε την εβδομάδα μας με έναν ...ήλιο στο πιάτο μας... εκεί δίπλα στο καφεδάκι μας, κατά προτίμηση ελληνικό για να ...τηρούμε και λίγο την παράδοση! -:))
Τί βλέπω πρωί πρωί πάνω στον πάγκο της κουζίνας;; 4,5,6 πορτοκάλια στυμένα!! Και τί ωραία πορτοκάλια!!! Ποιός ήπιε τον ολόγλυκο χυμό τους; Εγώωωω! φωνάζει η Βασιλικούλα. Κι εγώωωω! φωνάζει η Ιωάννα. Φυσικά και η μαμά και ο μπαμπάς. Ο χυμός τους μας δίνει πολλές βιταμίνες ...πετάγεται η μικρή που μόλις έκαναν στα προνήπια το μάθημα για τη σωστή διατροφή και εκφέρει πια σθεναρά τη δική της γνώμη για ό,τι αφορά το φαγητό της!!! Και τί θα κάνουμε τις φλούδες;; Θα τις πετάξουμε;; Όχιιιιιι! ακούγονται οι δύο φωνούλες μαζί που έχουν μάθει πια ότι δεν πετάμε τις φλούδες των πορτοκαλιών, των λεμονιών και των άλλων εσπεριδοειδών! Και θα φτιάξουμε τιιιιι;;; Γιούπιιιιιι! πετάγεται η μικρή θα φτιάξουμε γλυκό κολιέ!!!!!!! Γλυκό κολιέ;;; Τί λες;;;;; την αντικρούει η μεγάλη με σοβαρότητα. Γλυκό κολιέ που φτιάχνουμε με την κλωστούλα... επιμένει δυνατά στην άποψή της. Και πριν η διαφορά απόψεων καταλήξει σε διένεξη με εκρηκτικές διαστάσεις και αρχίσουν οι ..."οδομαχίες" επεμβαίνουν η μαμά και η θεία βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους! "Γλυκό πορτοκάλι θα φτιάξουμε αλλά ναι , θα το κάνουμε πρώτα σαν κολιέ για να μείνει τυλιγμένο και μετά θα το κόψουμε... εντάξει κορίτσια;;; Έτσι κι έγινε!! 
Και οι πορτοκαλόφλουδες που περίμεναν υπομονετικά σε σακούλες τροφίμων μέσα στο ψυγείο
Εδώ και λίγο καιρό οι "άχρηστες" πορτοκαλόφλουδες και λεμονόφλουδες (στη λαϊκή υπάρχουν υπέροχα ακέρωτα πορτοκάλια και λεμόνια) μετατρέπονται σε πραγματικές λιχουδιές που εκτός της νοστιμιάς μας χαρίζουν και την ικανοποίησης της ανακύκλωσης.
Πάμε να δούμε τη συνέχεια μια και το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού έχει διαχρονική αξία και ιδιαίτερη νοστιμιά.
ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό πορτοκαλόφλουδες
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 λίτρο νερό
Το ...κολιέ που λέγαμε!!
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξύνουμε ελαφρά τα πορτοκάλια για να ξεπικρίσουν πιο εύκολα.
Τα κόβουμε σε φέτες και τα ζυγίζουμε (πάντα στη φάση αυτή και πριν ξεκινήσουμε το ξεπίκρισμα).
Περνάμε σε ένα μεγάλο βελόνι κλωστή και αφού τυλίξουμε σε ρολό τις πορτοκαλόφλουδες τις περνάμε μία μία στην κλωστή (το κολιέ που λέγαμε!-:))
Αφού περάσουμε και την τελευταία κάνουμε έναν κόμπο για να τις στερεώσουμε και να μην βγούν από την κλωστή κατά το βράσιμο.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
Ρίχνουμε το νερό, γεμίζουμε την κατσαρόλα ξανά με κρύο νερό βράζουμε και πάλι τις φλούδες για 5-6 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ελέγχουμε εάν οι πορτοκαλόφλουδες έχουν μαλακώσει.
Στραγγίζουμε τις πορτοκαλόφλουδες και τις αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά.
Μετά, βάζουμε μέσα στο σιρόπι τις πορτοκαλόφλουδες και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να "δέσει" το σιρόπι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Ελέγχουμε έαν το σιρόπι έχει δέσει, παίρνοντας μια μικρή ποσότητα με ένα κουταλάκι και στάζοντας σε ένα κρύο πιατάκι.
Όταν το σιρόπι έχει δέσει πρέπει : 
- να μην έχει συνεχή ροή και να στάζει σταγόνα - σταγόνα αλλά και 
- όταν η σταγόνα πέφτει να μην απλώνει αλλά να μένει φουσκωτή και στητή, χωρίς να χάνει το σχήμα της.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στο γλυκό και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά ακόμη. 
Αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά και γεμίζουμε μ' αυτό ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, τα οποία τοποθετούμε ανάποδα και αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
 
Tante Kiki
30 Comments
No