Banoffee για ...σοκολατομανείς και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!


Καλή σας μέρα και καλό μήνα!!! Έφτασε ο Φεβρουάριος με τις Απόκριες κι αποφάσισε μάλλον να μας δείξει τί θα πει χειμώνας. Όχι, δεν παραπονιέμαι έχει και το κρύο τη δική του ομορφιά κι εξάλλου, όπως συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου ...πήραμε πια την κατηφόρα για την άνοιξη... οπότε ...εν αναμονή!! -:)) Είπα, λοιπόν, να γλυκάνω αγγλιστί τον νιόφερτο μήνα μας...

Καραμελένιο, σοκολατένιο και φρουτώδες γλυκό για σήμερα με ...αριστοκρατική καταγωγή μια και κατάγεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρωτοεμφανίστηκε το 1972 στο εστιατόριο "The hungry monk", στο Ανατολικό Σάσσεξ.
Ναι, ναι το γνωστό banoffee που το έχω κάνει 1-2 φορές αλλά όχι μόνον δεν στάθηκε να το φωτογραφίσω αλλά επιπλέον η πιο σοκολατομανής της οικογένειας (η αδερφούλα μου βεβαίως, βεβαίως) ποτέ δεν έμενε ευχαριστημένη!!!!!!!!! "Νόστιμο... αλλά πολύ γλυκό!!!!" τη μια, "νόστιμο... αλλά πολύ "επίπεδη γεύση" την άλλη, "νόστιμο... αλλά ...χωρίς ενδιαφέρον" την τρίτη!!!!! Εντάξει, το έπιασα το νόημα!!!! Βρήκα τη λύση!!! Μια ganache πικρής σοκολάτας έρχεται να μειώσει την υπερβολική γλύκα της καραμέλας με τη μπανάνα και να δώσει την πολυπόθητη σοκολατένια νότα που θα κάνει τις αισθήσεις να "χτυπήσουν κόκκινο"! -:)) Η κατάλευκη σαντιγύ που κάθεται αναπαυτικά επάνω στο σοκολατένιο στρώμα παρουσιάζει μιαν ακόμη όψη αυτού του πολυπρόσωπου γλυκού που για να το ευχαριστηθεί κανείς σε όλο του το μεγαλείο πρέπει να παίρνει μια μεγάλη κουταλιά ...μέχρι τον πάτο του ποτηριού!!! 
Ααααα και να μην ξεχάσω... αύριο είναι και η κλήρωση του Giveaway!!!!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες
1 κουτί ζαχαρούχο φτιαγμένο καραμέλα
1/2 πακέτο μπισκότα petit beurres θρυμματισμένα
1 κ.σ. λικέρ μπανάνας για κάθε ποτήρι (προαιρετικά)
3 μεγάλες μπανάνες σε ροδέλες
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml κρύο γάλα 
Τριμμένη σοκολάτα (ή τρούφα) για το γαρνίρισμα
Για τη ganache πικρής σοκολάτας
150 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
1 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. μέλι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ganache πικρής σοκολάτας
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το μέλι και το κακάο και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί το μίγμα (όχι να βράσει).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Αφήνουμε το μίγμα για 5 λεπτά και μετά ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Αφήνουμε τη ganache κατά μέρος για να κρυώσει χωρίς να τη βάλουμε στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γάλα και τη σκόνη της σαντιγύ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου έτσι ώστε να έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ που τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Μοιράζουμε τα μπισκότα στα ποτήρια και βρέχουμε με 1 κ.σ. λικέρ μπανάνας.
Αδειάζουμε την καραμέλα γάλακτος σε ένα μπολ και τη χτυπάμε με το μίξερ για να αφρατέψει.
Μετά τη μοιράζουμε κι αυτή στα ποτήρια πάνω από τα μπισκότα.
Προσθέτουμε τις μπανάνες και μετά ρίχνουμε τη ganache σοκολάτας.
Βάζουμε τη σαντιγύ σε ένα κορνέ με οδοντωτό στόμιο και κάνουμε ροδέλες σαντιγύ πάνω από τη ganache.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
 ΣΗΜ. Μπορούμε, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα μπισκότα petit beurres με μπισκότα digestive ή speculoos για "κανελλένια" γεύση. Εάν χρησιμοποιήσουμε speculoos τότε μαζί με την κουβερτούρα που γαρνίρουμε από πάνω πασπαλίζουμε και με λίγη κανέλα.
Εύχομαι σε όλους να περάσουν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο ντυμένο με τα χρώματα του χειμώνα κι έναν όμορφο και ήρεμο Φεβρουάριο. -:))
Tante Kiki
29 Comments
No