Ρολό κοτόπουλου γεμιστό με καπνιστό τυρί και ψημένο σε χυμό μανταρινιού


Καλή σας μέρα! Έφτασε ήδη η Παρασκευή κι έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη Σαββατοκύριακο που ελπίζω και εύχομαι να κυλίσει για όλους μας όμορφα, ήρεμα και οικογενειακά ή καλύτερα... όπως το ονειρεύεται ο καθένας αλλά χωρίς ιώσεις (όπως καταλάβατε μια ίωση με έχει "κατακυριεύσει" και "καταβάλει"!!!).
Σε κάθε περίπτωση, στην κατάστασή μου το μόνο που σκέφτομαι είναι μια σούπα αλλά δεν μπορώ να πω ότι και το ρολό κοτόπουλο που "στόλισε" το τραπέζι μας την προηγούμενη Κυριακή είναι ευκαταφρόνητο! -:)) 
Ένα ρολό που δεν το ετοίμασα εγώ αλλά ο καλός μου κρεοπώλης που, η αλήθεια είναι ότι έκανε πολύ καλή δουλειά από κάθε άποψη και κυρίως γιατί το γέμισε ακριβώς με τα υλικά που του ζήτησα! Είναι μια καλή λύση αυτή όταν δεν θέλουμε να έχουμε μεγάλη φασαρία, να γεμίζουμε και να τυλίγουμε εμείς το ρολό.
Το καπνιστό τυρί (στην περίπτωσή μου το λατρεμένο μας Μετσοβόνε λόγω και της καταγωγής του γαμπρού μου από το Μέτσοβο) και το ζαμπόν προσθέτει στο ρολό πινελιές εκπλητικές, ως προς το άρωμα αλλά και ως προς τη γεύση.
Τα μυρωδικά και τα εσπεριδοειδή μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά ήρθαν να απογειώσουν το πιάτο. Η μοσχοβολιά γέμισε ασφυκτικά το σπίτι ...τόσο που μικροί και μεγάλοι έπαιρναν βαθιές ανάσες μέχρι να βγεί η γάστρα με το τρυφερό ρολό από το φούρνο.
Οι ολοστρόγγυλες, μικρές πατατούλες και οι ροδέλες κρεμμυδιού ψημένες κι αυτές στο φούρνο, αν και χωριστά ήρθαν για να γεμίσουν το πιάτο και να μεγαλώσουν τη νοστιμιά αφού "λούστηκαν" με την υπέροχη σάλτσα του ψητού.
Όχι, δεν ήταν ένα φαγητό δύσκολο ούτε κουραστικό αν και θέλει το χρόνο του όσον αφορά στο ψήσιμο. Μιλάμε όμως για ένα πιάτο που μπορούμε να το μαγειρέψουμε πολύ απλά για την οικογένειά μας (προσαρμόζοντας το βάρος του ρολού) αλλά και όταν έχουμε ένα γιορτινό τραπέζι. 
Ένα είναι σίγουρο ότι θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση και θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Πάμε να δούμε τη συνταγή;;;; Κυριακάτικο τραπέζι έρχεται...
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1 ρολό κοτόπουλο (1400-1500 γρ.) γεμιστό με τυρί καπνιστό (κατά προτίμηση Μετσοβόνε) και ζαμπόν
450 γρ. μανιτάρια μικρά ολόκληρα (ή μεγάλα σε φέτες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα καρότα, σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε μεγάλα κομμάτια
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο + 30 γρ. βούτυρο
Χυμό από 2 μεγάλα μανταρίνια
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.γλ. ανάμικτα ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό
Αλάτι και πιπέρι 
Για τη σάλτσα του ψητού
3-4 φλ.τσ. ζωμό από το φαγητό
1 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τη γάστρα επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα το κρεμμύδι, τα καρότα, την πιπεριά και μετά από 1-2 λεπτά βάζουμε το ρολό του κοτόπουλου που το γυρίζουμε για να σοταριστεί απ' όλες τις πλευρές ελαφρά.
Προσθέτουμε τα μανιταράκια, το χυμό του λεμονιού και το χυμό των μανταρινιών, 1 ποτήρι νερό, το κλαδάκι του δεντρολίβανου, τα ανάμικτα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό), πιπέρι και λίγο αλάτι απ' όλες τις πλευρές του ρολού.
Το ρολό πρέπει να έχει αρκετό υγρό για να βράσουν τα μανιτάρια αλλά και για να περισσέψει να κάνουμε τη σάλτσα του.
Καλύπτουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο, κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε στο φούρνο για 60 λεπτά.
Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου και βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο. 
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και κλείνουμε και πάλι τη γάστρα με το καπάκι και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 40-50 λεπτά.
Βγάζουμε και πάλι τη γάστρα από το φούρνο.
Αφαιρούμε 3-4 φλ.τσ. από το ζωμό του φαγητού και αφού τα βάλουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο αυτή τη φορά για να πάρει χρώμα το ψητό μας.
Μόλις το ρολό μας πάρει χρώμα, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο έτσι ώστε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε φέτες. 
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα του ψητού
Βάζουμε 1 φλ.τσ. από το ζωμό του φαγητού μας σε ένα μπολ και διαλύουμε σ' αυτό το κόρν φλάουρ.
Ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο ζωμό στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το διαλυμένο κόρν φλάουρ.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και μόλις η σάλτσα δέσει την αποσύρουμε από την εστία.
Γαρνίρουμε το ρολό μας με λίγα από τα λαχανικά του (καρότα, πιπεριές και μανιτάρια), ψητές πατατούλες στρογγυλές και ψητές ροδέλες κρεμμυδιού.
 
Tante Kiki
20 Comments
No