Άλειμμα λευκής σοκολάτας με φουντούκια


Άλειμμα λευκής σοκολάτας με φουντούκια

Μερέντα, Νουτέλα, λευκή, μαύρη ή μάλλον καφέ, σοκολατένια σίγουρα, εθιστική ...ακόμη πιο σίγουρα, η μεγάλη αγάπη μεγάλων και μικρών αλλά και το καταφύγιο του κάθε ...πικραμένου που του ανεβάζει τα επίπεδα ορμονών στα ύψη κι έτσι καταφέρνει να "τα βγάλει πέρα" με τα δύσκολα! Αυτά τα αλείμματα με "καταδιώκουν"! Η σχέση πάθους και μίσους που έχουμε περνάει εδώ και χρόνια εξάρσεις και υφέσεις αλλά πάντα καραδοκεί ...κάπου εκεί στο βάθος της γευστικής μου μνήμης ή μήπως... στο πίσω μέρος του μυαλού μου;; Από τότε που μπήκα στο μπλογκοσπιτάκι μου και άνοιξα την πόρτα προς τον έξω κόσμο αυτή η εμμονή έγινε κατά διαστήματα ακόμη πιο έντονη!!! Έψαξα και βρήκα συνταγή ή καλύτερα... συνταγές! Στήθηκα πάνω από την κατσαρόλα που σιγόβραζε... έχοντας τη γλυκιά και γεμάτη ανυπομονησία προσμονή του αποτελέσματος! Απογοητεύτηκα τις περισσότερες φορές! Ξαναπήγα στην κουζίνα και ξαναδοκίμασα με την ελπίδα ενός καλύτερου αποτελέσματος κι ύστερα... παύση!!! Από τις πολλές προσπάθειες μόνον δύο έδωσαν ικανοποιητικούς καρπούς (θα τις βρείτε ΕΔΩ) ώσπου η λευκή σοκολάτα για μια ακόμη φορά όρθωσε το ανάστημά της μπροστά μου και με τη μορφή μιας φίλης μου ζήτησε να περιπλανηθώ σε γνώριμα αλλά και νέα λημέρια! 
Τί να κάνω κι εγώ;;; Πήρα τη σοκολάτα μου κι άρχισα τις δοκιμές. Λίγο η πείρα, λίγο η τύχη, πολύ το Google "έπεσα" πάνω σε μια συνταγή που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο! Εγώ την πρωτοβρήκα ΕΔΩ και αποφάσισα να τη δοκιμάσω σκέτη αλλά και σε διάφορες παραλλαγές.
Ένα έχω να πω... ακόμα απορώ πώς δεν την είχα βρει αυτή τη συνταγή μέχρι τώρα!!!!! Και οι τρεις παραλλαγές έγιναν εκπληκτικά εύκολα, είναι νόστιμες και με ωραιότατη υφή (αν και διατηρείται στο ψυγείο). Φυσικά δεν έχει εκείνη τη λαστιχωτή υφή που έχει το άλειμμα πραλίνας που κυκλοφορεί στο εμπόριο αλλά μένει μαλακό και είναι αγνό, σπιτικό!!
Αν και πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα την γνωρίζουν τη συνταγή, θα σας δώσω τη δική μου παραλλαγή και μερικά μυστικά για ένα τέλειο αποτέλεσμα ως προς την υφή της!


Άλειμμα λευκής σοκολάτας με φουντούκια

ΥΛΙΚΑ για ένα βάζο 250 γρ. 
  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομμάτια
  • 70 γρ. βούτυρο soft
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 50 γρ. φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης
Άλειμμα λευκής σοκολάτας με φουντούκια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Με φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης
  1. Βάζουμε τα φουντούκια ή τα φιστίκια σε νερό για 2 ώρες έτσι ώστε να μαλακώσουν λίγο. 
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το γάλα και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθούν (όχι να βράσουν) και να λιώσει το βούτυρο.
  3. Ύστερα, ρίχνουμε και τα κομμάτια της σοκολάτας και τα αφήνουμε να λιώσουν κι αυτά.
  4. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να κρυώσει.
  5. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο multi και τους πολτοποιούμε πιέζοντάς το για να λειτουργεί διακεκομένα και να μη ζεσταθεί.
  6. Ρίχνουμε 3-4 κ.σ. από το υγρό μίγμα μέσα στο multi και ξαναπολτοποιούμε τους ξηρούς καρπούς.
  7. Ξαναρίχνουμε άλλες 6-7 κ.σ. και τους πολτοποιούμε και πάλι.
  8. Συνεχίζουμε έτσι ακόμη μια φορά, αφήνοντας για μερικά δευτερόλεπτα το multi χωρίς να λειτουργεί για να μην καεί.
  9. Τέλος, ρίχνουμε όλο μαζί το υγρό μίγμα και το "χτυπάμε" στο multi μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το άλειμμα.
  10. Το βάζουμε σε ένα βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο για 7-8 μέρες.
  11. Φυσικά μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου ξηρούς καρπούς στο άλειμμα οπότε γίνεται πάρα πολύ απλά ακολουθώντας την αρχική διαδικασία μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα.
  12. Εάν το βούτυρο "μαζευτεί" στο επάνω μέρος του μίγματος απλά ανακατεύουμε καλά το μίγμα ή το χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το μίξερ χειρός στη χαμηλή ή μεσαία ταχύτητα. 
Άλειμμα λευκής σοκολάτας με φουντούκια
Tante Kiki
38 Comments
No