Πράσινη σαλάτα με ξερά βερίκοκα και πετιμέζι



Τελικά οι μέρες πέρασαν, οι γιορτές άφησαν στον απόηχό τους την ανάμνηση από τη σύσφιξη των σχέσεων με κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτες και λογιών λογιών άλλα καλούδια που κι αυτά με τη σειρά τους άφησαν τη στάμπα τους στα ρούχα που... όχι δεν στένεψαν γιατί "μπήκαν" στο πλύσιμο! Μετά, λοιπόν, από την εορταστική παρέλαση των προαναφερόμενων ειδών ήρθε τώρα και η σειρά της κυρίας αποτοξίνωσης και της σωστής διατροφής... έτσι για να παρελάσουν καμιά φορά και λίγες περισσότερες βιταμίνες αλλά χωρίς την παρέα των θερμίδων.
Το έργο το έχω ξαναδεί πολλές φορές!!! Είναι σαν παλιά, καλή ελληνική ταινία πλην όμως χιλιοπαιγμένη στην τηλεόραση κάτι σαν τις σειρές που βάζουν κάθε Πάσχα!!! Και όπως κάθε φορά μετά τα Χριστούγεννα που είναι συνώνυμα, σχεδόν, με την επέλαση όλων όσων προαναφέρθηκαν έφτασε η εποχή των ...ισχνών αγελάδων με τις ωραίες σαλάτες και τα ψητά, άπαχα κοτοπουλάκια!
Και, εντάξει, από τη μια μιλάς για σαλάτες και ισχνές αγελάδες κι από την άλλη όταν αντικρύζεις μια τέτοια σαλάτα, που σου κλείνει πονηρά το μάτι και που ξέρεις ότι δεν θα μπορέσει να της αντισταθείς... ο μόνος χαρακτηρισμός που σου έρχεται στο νου είναι... γκουρμέ!
Είναι νόστιμη, με τη γλύκα της, την αλμύρα της ελληνικής φέτας, το κριτσανιστό καρυδάκι και την υπόξινη νοστιμιά του ξερού δαμάσκηνου που το χρώμα του σου θυμίζει ήλιο που ...βασιλεύει!! Κι ύστερα έρχεται το πετιμέζι και βάζει τη δική του πινελιά και η σαλάτα ...απογειώνεται και σε παίρνει μαζί της εκεί στην κορυφή της γευστικής πανδαισίας απ' όπου αρνείσαι να κατέβεις γιατί θέλεις να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο!
Κάπως έτσι αποφασίζεις να τη φτιάξεις... γιατί έχει λίγες θερμίδες, πολλή νοστιμιά και είναι εύκολη, τόσο συναρπαστικά εύκολη που με μια φέτα ψωμάκι έχεις ετοιμάσει ένα μεσημεριανό ή βραδινό καταπληκτικό! Κάπως έτσι αναζητάς τη συνταγή και αρχίζεις να διαβάζεις...


ΥΛΙΚΑ 

  • Μερικά φύλλα μαρουλιού πράσινου
  • Μερικά φύλλα μαρουλιού κόκκινου 
  • Μερικά φύλλα ρόκας
  • 2/3 φλ. τσ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • 1/2 φλ. τσ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 120 γρ. θρυμματισμένη φέτα
Για το dressing
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κ.σ. πετιμέζι (ή σιρόπι από γλυκό βερίκοκο)
  • Αλάτι 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε ένα μπολ ή ένα βαζάκι με βιδωτό καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά του dressing και τα αναμιγνύουμε καλά.
  2. Κόβουμε τα λαχανικά μας και τα αποξηραμένα βερίκοκα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
  3. Ρίχνουμε τα καρύδια και τη φέτα και περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing.
  4. Παίρνουμε λίγο ψωμάκι και απολαμβάνουμε μια δυνατή νοστιμιά!! 

Tante Kiki
26 Comments
No