Σούπα μπρόκολου βελουτέ με goji berries


Η τονωτική σούπα των Χριστουγέννων
Λέγεται μούρο της ευτυχίας και ενδημεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην Ασία. Το goji berry όπως λέγεται είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και το Θιβέτ. Θεωρείται superfood και του αποδίδουν μοναδικές ιδιότητες αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές.
Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου, της χοληστερίνης αλλά την βελτίωση της όρασης. Στην Κίνα οι τονωτικές σούπες περιέχουν πάντα goji berry και όχι μόνον αφού υπάρχει και κρασί από το "μούρο της ευτυχίας". Το προσθέτουν σε μούσλι, ριζότο αλλά και γιαούρτι. 
Εσείς αν διαβάζατε τόσα γι αυτό το υπερφρούτο όπως το αποκαλούν κι αν ακούγατε άλλα τόσα σε συνδυασμό με την καλλιέργειά του στην Ελλάδα τί θα κάνατε;;; Το άκουγα συχνά, ιδιαίτερα στα σεμινάρια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αλλά δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ μέχρι που... μια μέρα στο σούπερ μάρκετ το βρήκα να με ...περιμένει!!!! Ένα μικρό βαζάκι με κατακόκκινα, αποξηραμένα φρουτάκια, με τόσο όμορφο, κόκκινο χρώμα που το ...λιμπίστικα και ...φυσικά (αλλιώς δεν θα ήμουν εγώ!!!!) το αγόρασα!!!
Γύρισα σπίτι επιδεικνύοντας το θησαυρό μου στο τριώροφο! Γονείς, αδερφή, γαμπρός και ανιψιές ενημερώθηκαν επί του θέματος... ερχόταν γενική δοκιμή ...κάτι σαν ...γενικός συναγερμός, ένα πράγμα!!!! Κι εμείς τί φταίμε;;; ακούστηκε μια αντιδραστική φωνή που, αν και την αγαπώ, κουράζομαι πάντα να την πείσω να δοκιμάσει (ναι, ναι για την γλυκιά μου αδερφούλα πρόκειται!!! χαχαχαχα)!!! Εκεί αρχίζουν οι προσπάθειες... δοκίμασε να μου πεις τη γνώμη σου (πολλές φορές πιάνει στα "λιονταράκια" μια κι αισθάνονται σπουδαία), δοκίμασε... μην κάνεις σαν μωρό... έλα δύο μικρά φρουτάκια κι αν δεν σου αρέσουν... μπορείς να μην ξαναδοκιμάσεις που καταλήγουν σ' ένα... ουφφφφφ!! βαρέθηκα κάνε ό,τι θέλεις!!!! Εγώ πάντως θα φάω!!!! χαχαχα
Χριστούγεννα... πράσινο και κόκκινο τα χρώματα που επικρατούν! Πράσινο από μπρόκολο και πράσα, άσπρο από πατάτα και κρεμμύδι, κόκκινο από ...μούρο της ευτυχίας!!! Πέστο κι έγινε!!!
Αναζητείται σούπα ζεστή και θερμαντική, με ωραίο πράσινο χρώμα αλλά και λίγο κόκκινο που της χαρίζει μια γεύση ανάμεσα στη σταφίδα, το κεράσι και τη ντομάτα!!! Ιδού λοιπόν... και μη διστάσετε καθόλου γιατί ...θα χάσετε και τη νοστιμιά αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες του συνδυασμού!
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
500 γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια
2 πράσα μεγάλα (άσπρο και πράσινο), σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μεγάλες πατάτες σε κύβους
80 ml λευκό κρασί
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά για πιο έντονη γεύση)
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γλ. κακουλέ 
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα λευκό πιπέρι
2 κ.σ. goji berries αποξηραμένα και καλά πλυμένα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Μερικά κρουτόν από ψωμί με σουσάμι ή σημίτι Θεσσαλονίκης  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τη σούπα.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, τις πατάτες και τα πράσα και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να σοταριστούν καλά.
Ύστερα, προσθέτουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε νερό ή ζωμό λαχανικών τόσο όσο να σκεπάζει καλά τα λαχανικά μας, το μοσχοκάρυδο, τον κακουλέ, το αλάτι, το πιπέρι και την γλυκιά πάπρικα.
Αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
Μετά, αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο multi.
Βάζουμε τον πολτό των λαχανικών σε ένα μπολ έως ότου τελειώσουν όλα τα λαχανικά και το ζωμό που έχει απομείνει στην κατσαρόλα τον περνάμε από σουρωτήρι.
Ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό των λαχανικών και το ζωμό που έχουμε περάσει από το σουρωτήρι και αφήνουμε τη βελουτέ σούπα να βράσει για άλλα 3-4 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστή με 1 κ.σ. γιαούρτι, μερικά κρουτόν και μερικά goji berries και απολαμβάνουμε.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
- Μπορούμε να σερβίρουμε τη σούπα αυτή με προσούτο ψημένο ελαφρά στο φούρνο ή καπνιστό μπέικον.
- Εάν δεν θέλουμε goji berries μπορούμε να τη σερβίρουμε με λίγη γλυκιά πάπρικα ή κόκκους κόκκινου πιπεριού.
- Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γιαούρτι με ξινόκρεμα ή απλή κρέμα γάλακτος. 
Tante Kiki
29 Comments
No