Παντεσπάνι Σαβοϊας με άρωμα εσπεριδοειδών, η πιο εύκολη βάση για τούρτα


Σάββατο πρωί κι ο αγαπημένος μου εξάδερφος θα έρθει σε λίγο. Θέλω κάτι που να έχει γίνει τώρα γιατί ξέρω πολύ καλά ότι του αρέσει να γεύεται κέικς και μπισκότα. Τί να κάνω... τί να κάνω;; αναρωτιέμαι.
"Παντεσπάνι Σαβοϊας" ξεπηδά η ιδέα. Ένα κλασσικό γλυκό της περιοχής της Σαβοϊας, εξαιρετικά ελαφρύ, γευστικό και με πολλές δυνατότητες. Γιατί όχι; Αφράτο και νόστιμο, γρήγορο και πολύ οικονομικό, δεν διαφέρει πολύ από ένα καταπληκτικό κέικ.
Τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια ήδη πήδηξαν στο μπολ του μίξερ που βάζει τα δυνατά του για να τελειώσει γρήγορα θαρρείς και καταλαβαίνει τη βιασύνη μου. Η φαρίνα, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το μπέικιν φιγουράρουν κιόλας μέσα στο μπολ και περιμένουν να ασπρίσουν τα αυγά και να προσθέσουν στο μίγμα τη γοητεία τους!! Μια πρέζα αλάτι και να... το παντεσπάνι, έτοιμο να δεχθεί γέμιση μαρμελάδας, κρέμας σοκολάτας, βανίλιας ή άλλη της αρεσκείας μας είναι η σημερινή πρόταση. Μέρες που είναι, τόσες γιορτές που έρχονται ένα γλυκό πάντα χρειάζεται στο σπίτι. Το σημερινό παντεσπάνι μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη βάση γι αυτό το γλυκό.
Γρήγορο, εύκολο κι απλό, ολόχρυσο κι απίστευτα αφράτο, με μια ελαφριά υγρασία κρυμμένη στη σάρκα του μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε κι όχι μόνον σε τούρτα αλλά και σαν κέικ με επικάλυψη μια απλή μαρμελάδα ή ένα σιρόπι σοκολάτας ή ακόμη και καραμελωμένα κυδώνια ή μήλα.
ΥΛΙΚΑ για φόρμα με διάμετρο 24 εκ.
6 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
55 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
55 γρ. κορν φλάουρ ή νισεστέ
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1/2 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στη θέση αέρα-αντιστάσεις.
Καλύπτουμε μια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. 
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη φαρίνα, το κόρν φλάουρ, το μπέικιν, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Ύστερα, με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλάτι και το μίγμα του άλευρου και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μίγμα.
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο καθόλου πριν περάσουν 45 με 50 λεπτά.
Πριν βγάλουμε από το φούρνο δοκιμάζουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού εάν είναι καθαρή όταν το βγάλουμε από το παντεσπάνι.
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!! -:))
Tante Kiki
28 Comments
No