Σαλάτα λαχανικών με ξερά σύκα, καρύδια και μανταρίνι



7 η ώρα!! Ντρινν!!!  "Ξύπνα!!!" φωνάζει το κατά τα άλλα συμπαθές ξυπνητήρι! Τα μάτια ανοίγουν! Στο στόμα νωπή ακόμα η γεύση των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων και στ' αυτιά ο απόηχος από τη γιορτινή καθημερινότητα των γιορτινών ημερών που ήδη... έγιναν παρελθόν!! 
Πόσο γρήγορα κυλά ο καιρός!! Λίγες μέρες πριν περιμέναμε με αδημονία τη μεγάλη γιορτή και τώρα... έμεινε πίσω, έγινε μια γλυκιά ανάμνηση! Προετοιμασίες, φαγητά, γλυκά, τηλεφωνήματα, οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις που έδωσαν μια χαρούμενη νότα στην γκρίζα ελληνική πραγματικότητα!
Ο καιρός, θυμωμένος κι αυτός παρέα με τη νιόφερτη αιθαλομίχλη έδειχνε το δρόμο για το σπίτι όπου τα λαμπιόνια του Χριστουγεννιάτικου έλατους συνέβαλαν στην απόδραση σ' έναν παιδικό πλανήτη γεμάτο χρώματα!
Ο μικρούλης Χριστός γεννήθηκε για μια ακόμα φορά, φέρνοντας μαζί του αγάπη και ...μακάρι και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!
Σήμερα όμως, ξημέρωσε μια μέρα σαν όλες τις άλλες όπου όλοι ή σχεδόν όλοι ακολουθούν την καθημερινότητά τους... όποια κι αν είναι αυτή. Τα λαμπιόνια του δέντρου παραμένουν σβηστά και στον απόηχο των γαστρονομικών υπερβολών (έστω και μικρών) εγώ σας προτείνω μια σαλάτα σαν ...διάλειμμα πριν το επόμενο γιορτινό γεύμα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής πια ή για το επόμενο γιορτινό γεύμα της Πρωτοχρονιάς.
Μια σαλάτα πολύχρωμη, γλυκόξινη και νόστιμη που συνδυάζει λαχανικά, ξερά σύκα και καρύδια... ό,τι πιο υγιεινό δηλαδή και που μπορεί να γίνει ένα χορταστικό γεύμα αν τη συνοδέψουμε με λίγο φρυγανισμένο ψωμί καλυμένο με μια στρώση κρέμας τυριού. Επιλέξτε την ποσότητα των υλικών ανάλογα με τα άτομα που θα την απολαύσουν και πάμε να δούμε πώς γίνεται...
ΥΛΙΚΑ
Μαρούλι iceberg  (ή απλό μαρούλι)
Κόκκινο λάχανο
Αντίδι frisee (ή άσπρο λάχανο)
Καρότο
Ξερά σύκα
2 κ.σ. καρυδόψιχα θρυμματισμένη
1 μανταρίνι
Dressing  
120 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 1/2 μανταρίνι
3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
Αλάτι και πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με βιδωτό καπάκι και το ανακινούμε καλά για να αναμιχθεί.
Κόβουμε τα λαχανικά, τα ξερά σύκα, την καρυδόψιχα και το μανταρίνι σε φέτες.
Περιχύνουμε με το dressing και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να σταθεί η σαλάτα, μέσα ή έξω από το ψυγείο για να "δέσουν" γεύσεις και αρώματα πριν σερβίρουμε.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του χρόνου με υγεία!!! -:))
Tante Kiki
29 Comments
No