Μελομακάρονα με μαυροδάφνη και μπαχαρικά


Μελομακάρονα με μαυροδάφνη και μπαχαρικά

Πάει κι αυτό!!!! Έτοιμα τα μελομακάρονα που θα υποδεχθούν το 2014 (αν προλάβουν!!) Αυτή τη φορά τα μελομακάρονα μέθυσαν με ...μαυροδάφνη, σπιτικό λικέρ κανέλας (ΕΔΩ) κι αρωματίστηκαν με κόλιανδρο, κανελογαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πορτοκάλι... όλα τα ζεστά αρώματα με σφραγίδα Χριστουγέννων αλλά και χειμώνα!
Η μαυροδάφνη είναι ένα κρασί που λατρεύω και το χρησιμοποιώ συχνά σε σιρόπια για κρέμες, πανακότες αλλά και για να ψήσω μήλα και κυδώνια ...γιατί όχι λοιπόν;;; Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και τα φετινά μελομακάρονα μας χαρίζουν ήδη γεύση και άρωμα μοναδικά!
Αλήθεια, γνωρίζετε από πού προέρχεται η λέξη μελομακάρονο;;; Η σκέψη αυτή ήρθε και "κόλλησε" στο νου την ώρα που τα ετοίμαζα!!! Έψαξα λοιπόν και βρήκα (ΕΔΩ)!! 

Μελομακάρονα με μαυροδάφνη και μπαχαρικά

Ετοιμολογικά, η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση και προέρχεται από τη λέξη "μακαρία" που ήταν ένα κομμάτι ψωμί στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου και δινόταν για να τιμήσουν τους νεκρούς. Αργότερα η "μακαρία" περιλούστηκε με σιρόπι μελιού κι έτσι προήλθε η λέξη μελομακάρονο (μέλι+μακαρία).
Τα μελομακάρονα καθιερώθηκαν για πρώτη φορά σαν γλύκισμα του 12μέρου από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας με το όνομα φοινίκια. Τα φοινίκια τα "κεντούσαν" έκαναν δηλαδή σχέδια στην επιφάνειά τους με ένα τσιμπιδάκι και η παράδοση απαιτεί να περιέχουν κονιάκ, πορτοκάλι και κανέλα. Όπως όλα όμως έτσι και τα μελομακάρονα απέκτησαν πολλές παραλλαγές με το πέρασμα του χρόνου.
Απολαύστε τη φετινή τους παραλλαγή με τη μαυροδάφνη και καλές γιορτές σε όλους!! 

Μελομακάρονα με μαυροδάφνη και μπαχαρικά

 ΥΛΙΚΑ
  • 420 γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 900-1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. μαυροδάφνη
  • 20 γρ. λικέρ κανέλας (ΕΔΩ)
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο 
  • 1/3 κ.γλ. κόλιανδρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κάψουλα βανίλιας 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
  • 1 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
Το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 350 γρ. ζάχαρη  
  • 150 γρ. μέλι
  • 1 φέτα πορτοκάλι ακέρωτο   
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
Η επικάλυψη
  • Καρυδόψιχα θρυμματισμένη
  1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα 700 γρ. αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν και τα μπαχαρικά (βανίλια, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κόλιανδρο, κανέλα).
  4. Το υπόλοιπο αλεύρι το κρατούμε χωριστά σε ένα μπολ για να το προσθέσουμε κατά το ζύμωμα μέχρι να επιτύχουμε την υφή που θέλουμε στη ζύμη.
  5. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ κανέλας, τη μαυροδάφνη, τη ζάχαρη και τη σόδα φαγητού. 
  6. Με ένα "σύρμα" ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  7. Σταδιακά προσθέτουμε το τελευταίο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη... σχετικά μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια έτσι ώστε να πλάθεται άνετα και να κρατάει το σχήμα της.
  8. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε 2 ταψιά.
  9. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν ένα λίγο πιο σκούρο χρώμα απ' αυτό που έχουν όταν είναι ωμά.
  10. Μόλις ψηθούν, σβήνουμε το φούρνο, μισανοίγουμε την πόρτα του και τα αφήνουμε έτσι για να "πέσει" λίγο η θερμοκρασία τους.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μεγάλη το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το πορτοκάλι και την κανέλα και τα αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν.
  2. Ανακατεύουμε λίγο για να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι μας να βράσει για 3 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  3. Μετά, σβήνουμε την κουζίνα και τραβάμε την κατσαρόλα σε μια άλλη εστία.
  4. Με μια τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε 2-3 μελομακάρονα και τα βάζουμε, προσεκτικά, στο ζεστό σιρόπι.
  5. Τα αφήνουμε για 30-40 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα ώστε να μελωθούν και από πάνω και από κάτω.
  6. Βγάζουμε τα μελομακάρονα και δοκιμάζουμε για να δούμε το μέλωμα, έχοντας κατά νου ότι και στην πιατέλα το σιρόπι θα προχωρήσει προς τα μέσα.
  7. Εάν μας φαίνεται εντάξει ακολουθούμε και για τα υπόλοιπα την ίδια διαδικασία αλλιώς αυξάνουμε ή μειώνουμε τον χρόνο παραμονής τους στην κατσαρόλα με το σιρόπι.
  8. Το πόσο γρήγορα θα απορροφήσουν σιρόπι εξαρτάται από τη ζύμη αλλά και το πόσο έχουν ψηθεί.
  9. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
Μελομακάρονα με μαυροδάφνη και μπαχαρικά

Tante Kiki
15 Comments
No