Γρήγορη μαρμελάδα μήλου στα μικροκύμματα



Καλημέρα!!! Καλή εβδομάδα και πάλι καλό μήνα!!!!!
Πρωί Σαββάτου, έξω βροχή, αέρας, βαριά, γκρίζα σύννεφα  καλύπτουν τον ουρανό τόσο που λες κι αγγίζουν... τα δέντρα! 
Τα κατακίτρινα φύλλα εγκαταλείπουν γρήγορα το ένα μετά το άλλο την θερινή τους κατοικία κάνοντας ένα παχύ χαλί που θα κρατήσει ζεστή τη γη το χειμώνα!
Μέσα, ένα σπίτι ακόμα μισονυσταγμένο, χαλαρό από τον ύπνο και το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Η καφετιέρα έχοντας μόλις σταματήσει να γουργουρίζει και να ξεφυσά, έχει έτοιμο έναν μοσχοβολιστό καφέ, ό,τι καλύτερο για να ξυπνήσουν οι αισθήσεις. Στο τηγάνι σιγοβράζουν κάνοντας μικρές μπουρμπουλήθρες 4 κάτασπρα στεφανάκια με τον κατακίτρινο κρόκο τους στη μέση ενώ η τοστιέρα από δίπλα ξέροντας καλά τη δουλειά της αργοψήνει τέσσερα τοστ με τυρί. Τέσσερα ποτήρια γεμάτα με ολόχρυσο χυμό πορτοκάλι και 2 μεγάλες κούπες γεμάτες γάλα. Πρωινό ξεκίνημα ευτυχίας, ηρεμίας, οικογένειας!   Η κουζίνα γεμάτη μοσχοβολιές... όταν μια μικρή, τετράχρονη καστανοξανθούλα (όχι, όχι αυτή που επισκέφθηκε τα τρία αρκουδάκια στο δάσος παρά τις συμβουλές της μαμάς της, μια άλλη πιο ...σύγχρονη) κάνει την εμφάνισή της στην πόρτα, ξυπόλητη, με τις κατακόκκινες πυζάμες της και ματάκια μισόκλειστα ακόμη από τον ύπνο. Κάθεται σε μια καρέκλα, παίρνει μπροστά της τη μια κούπα γάλα και ..."μαμά, δεν θέλω τοστ... θέλω βουτυράκι με μαρμελάδα επάνω στο ψωμάκι μου!" Απόλυτη δήλωση!!! Σιωπή και έκπληξη!!! "Μα ...εσύ δεν τρως ποτέ μαρμελάδα!!!" "Σήμερα θέλω... είδα στον ύπνο μου ότι μια νεραϊδούλα κι εγώ τρώγαμε μαρμελάδα από κατακόκκινα μήλα!!!" Προβληματισμός και σκέψη! Μαρμελάδα μήλου... δεν υπάρχει ή μήπως... Κι όμως ...μήλα υπάρχουν επάνω στον πάγκο της κουζίνας γιατί όχι και μαρμελάδα! "Θα πρέπει όμως να περιμένεις για λίγο... έτσι;;; Ας ρωτήσουμε και τη θεία!" Εντάξει, εξ άλλου μέχρι να ξυπνήσει η αδερφούλα μου και ο μπαμπάς έχουμε ώρα... αφού όλοι μαζί τρώμε το πρωινό μας!!"
Κι επειδή η μαμά και η θεία κάνουν τα πάντα για δυό μικρές, γλυκές υπάρξεις, δυό μεγάλα μήλα ξεφλουδίστηκαν γρήγορα και τρίφτηκαν στον τρίφτη. Πασπαλίστηκαν με ζάχαρη καστανή και μαύρη, με αρωματικά χειμωνιάτικα κι αγαπημένα, με λίγη μαγεία και πήραν θέση σε σκεύος ειδικό. Μπήκαν, χωρίς να διαμαρτυρηθούν στο φούρνο μικροκυμμάτων που άρχισε να βουίζει... ζζζζζζζ και να γυρνά κάνοντας το θαύμα! Ντρινννν!!! Και να!!!! Μια γρήγορη κομποστο-μαρμελάδα βρέθηκε στο τραπέζι λίγα λεπτά αργότερα, ζεστή και μοσχομυριστή, έτοιμη να χαρίσει τη γλυκιά της γεύση όχι μόνον στη μικρή καστανούλα αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους! "Μμμμμμμμμμ!" έκαναν όλοι!!! Τί υπέροχο!!! Μια μαρμελάδα σε μόλις ...δεκαπέντε λεπτά! Ό,τι καλύτερο για πρωί ή απόγευμα, με ψωμάκι, φρυγανιά, μπισκότα, κέικ!! 
Η δοκιμή επιβάλεται αρκεί να είναι προσεκτική την πρώτη φορά για να βρεθεί ο χρόνος που χρειάζεται ο φούρνος μας! Η κομποστο-μαρμελάδα... δική σας!!

ΥΛΙΚΑ για 1 βαζάκι 250 γρ

300 γρ. μήλα καθαρισμένα (2 μεγάλα μήλα)
Χυμό από 1/2 μικρό πορτοκάλι
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη (για πιο γλυκό βάζουμε ακόμη 1 ή 2 κ.σ.)
1 κ.σ. μέλι
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τρίβουμε τα μήλα στον χοντρό ή τον λεπτό τρίφτη, ανάλογα πώς θέλουμε τη μαρμελάδα μας. 
Εάν θέλουμε να είναι ανάμεσα σε κομπόστα, μαρμελάδα και τριμμένο γλυκό μήλο χρησιμοποιούμε την χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Σε ένα σκεύος ειδικό για φούρνο μικροκυμμάτων, βάζουμε το μήλο, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, τη μαύρη και την καστανή ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων στα 600 Watt ή στην προτελευαία θέση.
Ανάβουμε το φούρνο για 4 λεπτά και μετά βγάζουμε το σκεύος και ανακατεύουμε το μίγμα.
Ξαναβάζουμε για άλλα 4 λεπτά και ανακατεύουμε και πάλι το μίγμα.
Ελέγχουμε κατά πόσο έχει γίνει σαν μαρμελάδα ή κομπόστα.
Εάν μας αρέσει γεμίζουμε ένα βάζο ή καταναλώνουμε αμέσως επάνω σε μπισκότα ή φρυγανιές.
Μετά από 8 λεπτά στα μικροκύμματα το δικό μου μίγμα είχε ακόμη υγρά και ήταν φανερό ότι χρειαζόταν κι άλλο. 
Έτσι, το έβαλα για άλλα 4 λεπτά και αφού το ανακάτεψα το ξαναέβαλα για άλλα 3 λεπτά.
Συνολικά, χρειάστηκα 15 λεπτά αλλά αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τη δύναμη του φούρνου μικροκυμμάτων.
Πάντως, στης αδερφής μου τα μικροκύμματα, στα 600W χρειάστηκε 8 λεπτά.
Tante Kiki
17 Comments
No