Χειμωνιάτικη, γιορτινή φρουτοσαλάτα με σιρόπι μπαχαρικών


Καλή σας μέρα!!! Ακόμα μια μέρα πιο κοντά στα Χριστούγεννα... ακόμη μια μέρα πιο κοντά σ΄αυτή τη μέρα αγάπης και χαράς! Τί θα λέγατε σήμερα για μια φρουτοσαλάτα;;; Όχι μια οποιαδήποτε φρουτοσαλάτα... καλά πού πήγε ο νους σας!!! Είναι δυνατόν εγώ η ...γλυκατζού να σας προτείνω μια απλή φρουτοσαλάτα που, οκ είναι υγιεινή, είναι ελαφριά, είναι γεμάτη βιταμίνες αλλά τί στο καλό... μέρες γιορτής είναι και μάλιστα μέρες Χριστουγέννων!! Με τόσα μπαχαρικά που, είμαι σίγουρη, ότι έχουν εμφανιστεί στον πάγκο της κουζίνας ...ένα είναι σίγουρο... ότι δεν θα χάσω την ευκαιρία να κάνω ένα αρωματικό σιρόπι για να τονίσω και να γλυκάνω λίγο τη γεύση των φρούτων και να τους δώσω μια πινελιά γιορτινή!
Μια τέτοια φρουτοσαλάτα μπορεί να τη γευτεί κανείς για γλυκό ή και για απογευματινό ακόμα... η γεύση και το άρωμά της μένουν κυρίαρχα στο στόμα για αρκετή ώρα στέλνοντας μηνύματα ιδιαίτερης ικανοποίησης στον εγκέφαλο!!
Αξίζει να τη δοκιμάσετε και μη νομίσετε ότι θα την προσπεράσετε έτσι απλά... όχι, με τίποτε... όταν τη δοκιμάσετε θα διακινδυνεύσετε να σας γίνει καθημερινή συνήθεια αλλά δεν πειράζει... είναι νόστιμη και πολύ υγιεινή!!!
Αλλά ας δούμε τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
6 μετρίου μεγέθους πορτοκάλια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια
6 μανταρίνια σε φετούλες
3 μεγάλου μεγέθους μήλα (γκράνυ σμιθ ή στάρκιν) σε κύβους
6 κ.σ. αποξηραμένα βύσσινα
Τους σπόρους από μισό ρόδι
Για το σιρόπι μπαχαρικών
500 ml νερό
100 ml λευκό κρασί γλυκό (Λήμνος ή Σάμος) 
150 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους
2 ξυλάκια κανέλας
7-8 μοσχοκάρφια (γαρίφαλο)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι μπαχαρικών
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Ρίχνουμε στο σιρόπι και τα αποξηραμένα βύσσινα και το αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό ακόμα.
Το σιρόπι μας είναι έτοιμο και το αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία για να κρυώσει λίγο πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Μετά, κόβουμε τα πορτοκάλια σε φέτες και σε δύο κομμάτια την κάθε φέτα και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα ή σε ατομικά μπολ.
Ξεφλουδίζουμε και προσθέτουμε τα μανταρίνια και τα μήλα.
Περιχύνουμε τη φρουτοσαλάτα με σιρόπι και αφού την καλύψουμε με μια διαφανή μεμβράνη την αφήνουμε για 1-2 ώρες να αρωματιστεί καλά από τα μπαχαρικά.
Μπορούμε, εάν θέλουμε, να βάλουμε τη φρουτοσαλάτα στο ψυγείο και να την απολαύσουμε δροσερή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι μια αξεπέραστη, υγιεινή λιχουδιά που συνδυάζει φρούτο και γλυκό!
Tante Kiki
34 Comments
No