Δίχρωμοι λαχανοντολμάδες με κιμά, καπνιστό μπέικον και ...μεθυσμένο αυγολέμονο


 Ένα αγαπημένο φαγητό, καθημερινό αλλά και γιορτινό μια και στην οικογενειά μου συνηθίζουμε να "φιλοξενούμε" λαχανοντολμάδες με κιμά την τρίτη μέρα των Χριστουγέννων. Αν και δεν ξέρω πώς ξεκίνησε αυτή η συνήθεια οφείλω να ομολογήσω ότι έχει καταλήξει εθιμοτυπικό. Φαντάζομαι πώς εάν αλλάξει αυτή η συνήθεια θα με παραξενέψει και θα νιώσω ότι κάτι μου λείπει.
Μη νομίσετε όμως ότι μόνον τα Χριστούγεννα "φιλοξενούμε" λαχανοντολμαδάκια!! Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που το απολαμβάνουμε συχνά πυκνά και μάλιστα σε διάφορες παραλλαγές, μικρές μεν αλλά αρκετά σημαντικές για να διαφοροποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα. 
Αυτή τη φορά, το καπνιστό μπέικον έκανε τη διαφορά μαζί με το ...μεθυσμένο αυγολέμονο κάτι που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και ήταν η έμπνευση της στιγμής. Κι όμως του πήγε τόσο πολύ!!! Έδωσε μιαν άλλη νότα στο κλασσικό, κατά τα άλλα πιάτο, μια νότα γιορτινή και μιαν επίγευση ραφινάτη.
ΥΛΙΚΑ
1/2 άσπρο λάχανο
1/2 κόκκινο λάχανο 
600 γρ. κιμά
200 γρ. καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. ρύζι
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο + 2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. μαϊντανό
1 1/3 κ.γλ. αλάτι (για πιο αλμυρά αυξήστε λίγο την ποσότητα)  
1/2 κ.γλ. πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά 
Για το αυγολέμονο 
2 αυγά
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
100 ml λευκό κρασί
2-3 φλ.τσ. ζωμό από το φαγητό (άσπρους και κόκκινους λαχανοντολμάδες)
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι που βρίσκεται στη μέση και βάζουμε το άσπρο λάχανο μέσα σε ζεστό νερό για να αρχίσει γρήγορα ο βρασμός.
Αφήνουμε  να βράσει για 5-7 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι μαλάκωσε. 
Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεχωρίζουμε τα φύλλα του.
Ύστερα, με τον ίδιο τρόπο, βράζουμε το κόκκινο λάχανο και αφού κρυώσει, ξεχωρίζουμε και πάλι τα φύλλα του για να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς καθόλου λιπαρή ύλη, βάζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και τα αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να γίνει ελαφρώς καστανό.
Το βάζουμε στο μπολ που θα κάνουμε τη γέμιση.
Ύστερα, στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και βάζουμε να σοταριστεί το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Το προσθέτουμε κι αυτό στο μπολ της γέμισης.
Μετά, βάζουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αρχίζουμε το τύλιγμα των λαχανοντολμάδων.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα του άσπρου λάχανου και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες μας.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά από τα φύλλα του (άσπρου) λάχανου κι επάνω τοποθετούμε κυκλικά τους λαχανοντολμάδες.
Όταν τελειώσουν τους καλύπτουμε και πάλι με μερικά φύλλα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε αντίστοιχα μερικά φύλλα από το βρασμένο κόκκινο λάχανο, τοποθετούμε επάνω τους κόκκινους λαχανοντολμάδες και τους καλύπτουμε με μερικά ακόμη φύλλα.
Μοιράζουμε το λάδι στη μέση και περιχύνουμε και τους κόκκινους και τους άσπρους λαχανοντολμάδες.
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες.
Τους βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 50-55 λεπτά.
Ύστερα, τους αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το...μεθυσμένο αυγολέμονο.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Μόλις οι λαχανοντολμάδες (άσπροι και κόκκινοι) είναι έτοιμοι βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα ή απλά... ένα πηρούνι.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το κρασί και αλατοπίπερο.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε και το ζωμό από τα ντολμαδάκια.
Αφήνουμε το αυγολέμονο να βράσει για 4 λεπτά έτσι ώστε να γίνει ελαφρώς παχύρρευστο.
Εάν θέλουμε ρίχνουμε το μισό στην κατσαρόλα με τους άσπρους λαχανοντολμάδες και το άλλο μισό στην κατσαρόλα με τους κόκκινους.
Μπορούμε επίσης (η δική μου επιλογή) να περιχύσουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο όταν τους σερβίρουμε στο πιάτο. 
Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και τους απολαμβάνουμε σε όποια θερμοκρασία θέλουμε... έτσι κι αλλιώς είναι ένα υπέροχο πιάτο.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε! -:))
Tante Kiki
30 Comments
No