Μεσογειακά μπιφτεκάκια με κουκουνάρι και σταφίδες


Μπιφτεκάκια, ψητά με μια νότα Ανατολής... κουκουνάρι και σταφίδες τους χαρίζουν μια άλλη επίγευση που τους πάει απίστευτα!!!!!
Παίρνεις στα χέρια σου ένα περιοδικό, που το εκτιμάς και διαβάζεις μια συνταγή. Ο τίτλος σε προδιαθέτει αμέσως θετικά ή αρνητικά!! Περνάς στην εικόνα του λαχταριστού πιάτου, κοντοστέκεσαι μερικά δευτερόλεπτα ή και λεπτά ακόμα, κάνεις αυτό που ονομάζουν δημιουγικό διαλογισμό και φέρνεις νοερά μπροστά σου το πιάτο. Στέκεται εκεί στο τραπέζι σου, το μαχαιροπήρουνο έτοιμο για ...επέμβαση και μόλις η μπουκιά φτάσει στο στόμα γεύεσαι, νοερά πάντα, την υπέροχη γεύση του ή μήπως όχι;;; Ναι, υπάρχουν κι εκείνες οι φορές που μια συνταγή σε κάνει να αναρωτιέσαι για το γευστικό της αποτέλεσμα, να τη φοβάσαι ...χωρίς καν να την έχεις δοκιμάσεις, να την απορρίπτεις άλλοτε δίκαια και άλλοτε όχι!! Η γεύση είναι πάντα υποκειμενική... δεν υπάρχει γιατί και πώς. Η γεύση είναι δεμένη με την προσωπικότητα, τις μνήμες, τις συνήθειες, την κουλτούρα αλλά και την εμπειρία!!  Όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο ανοιχτόμυαλοι γινόμαστε και τόσο πιο εύκολα δοκιμάζουμε νέες γεύσεις!! 
Κι εκεί που πρεσβεύεις όλα αυτά και τα περιφέρεις σαν άποψή σου... ξαφνικά έρχεται μια συνταγή να σου τα ανατρέψει όλα με τον τίτλο και την φωτογραφία της!!! 
Ψέμματα δεν μπορώ να πω!!! Ο τίτλος και η φωτογραφία της συγκεκριμένης συνταγής με έκαναν να αντιδράσω σαν παιδί στην ηλικία της διατροφικής επιλεκτικότητας!!! Η δεύτερη σκέψη ήταν πιο ώριμη... "καλά, δεν ντρέπεσαι!!!" είπα στον εαυτό μου... "έχεις και foodblog!!". Τρίτη σκέψη δεν υπήρξε!!!
Μπήκα στην κουζίνα και πήρα τον κιμά! Με αποφασιστικές κινήσεις του πρόσθεσα τα υλικά, το κουκουνάρι και τις σταφίδες... απλά αντί για τηγανιτά τα μικρά κεφτεδάκια έγιναν τηγανιτά φούρνου και μετατράπηκαν σε μπιφτεκάκια!!
Το αποτέλεσμα;;;;; Μικρά, ψητά μπιφτεκάκια με μοναδική επίγευση... με μια γλύκα να σκάει στο δόντι από τις σταφίδες και εκείνη την απίστευτη γεύση που χαρίζει το κουκουνάρι και που εγώ την κατατάσσω στις πολύ ραφινάτες και ευγενικές!!! Δοκιμάστε τα και θα εκπλαγείτε ευχάριστα... ψητά μπιφτεκάκια με νότες Ανατολής συνδυασμένα με τηγανιτές πατατούλες φούρνου!! Gourmet γεύση!!!
                     
ΥΛΙΚΑ 
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο multi
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
4 φέτες ψωμί βρεγμένο και στραγγισμένο καλά
50 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. σταφίδες μαύρες
3 κ.σ. ελαιόλαδο για τον κιμά + ελαιόλαδο για το ταψί
1 κ.σ. ξίδι 
1 αυγό
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Πατατούλες  για συνοδευτικό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε τις πατάτες σε φετούλες όπως όταν τις τηγανίζουμε (όχι πολύ χοντρές) και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ρίγανη.
Βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αυγό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι σε μια λεκανίτσα κουζίνας και τα ζυμώνουμε καλά.
Τέλος, προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ξαναζυμώνουμε.
Βάζουμε για 15 το μίγμα στο ψυγείο και μετά πλάθουμε μικρά μπιφτεκάκια.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο ταψί και ανάβουμε μια εστία της κουζίνας.
Βάζουμε επάνω το ταψί μας και μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο, γυρίζοντάς τις από όλες τις πλευρές.
Κλείνουμε την εστία και αποσύρουμε το ταψί.
Με ένα πηρούνι, ανοίγουμε χώρο ανάμεσα στις πατατούλες και τοποθετούμε τα μπιφτεκάκια μας που επειδή μπαίνουν σε καυτό λάδι σοτάρονται λίγο από τη μία πλευρά.
Προσθέτουμε και 1/2 φλ.τσ. νερό στο ταψί.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των μπιφτεκιών στους 200 βαθμούς.
Ύστερα, γυρίζουμε τα μπιφτεκάκια από την άλλη πλευρά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε τα μπιφτεκάκια μας να ψηθούν για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να "πέσει" η θερμοκρασία του και σερβρίρουμε με μια ωραία ντοματοσαλάτα!!
 Πηγή: Προσαρμογή από το περιοδικό "Καλά Μαγειρέματα" του Σεπτεμβρίου 2013
Tante Kiki
22 Comments
No