Αλμυρά τσουρεκάκια


Καλημέρα, όλη μέρα!!
Κάθεσαι στον καναπέ σου και διαβάζεις το βιβλίο σου! Κάθεσαι στον υπολογιστή σου και ...περιδιαβαίνεις τα πλήκτρα του γράφοντας! Κάθεσαι στο γραφείο σου και εργάζεσαι!  Κι εκεί που κάθεσαι... σου έρχεται μια λιγούρα!!! Ναι, για σένα μιλάω, εκεί απέναντι!!! Να είχες τώρα μια τόσο δα μικρούλα μπουκίτσα!!!
Όχι, όχι γλυκιά, την γλυκιά την έχεις μαζί σου, δίπλα σου, στην τσάντα ή στο συρτάρι σου!! Μια μπουκίτσα αλμυρή, κάτι σαν εκείνα τα μικρά μπατόν σαλέ που αποπλανούσαν τη γεύση και το νου σου στα πάρτυ πριν μερικά χρόνια. Αλλά πάλι αν ήταν τόσο μικρά θα ήθελες πέντε ή έξι όχι για να τα χορτάσεις αλλά για να τα ευχαριστηθείς!! Και τότε... έρχεται μια φαντασίωση στο νου... μικρά, αλμυρά ψωμάκια ή μάλλον όχι ψωμάκια... τσουρεκάκια καλύτερα! Μικρά, αφράτα, με το σουσαμάκι τους από πάνω αλλά... όχι γλυκά ...αλμυρά, γεμάτα με νοστιμότατο κεφαλοτύρι και μετά... απολαμβάνεις και τη γλυκολιχουδιά που έχεις μαζί σου!!!
Κι εκεί που τα σκέφτεσαι όλα αυτά... βλέπεις εμένα με έναν δίσκο στο χέρι να ...ξεπροβάλλω στην άκρη του γραφείου σου!!! Επάνω έχω μικρά, αλμυρά τσουρεκάκια, αφράτα και φουσκωτά! Σου απλώνω το δίσκο και παίρνεις ένα... κλείνεις τα μάτια και το απολαμβάνεις... με όλο σου το είναι!!
Τώρα ξέρεις, δεν αμφιβάλλεις... όταν κάτι το επιθυμείς πολύ όλο το σύμπαν συνομωτεί για να το αποκτήσεις... να, λοιπόν, τα μικρά, αλμυρά τσουρεκάκια που ζήτησες!!!!
Αν, βέβαια, επιθυμούσες κάτι άλλο και σου ήρθαν τα τσουρεκάκια ή αν τα ζήτησες γλυκά... τότε πρέπει να παραδεχθείς ότι, αν και λάθος, σου ήρθε μια νοστιμιά, μια λιχουδιά που ίσως και να την αποζητούσες χωρίς να το καταλαβαίνεις!
Και πριν σκεφτείς οτιδήποτε άλλο... έλα να διαβάσεις τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 860 γρ. περίπου (δηλαδή 10 τσουρεκάκια των 85-86 γρ.)
350 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι μαγιά
3 μεγάλα αυγά
75 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
65 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χλιαρή
                   
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κεφαλοτύρι.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας βάζουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να αφρίσει.
Μετά, προσθέτουμε τα στερεά στα υγρά ζυμώνοντας έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Καλύπτουμε τη λεκανίτσα με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, την ξεφουσκώνουμε και τη ζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Αλευρώνουμε τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-14 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρά τσουρεκάκια με ό,τι σχήμα θέλουμε.
Προσωπικά, πάντα κάνω διάφορα σχήματα αλλά εσείς δώστε τους το σχήμα που σας αρέσει.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια.
Αφήνουμε τα τσουρεκάκια για άλλα 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν και πάλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τα αλείφουμε με το μίγμα αυγού με γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο, χρυσόξανθο χρώμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των τσουρεκιών. Όσο μικρότερα είναι τόσο λιγότερο ψήσιμο θέλουν και σίγουρα δεν πρέπει να παραψηθούν.
Tante Kiki
26 Comments
No