Η ανακύκλωση της μαμάς και μια σάλτσα για μπιφτέκια



Όταν είσαι 75 χρονών (μαμά συγγνώμη για τις ...αποκαλύψεις αλλά ξέρω ότι δεν σε πειράζει -:))) όσο μορφωμένος και να είσαι η λέξη "ανακύκλωση" σου είναι γνωστή αλλά όχι οικεία, όχι δεύτερη φύση, όχι αυτόματη συνήθεια! Σου είναι όμως βίωμα τα όσα έζησες στους πολέμους που βίωσες και παρόλο που είχες να φας... ό,τι έτρωγες καταλάβαινες ότι ήταν πολύτιμα! Προσπαθούσες, λοιπόν, να μην πετάς κι έτσι γεννιούνταν χίλιες δυό ιδέες νέων συνδυασμών με εκπληκτικά γευστικά αποτελέσματα. Έτσι η ανακύκλωση έστω και όχι με τον όρο ανακύκλωση ήταν καθημερινή συνήθεια! Στο σπίτι της μαμάς μου ή καλύτερα της γιαγιάς μου, που ήταν η "υπεύθυνη" του νοικοκυριού και κατ' επέκταση της κουζίνας, οι ιδέες αυτές ήταν άφθονες!
Όχι, δεν πιστεύω ότι ήταν η μόνη που έβαζε τη φαντασία της να δουλέψει για να φτιάξει καλούδια και να θρέψει την οικογένειά της με ό,τι είχε, ενώ το σπίτι το είχαν επιτάξει οι εκάστοτε εχθροί. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι το ίδιο έκαναν χιλιάδες άλλες Ελληνίδες μάνες, νοικοκυρές, σύζυγοι για να κατορθώσουν να... επιβιώσουν! Αυτή η εφευρετικότητα ήταν πάντα ένα χαρακτηριστικό που θαύμαζα στη γιαγιά μου αλλά και τις άλλες παλιές νοικοκυρές που γνώριζα.
Η σημερινή σάλτσα είναι μια συνταγή με ιστορία! Μια συνταγή της γιαγιάς, σπάνια ή όχι δεν ξέρω, πάντως μια συνταγή που την έβλεπα από τότε που ήμουν μικρή άλλοτε να συνοδεύει φρέσκα, τηγανιτά κεφτεδάκια κι άλλοτε να χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει μπιφτεκάκια (τα κεφτεδάκια εξαφανίζονταν πάντα ταχύτατα εν αντιθέσει με τα μπιφτεκάκια που ήταν λίγο πιο παραμελημένα!!) χθεσινά ή προχθεσινά.
Μια σάλτσα που, ανάλογα με τα υλικά που περιέχει, εκπλήσσει με τη νοστιμιά της και που, κάποιες φορές ήταν πιο ταπεινή ενώ κάποιες άλλες εμπλουτίζονταν με 1 ή 2 αυγά από το κοτέτσι!
Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο παρελθόν για να γευτούμε λίγη από την ταπεινή σάλτσα μιας άλλης εποχής... οικονομικής στενότητας φτιαγμένη από τη μαμά μου!!!
ΥΛΙΚΑ
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
2-3 κ.σ. μηλόξιδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά αν την θέλουμε καυτερή)
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε για λίγο το αλεύρι έως ότου σοταριστεί ελαφρά και να πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
Σβήνουμε με το μηλόξιδο ανακατεύοντας γρήγορα και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό έως ότου έχουμε ένα μίγμα αρκετά χυλωμένο αλλά όχι πηχτό γιατί όταν θα κρυώσει θα πηχτώσει κι άλλο.
Πριν αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε για να αναμιχθούν καλά.
Στη φάση αυτή αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφού την αφήσουμε να κρυώσει λίγο προσθέτουμε, πάντα ανακατεύοντας γρήγορα, τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά.
Εάν κάνουμε τη σάλτσα για ανακύκλωση μπιφτεκιών, βάζουμε και τα μπιφτέκια μέσα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Μπορούμε επίσης να τη σερβίρουμε σαν συνοδευτική σάλτσα για τηγανιτά κεφτεδάκια ή ψητά μπιφτεκάκια.
TIPS
* Προσωπικά, τη σάλτσα αυτή την προτιμώ χωρίς αυγά γιατί γίνεται πιο ελαφριά. Εάν θέλετε δοκιμάστε την και με τους δύο τρόπους για να διαλέξετε την εκδοχή που σας αρέσει περισσότερο.
** Το μηλόξιδο μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με λευκό ξίδι. Το απλό ξίδι της δίνει μια πιο έντονη γεύση ξιδιού. 
Καλή σας μέρα!! -:))
 
Tante Kiki
22 Comments
No