Συκώτι με σάλτσα καρυδιού


Ένα πιάτο όχι για πολλούς είναι το σημερινό κι αυτό όχι γιατί είναι ένα φαγητό δύσκολο, ακριβό ή με σπάνια υλικά. Η δυσκολία του είναι στο εάν τρώμε ή όχι το συκώτι...
Η γεύση του χαρακτηριστική, αρέσει σε λίγους! Ο τρόπος όμως που είναι μαγειρεμένο "παίζει" το δικό του ρόλο. Ριγανάτο, τηγανιτό, ψητό ή τυλιγμένο σε μπόλια το συκώτι δεν παύει να είναι ένα παραδοσιακά ελληνικό πιάτο μια και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα εδέσματα του Πάσχα.
Προσωπικά μου αρέσει αν και ο τρόπος που είναι μαγειρεμένο με επηρεάζει εύκολα. Θέλω την κάλυψη της δριμύτητας της γεύσης του, θέλω το λεμονάκι του, θέλω τα αρωματικά να το εξευγενίζουν! Αυτή τη φορά κι ενώ είχα μπει στη διαδικασία μαγειρέματός του μου ήρθε μια ιδέα... καρύδια ή αμύγδαλα!!! Κατέληξα στα πρώτα γιατί αυτά υπήρχαν σε αφθονία στο ψυγείο και δεν το μετάνιωσα. Τα καρύδια ψιλοθρυμματίστηκαν και μπήκαν για να σοταριστούν μαζί με το αλευρωμένο συκώτι. Μερικά άλλα παρέμειναν εκτός κατσαρόλας για να πασπαλίσουν το φαγητό δίνοντάς του την τελική πινελιά επίγευσης.
Το αποτέλεσμα;;; Θεσπέσιο!!! Μοναδική ευγένεια γεύσης, καρυδένια, που κάλυψε και τα σπαγγέτι που το συνόδευσαν μέχρι τον ουρανίσκο μας!
Δοκιμάστε το... είναι γκουρμέ!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. καρύδια, ψιλοκομμένα (ή αμύγδαλα ασπρισμένα)
2-3 κ.σ. αλεύρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
2/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα σκόρδο αποξηραμένο
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
Μερικά χονδροκομμένα καρύδια για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Πλένουμε, αλευρώνουμε το συκώτι και το βάζουμε στην κατσαρόλα μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο.
Μόλις το σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές προσθέτουμε τα καρύδια και αφήνουμε για λίγο ακόμη.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, την πάπρικα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Τέλος, ρίχνουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το συκώτι.
Βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Εάν χρειάζεται, μέχρι να βράσει, προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο νερό.
Συνοδεύουμε με σπαγγέτι ή ρύζι που έχουμε περιχύσει με 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα του.

Καλή σας μέρα και καλή σας όρεξη!!!
Tante Kiki
22 Comments
No