Αγκινάρες αλά πολίτα


Καλή σας μέρα! Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνταγές που σας έχω δείξει!!! 
Κάπου γύρω στα 15 "καταδέχθηκα" για πρώτη φορά να "υπομείνω" τη γεύση της αγκινάρας, ενός λαχανικού που φιλοξενούνταν πολλές φορές στο οικογενειακό τραπέζι! "Δύσκολη γεύση" η σκέψη του τότε... "απίθανη γεύση" η σκέψη του τώρα!!!!
Η απόσταση ανάμεσα στα δυο άκρα (η θεωρία των δύο άκρων;;;;;; χαχαχα) μεγάλη γιατί "δύσκολη γεύση" για μένα τότε σήμαινε "κάτι που δεν βάζω στο στόμα μου, ούτε για να το δοκιμάσω!!!!!!!! Τώρα πια, ακολουθώντας την εξελικτική πορεία του ανθρώπου ..."δύσκολη γεύση" σημαίνει κάτι που το δοκιμάζω ή το τρώω όχι συχνά!!! 
Άρχισα, λοιπόν, τη δοκιμή καχύποπτα κατόπιν ενδοοικογενειακών πιέσεων του τύπου ..."τώρα μεγάλωσες... δοκίμασε πιά!!!" και "βουκεφαλειακών" αντιδράσεων του τύπου "κι επειδή μεγάλωσα πρέπει να τρώω ό,τι αηδία κυκλοφορεί;;;;".
Στην πρώτη δοκιμή, οι μπουκιές κατρακυλούν στον ουρανίσκο και ταυτόχρονα παρακολουθούνται βήμα προς βήμα από το εφηβικό μυαλό... συμπέρασμα... ανεκτή γεύση! Έπρεπε να ακολουθήσει μια σειρά από δοκιμές για να συμβεί εκείνο το μοιραίο κλικ!!!! Τελικά όμως επήλθε ο ...έρωτας που, αν και όχι κεραυνοβόλος, είναι πια δυνατός και σταθερός!!!
Λατρεύω τις αγκινάρες σε κάθε πιάτο... λατρεύω αυτή τη ραφινάτη γεύση που προσδίδουν σε άλλα υλικά!! Τις λατρεύω ακόμη και σε πίτα!!!
Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς λατρεύετε αυτό το διαχρονικό φαγητό γιατί είναι πεντανόστιμο, είτε είναι νηστίσιμο είτε συνοδεύεται με ένα ελαφρύ αυγολέμονο!
Ευκαιρία να το απολαύσετε!!!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο αγκινάρες κατεψυγμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε κομμάτια
150 ml λευκό κρασί
Χυμό από 1 λεμόνι
4-5 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι και λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο
3/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρότα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε και τις αγκινάρες και τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη να σοταριστούν.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει 1-2 βράσεις έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι πιπέρι και νερό τόσο όσο να καλυφθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30-35 λεπτά και να μείνει με το λάδι του.
Το σερβίρουμε με λίγο λεμόνι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
* Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας το φαγητό μας χρειάζεται 15 λεπτά βράσιμο από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και άλλα 5-6 λεπτά να το αφήσουμε να απορροφήσει τα υγρά του χωρίς το καπάκι της χύτρας.
Tante Kiki
24 Comments
No