Μαρμελάδα κυδώνι



Μια ακόμη εποχιακή μαρμελάδα έρχεται σήμερα να συμπληρώσει τη συλλογή από σπιτικές, αγνές και μοσχοβολιστές μαρμελάδες. Το κελάρι μας καλό είναι να έχει διάφορες μαρμελάδες για πολλούς λόγους. 
Είναι νόστιμες για πρωινό ή απογευματινό σνακ, με λίγες θερμίδες και φρουτένια γεύση για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες (και μην ξεχνάμε ότι κάποιες από τις μαρμελάδες μπορούμε να τις κάνουμε σοκολατένιες), νηστίσιμες, πανέμορφες για μικρά δωράκια από τα χεράκια μας και κατάλληλες για τάρτες, πάστα φλώρα, κρέμες αλλά και cheese cakes! 
Χρειαζόμαστε κι άλλους λόγους για να φτιάξουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού;;; Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας που είχαν πάντα ένα ντουλάπι γεμάτο με βάζα απ' όλες αυτές τις νοστιμιές!
Ένα τέτοιο ντουλάπι ήταν ο παράδεισός μου στο σπίτι της γιαγιάς!!! Κάθε φορά που έφτιαχνε μια καινούργια μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ένα βάζο (τουλάχιστον) υπήρχε για το κάθε εγγόνι και μερικά απ' αυτά, αργότερα όταν μεγαλώσαμε τα κορίτσια-εγγόνια προορίζονταν για τους ... γαμπρούς!!!!!!! χαχαχαχα Θυμάμαι πάντα να την πειράζω, λέγοντάς της ... "καλά εγώ δεν μπορώ να φάω απ' αυτό;;; Είναι μόνον για τον γαμπρό;;;;" χαχαχαχα Έτσι ήταν και  είναι οι ανεκτίμητες Ελληνίδες γιαγιάδες!!! Γι αυτό έγιναν έτσι και οι Ελληνίδες μανούλες!!!
Ελάτε μαζί μου να συνεχίσουμε κι εμείς την παράδοση αυτών των φρουτένιων γλυκολιχουδιών!! Ας δούμε τη σημερινή συνταγή που είναι απλή και νόστιμη!

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό κυδώνια καθαρισμενα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
900 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. μέλι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 φακελάκι φυσική βανίλια ή 2 φύλλα αμπαρόριζα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι που το δένουμε καλά για να μην ανοίξει την ώρα που θα βράζει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα κομμένα κυδώνια και το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει και να μπορέσουν να βράσουν.
Βράζουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
Προσοχή: Η ώρα που χρειάζεται να βράσουν για να μαλακώσουν τα κυδώνια εξαρτάται από το αν τα κυδώνια είναι μαλακά ή σκληρά (συνήθως τα μικρά και στρογγυλά κυδώνια είναι πιο αφράτα) αλλά και το πόσο μεγάλα κομμάτια τα έχουμε κόψει.
Αφού τα κυδώνια έχουν μαλακώσει, αφαιρούμε το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό λεμονιού (για να έχει η μαρμελάδα ένα ωραίο κόκκινο χρώμα).
Πιέζουμε τα κυδώνια με το ειδικό εργαλείο του πουρέ που βολεύει μια χαρά για να τα πολτοποιήσουμε και μετά βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.
Ελέγχουμε το "δέσιμο" με τους γνωστούς τρόπους...
1- Βγάζουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που το έχουμε βάλει στο ψυγείο για 10-15 λεπτά και όταν ρίξουμε μια σταγόνα μαρμελάδα αυτή πρέπει να "στέκεται" χωρίς να "απλωθεί".
2- ρίχνουμε 1-2 κ.σ. μαρμελάδα στο πιατάκι και με το κουτάλι σχηματίζουμε ένα "δρόμο" δηλαδή χωρίζουμε στα δύο την μαρμελάδα. Εάν "ο δρόμος" δεν κλείσει τότε η μαρμελάδα μας έχει δέσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και βάζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Τοποθετούμε τα κλειστά βάζα ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν και μετά τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Να έχετε μιαν όμορφη και γλυκιά μέρα!!
Tante Kiki
20 Comments
No