Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί σε χρόνο ρεκόρ


Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί

Η πρώτη μακαρονάδα της Ιωάννας μας! -:)) Ακούω πολλές φορές που λένε μανούλες ότι στέλνουν στους φοιτητές έτοιμα φαγητά!! Δεν είμαι από 'κείνες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει γιατί για κάθε μανούλα, γιαγιά, θεία είναι χαρά να δίνει χαρά στο αγαπημένο της παιδάκι, ανεξαρτήτως ηλικίας!
Όμως, είμαι οπαδός της θεωρίας που πρεσβεύει ότι τα παιδιά πρέπει να ξέρουν να φτιάξουν ένα απλό πιάτο ειδικά όταν είναι πια στα 17-18 χρόνια τους. Για ποιό λόγο;;; Για πολλούς και διάφορους!! Πρώτα απ' όλα γιατί η μαγειρική είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που δεν μας χορταίνει μόνον αλλά μας βάζει στη διαδικασία του να συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι μια σωστή διατροφή κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη συγκεκριμένη ηλικία. Επίσης, "ξυπνάει" τις αισθήσεις μας και μας μαθαίνει να είμαστε παρατηρητικοί (στην επιλογή των υλικών και τη γνώση των τοπικών προϊόντων ανάλογα με την εποχή), οργανωτικοί και να διαχειριζόμαστε σωστό τον χρόνο. Τέλος, είναι και μια διασκέδαση που μπορούν τα παιδιά να τη μοιραστούν με την οικογένεια αλλά και τους φίλους τους (θυμάμαι ακόμα τα "μαγειρικά πάρτυ" της αδερφούλας μου όταν ήταν στην δευτέρα λυκείου και το πόσο καλά περνούσαν με την παρέα της)!!
Αξίζει, λοιπόν, να δίνουμε στα παιδιά από μικρά την ευκαιρία να ...δημιουργούν λιχουδιές μαζί μας στην κουζίνα ή και με τους φίλους τους (αρκεί να μάθουν να συμμαζεύουν μετά την κουζίνα χαχαχα).
Και ναι, είμαι από 'κείνες που θεωρώ ότι δεν πειράζει να μαθαίνουν να τρώνε τα πάντα (όσο μπορούν), τόσο φαγητά όσο και γλυκά, βραστά, ψητά, τηγανιτά εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος. Ας φάνε και τη σοκολάτα τους, ας φάνε και τα γλυκά τους ...έτσι θα βρουν τί τους αρέσει και θα μάθουν να δοκιμάζουν... γιατί δοκιμάζω διάφορες γεύσεις και συνδυασμούς τροφίμων σημαίνει ότι διευρύνω τους ορίζοντές μου και επιλέγω συνειδητά (όσο γίνεται)!!!
Δεν θα επεκταθώ, θα πω μόνον ότι προχθές η Ιωάννα μας (που φέτος μεγάλωσε και πάει στην τρίτη δημοτικού!!!) με έκανε να χαρώ πάρα πολύ γιατί παρά το γεγονός ότι "μπαίνει στην κουζίνα" τόσο με τη μαμά της όσο και μ' εμένα αυτή τη φορά μου ζήτησε να ετοιμάσει μόνη της τη σάλτσα για τα τορτελίνια. Τί να πω ως χαζοθεία;;;; Συγκινήθηκα, χάρηκα, ένιωσα περήφανη!!!  Έκοψε τα πράσα (η ψυχή μου ήταν σφιγμένη γιατί φοβόμουν μην κοπεί αλλά δεν μίλησα απλά την παρακολουθούσα!!). Έκοψε το μπέικον και τις λιαστές ντομάτες και μετά ετοίμασε τη σάλτσα... ευτυχώς χωρίς κανένα ατύχημα!!! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χάρηκε τη διαδικασία (όπως κι εγώ φυσικά που το είπα στην αδερφή μου καμαρώνοντας σαν ..."γύφτικο σκεπάρνι"... που έλεγε η γιαγιά μου!!!!).
Πάντως το συγκεκριμένο πιάτο, μια έμπνευση της στιγμής,  είναι νοστιμότατο και ειδικά για όσους λατρεύουμε τα πράσα και το μπλε τυρί. Το εστραγκόν προσθέτει ένα μοναδικό άρωμα και το μπέικον θαρρείς και είναι η τελευταία πινελιά στο χορταστικό και αρωματικό, αυτό, πιάτο. Δοκιμάστε το!!!

Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο τορτελίνια
  • 2 μεγάλα πράσα κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • 100 γρ. μπέικον καπνιστό, σε καρεδάκια
  • 6 φέτες λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 80-100 γρ. μπλε τυρί (ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη πρέζα ξερό εστραγκόν
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα λευκό πιπέρι 
Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί
Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί
Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Βράζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 
  2. Στραγγίζουμε τα τορτελίνια και κρατάμε 1 φλ.τσ. από το νερό όπου έβραζαν
  3. Λιώνουμε το μπλε τυρί με το πηρούνι.
  4. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
  5. Βάζουμε στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα πράσα και τα αφήνουμε να σοταριστούν. 
  6. Μόλις τα δούμε ότι μαράθηκαν, προσθέτουμε 200 ml νερό (ή ένα φλιτζάνι τσαγιού) και αφήνουμε τα πράσα, σε μέτρια θερμοκρασία, να βράσουν για να μαλακώσουν.
  7. Μόλις εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα και το μπέικον.
  8. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά να σοταριστούν κι αυτά και μετά προσθέτουμε το μπλε τυρί και 1/2 φλ.τσ. από το νερό όπου έβρασαν τα μακαρόνια. 
  9. Ανακατεύουμε με πολλή προσοχή τη σάλτσα για να μην διαλυθούν εντελώς τα πράσα και μόλις τα τυριά λιώσουν, αποσύρουμε το τηγάνι από την ηλεκτρική εστία.
  10. Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα τορτελίνια, ανακατεύουμε προσεκτικά και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί
Καλή σας μέρα!!! -:)))
Tante Kiki
21 Comments
No