Tarte tatin με μήλα, σταφίδες και καρύδια


Η Tarte Tatin, γαλλικό γλυκό του 19ου αιώνα με καταγωγή σίγουρα γαλλική αλλά αμφισβητούμενη. Οι μεν λένε ότι γεννήθηκε από ένα μικροατύχημα στην κουζίνα των δεσποινίδων Τατέν, στην πόλη Lamotte-Beuvron της κεντρικής Γαλλίας κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα όταν κληρονόμησαν το πανδοχείο του πατέρα τους και η σπεσιαλιτέ τους ήταν η τάρτα μήλου. Κάποια φορά, λοιπόν, που τα μήλα για την τάρτα "άρπαξαν" λίγο και καραμέλωσαν, η μια από τις αδερφές για να μη χάσει την τάρτα έβαλε τα μήλα στον πάτο μιας ταρτιέρας, τα σκέπασε με τη ζύμη και ξανάβαλε την τάρτα στο φούρνο. Όταν σερβιρε την τάρτα στους πελάτες αυτοί ενθουσιάστηκαν κι έτσι η τάρτα "υιοθετήθηκε"!
Οι δε λένε ότι αυτή είναι μια πολύ παλιά, παραδοσιακή συνταγή της περιοχής της Sologne με τις αδερφές Τατέν να είναι σπεσιαλίστες του είδους. Η φήμη της οφείλεται στον ενθουσιασμό του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Maxim's που έβαλε στο διάσημο εστιατόριό του στο Παρίσι το γλυκό.  Το όνομα όμως  "Η τάρτα των δεσποινίδων Τατέν" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον διάσημο κριτικό και γαστρονόμο Curnonsky, σε κάποιο βιβλίο, το 1926.
Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που ισχυρίζονται ότι η τάρτα που προοριζόταν για ψήσιμο, έπεσε από τα χέρια της μιας από τις αδερφές που αποφάσισε να την ψήσει έστω και ανάποδα...αφού δεν είχε χρόνο να ετοιμάσει άλλη!!!!
Όποια κι αν είναι η εκδοχή όμως πρόκειται για μια από τις πιο νόστιμες, γλυκές γαλλικές τάρτες.
Η αυθεντική συνταγή  έχει μια κάποια δυσκολία καθώς τα μήλα με τη ζάχαρη ψήνονται πρώτα στο φούρνο και κατόπιν στο μάτι της κουζίνας για να καραμελώσουν και η ζύμη απλώνεται μετά.
Η συνταγή που θα διαβάσετε σήμερα δεν είναι σίγουρα η αυθεντική, είναι όμως πεντανόστιμη, εύκολη, γρήγορη και το ιδανικό επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα ή το ιδανικό συνοδευτικό για το τσάι ή τον καφέ. Απολαύστε την...
 ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου
4 πράσινα μήλα granny smith
3 κόκκινα μήλα στάρκιν 
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. σταφίδες ξανθές
130 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο + 20 γρ. για τη φόρμα
2/3 κ.γλ. κανέλα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. 
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τις φέτες μήλου. 
Τις αφήνουμε να σοταριστούν και, κουνώντας το τηγάνι τις γυρίζουμε απ' όλες τις πλευρές μέχρι να τις δούμε ότι μαλάκωσαν, για 5 λεπτά, περίπου.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τα καρύδια και τις σταφίδες και αφήνουμε όλα μαζί να καραμελώσουν για άλλα 5-6 λεπτά και να αποκτήσουν ένα καστανόξανθο χρώμα.
Μετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Βάζουμε στη φόρμα το βούτυρο (τα 20 γρ.) και το λιώνουμε (είτε το λιώνουμε πρώτα και μετά το βάζουμε στη φόρμα) που την αλείφουμε καλά (πάτο και τοιχώματα).
Βάζουμε τα μήλα με τα καρύδια και τις σταφίδες στον πάτο της φόρμας και καλύπτουμε από πάνω με το φύλλο σφολιάτας που το κόβουμε ίσο με τη φόρμα ακουμπώντας το στα τοιχώματά της.
Αφού καλύψουμε προσεκτικά τα μήλα, κόβουμε από τη σφολιάτα που έχει περισσέψει λωρίδες (με μια ροδέλα) και τις τοποθετούμε γύρω γύρω στην άκρη του φύλλου.
Ανοίγουμε στη μέση μια μικρή τρυπούλα και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε την τάρτα ζεστή στην πιατέλα, προσέχοντας να μην μείνουν μήλα στον πάτο της φόρμας.
 
Tante Kiki
28 Comments
No