Μια πίτσα με διαφορετική βάση και ανθότυρο


Μερικά φαγητά σε προδιαθέτουν... άλλα αρνητικά και άλλα θετικά, πριν ακόμη τα δοκιμάσεις. Βλέπεις μια φωτό ή σε επισκέπτεται μια ιδέα που την βλέπεις να καταφθάνει επάνω σε ένα κάτασπρο συννεφάκι και ... αυτό είναι!! Ήρθε για να μείνει μέχρι... να δείς το πιάτο, ολοζώντανο μπροστά σου, επάνω στο τραπέζι, με το μαχαιροπήρουνο από δίπλα... έτοιμο να θυσιαστεί στο βωμό της γευστικής σου απόλαυσης! 
Ακριβώς αυτό συνέβη αυτή τη φορά καθώς ξεφυλλίζοντας ένα παλιό περιοδικό με συνταγές ...έπεσα πάνω" στη συγκεκριμένη πίτσα! Μια πίτσα  εύκολη και καθημερινή με τη γνωστή ιταλική κάτασπρη μοτσαρέλα, ντοματούλες και βασιλικό σε μια συνταγή που είδε το φως του κόσμου χάρη στο Pummarò και που η φωτογραφία της, την έκανε προκλητικά λαχταριστή! 
Εκείνο όμως που με ιντριγκάρισε δεν ήταν ο συνδυασμός της γέμισης που είναι ό,τι πιο συνηθισμένο υπάρχει αλλά μια και μόνον ιδιαιτερότητά της... η βάση της που δεν ήταν ζυμαρένια αλλά πατατένια! Από κει και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους! Η συνταγή για τη βάση ακολουθήθηκε κατά λέξη, η γέμιση όμως υπέπεσε στην κρίση και τις επιθυμίες της γράφουσας και των υπολοίπων μελών της κριτικής επιτροπής του τριωρόφου (!!!!!!!!!!! χαχαχαχα) και φυσικά πέρασε σε άλλο επίπεδο... μακράν του  ιταλικού. Με άλλα λόγια, η μοτσαρέλα ντύθηκε ελληνικότατο ανθότυρο και η παρμεζάνα απέκτησε καταγωγή από το Μέτσοβο.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για την βάση
1 κιλό πατάτες
80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου ή λιωμένο
80 γρ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη Μετσόβου
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα πάπρικα καπνιστή
1 πρέζα τετραπίπερο φρεσκοτριμμένο 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την πίτσα
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
350 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο (μανούρι ή φέτα)
                                  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την βάση
Βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα μέσα σε νερό που προσθέτουμε αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το νερό και όσο ακόμα οι πατάτες είναι ζεστές τις πολτοποιούμε με το πηρούνι ή το εργαλείο που κάνουμε πουρέ και μαρμελάδες.
Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και τον στρώνουμε στο ταψί που θα κάνουμε την πίτσα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλού, πιέζοντας ελαφρά έτσι ώστε να ανασηκωθεί η ζύμη γύρω γύρω για να τοποθετήσουμε τη γέμιση χωρίς αυτή να χυθεί στο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Βάζουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, την πάπρικα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά έτσι ώστε να πήξει ελαφρώς.
Αποσύρουμε από την εστία για να κρυώσει λίγο πριν την απλώσουμε επάνω στη βάση από πουρέ.
Φτιάχνουμε την πίτσα
Απλώνουμε επάνω στον πουρέ τη σάλτσα, τις πιπεριές και το ανθότυρο.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε την πίτσα για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε την βάση της να κάνει μια όμορφη, χρυσόξανθη κρούστα.

Πηγή βάσης της πίτσας: Περιοδικό "Κουζίνα & ποιότητα ζωής", Απρίλιος-Μάιος 2005
Tante Kiki
25 Comments
No