Πιπεριές τηγανιτές ή ψητές με γιαούρτι και σούμακ


Πιπεριές... η τελευταία σοδειά του κήπου μας!!! "Γέμισε ο τόπος πιπεριές!!!!!" έλεγαν οι μικρές και γελούσαν... "τρέξε να δεις" με τραβούσαν, από πού αλλού;;; -Από τον υπολογιστή φυσικά!!!
Μερικά λεπτά αργότερα αποφάσισα να σηκωθώ για να δω, έχοντας τελειώσει προς στιγμήν τη δουλειά μου... Πράγματι!!!
Θαρρείς οι 5-6 ρίζες πιπεριάς που απέμειναν μόνες τους στον κήπο δίπλα στον μαϊντανό, είχαν αποφασίσει να μας κάνουν επίδειξη δυνάμεως και να αποδείξουν ότι καλώς δεν ...απομακρύνθηκαν από τον γεωπόνο και κάτοχο του κήπου (τον μπαμπάκα μου δηλαδή -:))).
Πάνω από 40 πιπεριές παρέλασαν από τον νιπτήρα της κουζίνας για να πλυθούν καλά πριν πάρουν τον δρόμο για τον τελικό προορισμό τους... άλλες τηγανιτές μέσα σε λαδόξιδο και διάφορα μπαχαρικά για να γίνουν αρωματικές, άλλες ψητές μέσα σε λαδολέμονο με μια σκελίδα σκόρδο κι άλλες σε πιατέλα για να καταναλωθούν στη... στιγμή από τους λιχούδηδες του ...τριωρόφου!!!
Ποιός είπε ότι ο τηγανιτός μεζές είναι καλοκαιρινό προνόμιο; Μια χαρά στολίζει και το φθινοπωρινό τραπέζι κι ας είναι εμφανέστατη η αναφορά στο καλοκαίρι!!!! -:))
Τηγανιτές πιπεριές, λοιπόν, που μπορούν άνετα να γίνουν ψητές, αν και χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος. Μεζεδάκι που με τη νοστιμιά του μας κάνει να ξεχνούμε, για λίγο...δυστυχώς, τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε μερικές μέρες πιο πριν και να τις διατηρήσουμε σε μπολ ή γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Τις γαρνίρουμε με το αρωματισμένο γιαούρτι σκέτο ή αναμεμειγμένο με ελάχιστο κατίκι Δομοκού.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
8 πράσινες πιπεριές κέρατο
2 κ.σ. ελαιόλαδο 
2-3 κ.σ. λευκό ξίδι ή μηλόξιδο
200 γρ. γιαούρτι (της αρεσκείας μας)
1 κ.σ. κατίκι Δομοκού (προαιρετικά)
1/2 κ.γλ. σούμακ  
1 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά.
Μόλις τηγανισθούν, τις περιχύνουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε ακόμη 1-2 λεπτά στην εστί, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι.
Τις βάζουμε σε μια μικρή πιατελίτσα και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. 
Καβουρδίζουμε το σουσάμι χωρίς λιπαρή ουσία σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι.
Γαρνίρουμε με το γιαούρτι σκέτο ή ανακατεμένο με το κατίκι και πασπαλίζουμε με το σούμακ και το καβουρδισμένο σουσάμι.
Πηγή συνταγής: Προσαρμογή από το περιοδικό "Γαστρονόμος", τεύχος Οκτωβρίου 2013
Tante Kiki
30 Comments
No