Παστίτσιο με λαζάνια και κοτόπουλο



Σας έτυχε ποτέ να δείτε ένα πιάτο φαγητό και να σας γίνει έμμονη ιδέα;;; Προσωπικά μου έχει τύχει αρκετές φορές!!!!!! Θα μου πείτε εάν δεν σου τύχαινε κι αυτό, τότε πώς θα είχες τη σχέση που έχεις με την κουζίνα ή πώς θα άνοιγες ένα foodblogοσπιτάκι;;;;;; Δεν έχετε και άδικο!!!!
Από την άλλη, σε κάποια φαγητά διακρίνω μια τρομερή αδυναμία... σε σημείο που θα μπορούσα να τρώω το ίδιο μέχρι και 4-5 μέρες!!! Ξέρω... μπορεί κάποιος να σκεφτεί ..."τί βαρετό!!!". Εεεε, λοιπόν, παρόλο που γενικά βαριέμαι εύκολα κάποια φαγητά καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον κανόνα και να με προκαλούν να τα απολαμβάνω περισσότερο από το κανονικό!!!
Θυμάμαι, την πρώτη φορά που ταξίδεψα στην Ιταλία έτρωγα επί 15 μέρες ζυμαρικά και ναι, αυτό δεν είναι ένα φαγητό αλλά είναι μια ένδειξη του τί συμβαίνει όταν κάτι το λατρεύω!! :)) 
Αλήθεια εσείς τί κάνετε;;; Έχετε τέτοιες αδυναμίες σε πιάτα ή υλικά που δεν μπορείτε να τους αντισταθείτε;;; Θα χαρώ πολύ να το μάθω και περιμένω τα σχόλιά σας!!!
Το σημερινό μας πιάτο, ένα Κυριακάτικο φαγάκι που μπορεί να προετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα για να είμαστε πιο χαλαρά και απλά να ψηθεί την ώρα που θέλουμε. Υλικά λατρεμένα, κοτόπουλο, τυριά, ζαμπόν και ζυμαρικά... εδώ λαζανια, ενώ γίνεται και με κανελόνια, αλλά και μια νοστιμότατη ροζ μπεσαμέλ συνθέτουν το γαστρονομικό τοπίο και τη σημερινή μου πρόταση. Μια ωραιότατη πράσινη σαλάτα για συνοδευτικό και νάμαστε μπροστά σε ένα... σχεδόν τέλειο μενού που τα έχει όλα... ακόμα και το υπέροχο άρωμα του βασιλικού!!!
Κι επειδή φαντάζομαι ότι ανυπομονείτε να δείτε πώς γίνεται (ή έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον) ας διαβάσουμε αμέσως στη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25x35 εκ.
1 πακέτο λαζάνια (θα χρησιμοποιήσουμε τα 18 λαζάνια)
Τα στηθάκια από 2 κοτόπουλα χωρίς κόκκαλα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο αλλά όχι πολτοποιημένο
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
200 γρ. gouda, τριμμένο
100 γρ. φιλέτο γαλοπούλας, ψιλοκομμένο (μπορεί να μπει και μπέηκον)
1/2 κ.γλ. μπαχάρι
3 κ.σ. κουκουνάρι ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά 
αλάτι & πιπέρι
Για τη σάλτσα
300 γρ. χυμό ντομάτας, ελαφρά συμπυκνωμένο
200 γρ. γάλα
5-6 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι & πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
1.200 ml γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
αλάτι & πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα στηθάκια από την προηγούμενη μέρα ή 2 ώρες πριν ετοιμάσουμε το φαγητό να βράσουν για να είναι κρύα όταν θα τα τεμαχίσουμε στο multi.
Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι και το σοτάρουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα σοτάρουμε κι αυτά για 1 λεπτό. 
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα σοταρισμένα υλικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Μετά, αναμιγνύουμε σ' αυτά τα τυριά, το φιλέτο γαλοπούλας, το μπαχάρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι (όσο θέλουμε).
Προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου και ανακατεύουμε για να αφρατέψει το μίγμα της γέμισης.
Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε την κόκκινη σάλτσα
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό ντομάτας, το γάλα, τα φύλλα του βασιλικού, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά  να πάρει 2-3 βράσεις.
Την αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και αφού έχουμε ένα σφιχτό κρεμώδες μίγμα αρχίζουμε να προσθέτουμε το γάλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε την μπεσαμέλ σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να "πήξει".
Ύστερα βάζουμε το 1/3 της μπεσαμέλ σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα 4-5 κ.σ. από την κόκκινη σάλτσα και ετοιμάζουμε έτσι την μπεσαμέλ της επικάλυψης.
Την υπόλοιπη μπεσαμέλ την θέλουμε πιο αραιή κι έτσι την αναμιγνύουμε με την υπόλοιπη κόκκινη σάλτσα.
Στρώνουμε τα λαζάνια στο ταψί
Ρίχνουμε τη μισή ροζ μπεσαμέλ στο ταψί και βάζουμε επάνω μια σειρά λαζάνια. Απλώνουμε τη μισή γέμιση και στρώνουμε από πάνω άλλη μια σειρά λαζάνια.
Στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και τελειώνουμε με μια ακόμα σειρά λαζάνια. Τέλος, προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη ροζ μπεσαμέλ και ρίχνουμε μερικά κομματάκια μαργαρίνης ή βουτύρου.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο ανοιχτό καστανό χρώμα και να μαλακώσουν τα λαζάνια.
Καλή σας μέρα!!! -:))

Tante Kiki
25 Comments
No