ΑΡΤΟΣ για αρτοκλασία


Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι να λατρεύω τον άρτο... ναι, αυτό το γλυκό ψωμί της αρτοκλασίας. Η γεύση του συνδέεται με την επιστροφή της μαμάς και του μπαμπά από την εκκλησία και την δική μου προσμονή να γευτώ το κομμάτι αυτού του γλυκού και πολύ αρωματικού ψωμιού ή άλλες φορές με... την οικογενειακή μας έξοδο από την εκκλησία κρατώντας σφιχτά στο χέρι μου το πολύτιμο κομμάτι ψωμιού.
Το καλοκαίρι που πέρασε... ένα μεγάλο κομμάτι άρτος έφτασε σε μένα από μια φίλη που τον έκανε σαν ευχαριστία στην Παναγία. Εεεε, λοιπόν, τέτοιο άρτο δεν είχα ξαναγευτεί... αφράτος, μοσχοβολιστός πέρα από κάθε γνωστή μοσχοβολιά, νοστιμότατος τόσο που για 2 μέρες αντικατέστησε το κέικ στο πρωινό και το απογευματινό κολατσιό των μικρών μας κοριτσιών αλλά και το δικό μας!!! Χαρούμενη ζήτησα τη συνταγή αλλά, δυστυχώς, ο άρτος ήταν δημιουργία κάποιου αρτοποιείου... έτσι συνταγή δεν είχα. 
Όποιος ψάχνει όμως βρίσκει κι εγώ έψαξα και βρήκα... η συγκεκριμένη συνταγή είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ενός πλήθους συνταγών που διάβασε σε δίκτυο, βιβλία και περιοδικά!! 
Νόστιμος και αφράτος, αρωματικός και εύκολος στην παρασκευή του μας οδηγεί άθελά μας θαρρείς στην κουζίνα για να τον ετοιμάσουμε και ίσως, εάν το επιθυμούμε, να τον πάμε στην εκκλησία για αρτοκλασία.
Αλήθεια, γνωρίζετε τί είναι η αρτοκλασία;; Είναι μια ακολουθία που ψάλλεται σε ανάμνηση των πέντε άρτων που ευλόγησε ο Χριστός στην έρημο. Ο άρτος προσφέρεται συνήθως από τους πιστούς σαν ευχαριστία σε κάποιον Άγιο.
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να γίνει για κάποιον συγκεκριμένο λόγο ...μπορεί να γίνει απλώς και μόνο γιατί είναι ένα νόστιμο, γλυκό ψωμί!!!
Δικός σας...
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ.

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
16 γρ. μαγιά ξηρή (2 φακελάκια)
5 κ.σ. αραβοσιτέλαιο + λίγο ακόμα για την επάλειψη πριν το ψήσιμο
240-260 γρ. νερό χλιαρό
140 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κακουλέ
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
100 γρ. αφέψημα γλυκάνισου (140 γρ. νερό + 1 κ.σ. σπόρους γλυκάνισου)
20-30 γρ. αφέψημα γλυκάνισου για την επάλειψη μετά το ψήσιμο

 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα το αφέψημα γλυκάνισου, βράζοντας για 2 λεπτά τα 140 γρ. νερό με τους σπόρους του γλυκάνισου.
Ύστερα, το σουρώνουμε για να συγκρατηθούν οι σπόροι του γλυκάνισου.
Βάζουμε τα 100 γρ. μέσα στη ζύμη και τα υπόλοιπα 20-30 γρ. τα βάζουμε σε ένα μπολ για να αλείψουμε τον άρτο μετά το ψήσιμο.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, τη ξηρή μαγιά, το μαχλέπι, τον κακουλέ, το αραβοσιτέλαιο και το αφέψημα γλυκάνισου.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Πασπαλίζουμε τη λεκανίτσα με αλεύρι και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εάν θέλουμε να επιτύχουμε το φούσκωμα σε λιγότερο χρόνο, δεν έχουμε παρά να ανάψουμε το φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου και να βάλουμε μέσα τη ζύμη μέχρι να φουσκώσει.
Ύστερα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τον φουσκωμένο άρτο από το φούρνο και τον ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά.
Τον βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά έτσι ώστε να ξαναφουσκώσει.
Μετά, τον αλείφουμε με λίγο αραβοσιτέλαιο για να μην κάνει σκληρή κόρα και αφού πασπαλίσουμε ελαφρώς με αλεύρι το κέντρο της επιφάνειάς του, πιέζουμε γερά την ειδική σφραγίδα.
Για να μην χαθούν τα σχέδια της σφραγίδας, με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στον άρτο ακριβώς γύρω από το σχέδιο για να μην φουσκώσει.
Βάζουμε τον άρτο σε ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκατοστά που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
5 λεπτά πριν τον βγάλουμε από το φούρνο τον αλείφουμε, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής με λίγο από το αφέψημα γλυκάνισου που έχουμε ετοιμάσει και χρησιμοποιήσαμε μέσα στη ζύμη.
Τον ξαναβάζουμε στο φούρνο για τα τελευταία 5 λεπτά και όταν τον βγάλουμε οριστικά από το φούρνο τον αλείφουμε και πάλι με αφέψημα γλυκάνισου.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται πολύ αρωματικός αλλά και με μαλακή κόρα.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κ.γλ. κανέλα αλλά και να αντικαταστήσουμε τον γλυκάνισο με μαστίχα. 
 Καλή σας μέρα!! -:))
Tante Kiki
22 Comments
No