Εξοχικό με χοιρινή παντσέτα και φύλλο κρούστας


Καλή σας μέρα!!! Αν και Τετάρτη σήμερα και, σχετικά μακριά από το Σαββατοκύριακο, σας έχω ένα πιάτο ιδανικό για καλέσματα, ένα φαγητό που κέρδισε, επάξια νομίζω, τη θέση του στη λίστα με τα αγαπημένα μου.
Νόστιμο, με κάποιες βέβαια απαιτήσεις στον χρόνο προετοιμασίας αλλά όχι κάτι το τρομερό!! Ένα πιάτο που αξίζει να το παρουσιάσουμε σε φιλικά ή  πιο επίσημα τραπέζια για να κάνουμε τους καλεσμένους μας γευστικά ευτυχισμένους! 
Την πρώτη φορά, το μαγείρεψα με κατσικάκι - οβελία που είχε περισσέψει από το Πάσχα κι έγινε πιάτο της ανακύκλωσης! Όλοι ενθουσιάστηκαν!
Την δεύτερη φορά, τα δεματάκια του φύλλου δέχτηκαν κοτομπουκίτσες με λίγο άνηθο για να έχει μια διαφορετική επίγευση και νοστιμιά!
Την τρίτη έγινε με χοιρινό, ψητό της κατσαρόλας... πάλι παιδί της ανακύκλωσης!
Κάθε φορά τα αποτελέσματα ήταν ...εκπληκτικά!! Εεεε, αυτή τη φορά, είπα να το δοκιμάσω με παντσέτες για ένα γιορτινό κάλεσμα της αδερφούλας μου!!
Οι παντσέτες και τα λαχανικά πάντρεψαν τη νοστιμιά αλλά και τα χρώματά τους και μετά κρύφτηκαν μέσα σε ένα, εκπληκτικής υφής φύλλο κρούστας. Λίγο ελαιόλαδο ανακατεμένο με λίγο βούτυρο έβαλαν την πινελιά τους κι όλα μαζί βγήκαν από το φούρνο καστανόξανθα και προκλητικά στρογγυλοκάθησαν στο πιάτο του καλού σερβίτσιου για να υποδεχθούν φίλους αγαπημένους.
Καταστήματα Ζούλοβιτς
Αυτά τα πανέμορφα πιάτα... είναι μια ευγενική χορηγία του κ. Πέτρου Μάινα, από τα καταστήματα Ζούλοβιτς ο οποίος μετά από ένα mail που, τουλάχιστον για μένα εδώ στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μιαν ευχάριστη έκπληξη, μου ζήτησε να αξιολογήσω κάποια προϊόντα κάτι που δέχθηκα ευχαρίστως.
Σήμερα, λοιπόν, σας σερβίρω σε ένα από τα πιάτα αυτά, τα οποία έφθασαν ταχύτατα μαζί με δύο άλλα προϊόντα που θα σας δείξω στη συνέχεια, μέσα σε ένα δέμα, συσκευασμένα με πολλή φροντίδα και χωρίς να πάθουν απολύτως τίποτε παρά το ταξίδι τους. Πιάτα άσπρα στη μέση, εκρού γύρω γύρω, με ασημί διακριτικές γραμμές, μοντέρνα, ραφινάτα και κομψά, από φίνα γερμανική πορσελάνη που αναδεικνύουν το φαγητό μια και μένουν διακριτικά "γύρω" του χωρίς όμως να το επισκιάζουν. 
Ένα σερβίτσιο επίσημο αλλά όχι κραυγαλέο. Ένα σερβίτσιο που πλένεται στο πλυντήριο πιάτων και που ενώ είναι τόσο λεπτεπίλεπτο είναι ταυτόχρονα και στιβαρό! Το νιώθεις αυτό καθώς το κρατάς στο χέρι και  σερβίρεις το φαγητό!! Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η σχέση ποιότητας και τιμής είναι άριστη (κάτι που στην εποχή μας σπανίζει). Το άλλο σημείο που με εντυπωσίασε είναι η εξυπηρέτηση των καταστημάτων Ζούλοβιτς καθώς και η ποικιλία των προϊόντων τους αλλά και οι απίστευτες προσφορές τους!!!
Κάντε μια βόλτα στην ιστοσελίδα τους και θα με θυμηθείτε!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για τη γέμιση
6-7 χοιρινές παντσέτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φετούλες
450 γρ. (1 πακέτο) κατεψυγμένη σαλάτα λαχανικών (με πατάτα, φασολάκι, αρακά, καρότο)
450 γρ. καλαμπόκι
150 γρ. ανθότυρο (ή φέτα) θρυμματισμένο
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. μουστάρδα
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Για τα πακετάκια με το φύλλο
3 φύλλα κρούστας κομμένα στη μέση (για 6 πακετάκια)
Ελαιόλαδο για την επάλειψη των φύλλων
2-3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για να τα περιχύσουμε πριν το ψήσιμο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Πλένουμε τις παντσέτες.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή σε κατσαρόλα) βάζουμε το ελαιόλαδο και τις παντσέτες.
Τις αφήνουμε να σοταριστούν και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντάς τις, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τις σβήνουμε με 1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί (προαιρετικά) και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ύστερα, προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Εάν είναι σκληρές και το νερό τελειώνει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα.
Μετά, τις αφήνουμε να μείνουν με το λάδι τους και να πάρουν ένα ελαφρό καστανό χρώμα.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι, τις κόβουμε σε μπουκιές και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τις προσθέσουμε στα βρασμένα λαχανικά.
Στο μεταξύ, μόλις βάλουμε τις παντσέτες στο τηγάνι ή την κατσαρόλα, βάζουμε σε  μια άλλη μικρή κατσαρόλα νερό με λίγο αλάτι και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα το καλαμπόκι.
Το αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, το στραγγίζουμε από το νερό και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε ξανά νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε τη σαλάτα λαχανικών για 2 λεπτά λιγότερο από την αναγραφόμενη στη συσκευασία, ώρα βρασμού (εάν δηλαδή πρέπει να βράσει 10 λεπτά εμείς την βράζουμε για 8 λεπτά).
Ρίχνουμε το νερό και την προσθέτουμε στο μπολ με το καλαμπόκι.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι με ελάχιστο ελαιόλαδο βάζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου μαραθούν.
Ύστερα, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και αλάτι και αφού τα αφήσουμε για 1 λεπτό ακόμα γυρίζοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν, τα ρίχνουμε κι αυτά στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Τέλος, προσθέτουμε το θρυμματισμένο ανθότυρο (ή φέτα), πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι, "διορθώνουμε" τη γεύση προσθέτοντας ή όχι αλάτι και η γέμισή μας είναι έτοιμη να τυλιχτεί στο φύλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ετοιμάζουμε τα πακετάκια με το φύλλο κρούστας*
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί (ή επιφάνεια) ένα ταψί.
Παίρνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το διπλώνουμε στη μέση.
Αλείφουμε και πάλι με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε στην στενή πλευρά μια ποσότητα γέμισης, αρκετή για μια μερίδα, και αφού διπλώσουμε από τις δύο πλευρές τα φύλλα για να μην ξεφύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο, τυλίγουμε το πακετάκι και το βάζουμε στο ταψί.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Το αν θα περισσέψουν φύλλα εξαρτάται από τη μάρκα των φύλλων που θα χρησιμοποιήσουμε και τον αριθμό τους στη συσκευασία. 
Εάν περισσέψουμε μπορούμε να φτιάξουμε μια πρόχειρη αμυγδαλοσουσαμόπιτα (δείτε ΕΔΩ) ή ό,τι άλλο θέλουμε.
TIPS
Εάν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας για πίτες που είναι πιο χοντρό και δεν θέλουμε το "πακετάκι" μας να έχει πολύ φύλλο το κόβουμε στη μέση και μ' εκείνο τυλίγουμε τη γέμιση... άρα έχουμε δύο πακετάκια με ένα φύλλο.
Εάν, όμως, χρησιμοποιήσουμε το φύλλο κρούστας που είναι για πίτες και γλυκά (όπως αυτό της φωτό) τότε, επειδή είναι πολύ πιο λεπτό, διπλώνουμε το φύλλο στη μέση ακολουθώντας την διαδικασία που γράφω πιο πάνω.
*Σας έχω όμως κι ένα μυστικό... εάν κάνουμε την προετοιμασία της γέμισης αλλά και το τύλιγμα την προηγούμενη ημέρα και το αφήσουμε στο ψυγείο για να το ψήσουμε την ημέρα που το χρειαζόμαστε... γίνεται ακόμα πιο εύκολα, φυσικά δεν το καταλαβαίνει κανείς γιατί μπαίνει στο φούρνο και επιπλέον γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Tante Kiki
34 Comments
No