Πάστα φλώρα με πορτοκάλι, κανέλα και σοκολάτα γάλακτος



Πορτοκάλι, κανέλα και σοκολάτα... αρώματα φθινοπωρινά ή μάλλον... χειμωνιάτικα και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα! Θυμίζουν κόκκινο και πράσινο χρώμα, έλατο, πορτοκάλια καρφωμένα με μοσχοκάρφια και ξύλα κανέλας δίπλα κι επάνω στο τζάκι ή μάλλον στη μέση του τραπεζιού.
Μια πάστα φλώρα που μοσχοβολάει όλα τα παραπάνω αρώματα δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει τα Χριστούγεννα μπορεί να γίνει και τώρα ή ακόμα καλύτερα μπορεί να γίνει μια από κείνες τις γλυκές συνήθειες που κατακλύζουν το νου με τη νοστιμιά του.
Σοκολάτα λοιπόν και μια και η πάστα φλώρα με αφρατοτριφτή ζύμη είναι μια λιχουδιά ...διαρκείας γιατί να μην τη συνδυάσουμε με μια ωραία σοκολατένια επικάλυψη που ακόμη κι όταν μπει στο ψυγείο συνεχίζει να είναι μαλακή και ωραία. Από τη πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία (αν μείνει για παραπάνω από μερικές ώρες, πράγμα αμφίβολο) μένει το ίδιο αφρατοτραγανή, νόστιμη με τα αρώματα να ...ξεχειλίζουν και τη σοκολάτα να κυριαρχεί στο νου.
Μοναδική νοστιμιά, εύκολη παρασκευή, εύκολη συντήρηση και απίθανη παρέα για το τσαγάκι ή το καφεδάκι. Τί άλλο να ζητήσει κανείς πέρα από τη συνταγή;;;
 ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
200 γρ. αραβοσιτέλαιο
100 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
4 κ.σ. σπιτικό λικέρ κανέλας (ΕΔΩ)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. κοφτή κανέλα
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
Για την μαρμελάδα σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
30 ml λικέρ κανέλας
300 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. κακάο
100 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε έως ότου γίνουν μια ζύμη ομοιογενής και μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Για την μαρμελάδα σοκολάτας
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το κακάο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λικέρ και την κουβερτούρα σε σιγανή φωτιά και μόλις ζεσταθούν καλά ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) για να επιτύχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Αφήνουμε το μίγμα μας σε σιγανή φωτιά να βράσει για 2 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για να σταματήσουμε αμέσως το βρασμό, βάζουμε την κατσαρόλα μας αμέσως σε ένα ταψί με νερό βρύσης ή κρύο.
Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την ρίξουμε επάνω στη ζύμη μας.
Συνθέτουμε την τάρτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Από τη ζύμη κρατάμε ένα κομμάτι για να κάνουμε τις λωρίδες της επιφάνειας. 
Το ανοίγουμε σε φύλλο με το ρολό και κόβουμε λωρίδες με την ροδέλα.
Στρώνουμε στο ταψί την υπόλοιπη ζύμη με το μικρό ρολό ανασηκώνοντας λίγο τις άκρες γύρω γύρω.
Απλώνουμε τις λωρίδες έτσι ώστε να σχηματιστούν εξάγωνα ή τετράγωνα στην επιφάνεια και μετά τοποθετούμε και μια λωρίδα ζύμης γύρω γύρω για να φαίνεται περιποιημένη η πάστα φλώρα.
Ρίχνουμε επάνω τη μαρμελάδα σοκολάτας και μετά βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα όμορφο καστανό χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Tante Kiki
34 Comments
No