Εύκολα σοκολατοψωμάκια με γιαούρτι


"Οι συνταγές της Λωξάντρας"... τη θυμάστε τη Λωξάντρα;;;
Εκείνη την πληθωρική ηρωϊδα της Μαρίας Ιορδανίδου που αγαπούσε όλο τον κόσμο αλλά και τις λιχουδιές;;;  Ένα βιβλίο που έγινε σήριαλ και μάλιστα σήριαλ που έγινε σημείο αναφοράς για κείνη την εποχή. Ο χαρακτήρας της Λωξάντρας, πραγματικός... τα ιστορικά γεγονότα όσο πιο πιστά γινόταν και η περιρέουσα ατμόσφαιρα της Πόλης και του κλασσικού πολίτικου σπιτιού αλλά και της πολίτικης κουζίνας κεντρικό σημείο της ιστορίας.Τη λάτρεψα αυτή τη σειρά!!! Από τις λίγες που κατάφεραν να με κάνουν πιστή τηλεθεάτρια!!!
Έτσι, όταν ανακάλυψα μια σειρά φυλλαδίων με συνταγές με το όνομα "Οι συνταγές της Λωξάντρας" ...κόλλησα!!!! Άρχισα να δοκιμάζω τη μία μετά την άλλη!! Μμμμμ!!! όλες ή σχεδόν όλες... μία και μία!!! Εκεί "συνάντησα" και την παρακάτω συνταγή ή μάλλον αυτό που ήταν η παρακάτω συνταγή πριν "πέσει στα χέρια μου"!!!! Μετατροπή στη μετατροπή όμως τα μικρά ψωμάκια έγιναν "αγνώριστα"!!! Παρ' όλα αυτά παρέμειναν μικρά, στρουμπουλά, αφράτα και προκλητικά νόστιμα!!!
Φουσκωτά, πανεύκολα σοκολατοπιτάκια... η χαρά μικρών και μεγάλων. Μια λιχουδιά άνευ προηγουμένου!!! Ετοιμάζονται με έναν μαγικό τρόπο, σαν να τα ετοίμασαν νεράιδες, ξωτικά ή ό,τι άλλο βάλει ο νους του ανθρώπου!!! Το κακό είναι ότι εξαφανίζονται με έναν παρόμοιο τρόπο... μαγικά δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ θα έλεγα!!!!
ΥΛΙΚΑ
400 γρ.φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
50 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
50 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ ή αραβοσιτέλαιο
130 γρ. γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné ή 2 καψουλάκια βανίλιας
1/2 κ.γλ. μπαχαρικό "Σμυρνιό" (ή μίγμα κανέλας με τζίντζερ)
3-4 κ.σ. ζάχαρη 
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα δύο είδη αλευριού, το γιαούρτι, το λάδι, το γάλα, τη μαγιά, το μπέικιν, τη βανίλια, το "Σμυρνιό" και τη ζάχαρη, τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνουμε έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν σε μια ζύμη μαλακή που κολλάει στα χέρια.
Εάν η ζύμη μας είναι σφιχτή, βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο γάλα και ζυμώνουμε ή εάν είναι πολύ αραιή προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Ύστερα, αλευρώνουμε τα χέρια και πλάθουμε ψωμάκια των 50 γρ.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα ψωμάκια.
Βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας που τον έχουμε προθερμάνει στους 35 βαθμούς Κελσίου για 40-50 λεπτά, ώστε να φουσκώσουν ελαφρά.
Ύστερα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα ψωμάκια μας για 10-12 λεπτά ή έως ότου αποκτήσουν ένα καστανόξανθο χρώμα.
 
Tante Kiki
24 Comments
No