Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο με λαχανικά και όσπρια


Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο με λαχανικά και όσπρια


Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, με υγεία, χαρά και πολλές νόστιμες λιχουδιές!!! 
Μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά στο φθινόπωρο, αλλάζουμε ρούχα, κάνουμε γενική καθαριότητα, περνάμε όλο και περισσότερη ώρα μέσα στο σπίτι. Κοντά σ' αυτά και τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας γίνονται όλο και πιο φθινοπωρινά αλλά και ο χρόνος μας στην κουζίνα αυξάνεται!! Αξίζει όμως... έξω βρέχει, ο καιρός μουντός και μέσα τα αρώματα έχουν κατακλύσει την κουζίνα χαρίζοντάς μας μια ζεστή ατμόσφαιρα!!! 
Κι έπειτα σκέφτομαι...πόσο καιρό έχω να κάνω πίτα;;; Κι εγώ δεν ξέρω... έχω πάντως αρκετό καιρό και τώρα που το σκέφτομαι έχω να ανοίξω φύλλο εδώ και αρκετές εβδομάδες!!!! Εντάξει, δεν πειράζει, δεν είναι και υποχρεωτικό... συμβαίνουν κι αυτά μαζί με τόσα και τόσα άλλα!!!
Μ'αυτές τις σκέψεις να τριγυρίζουν στο μυαλό μου και  λόγω του ότι μια πίτα την θέλαμε και του ότι ο τραχανάς είναι ένα από τα υλικά που αρχίζει να έχει την τιμητική του είπα να ξεκινήσουμε τον μήνα με μια πιτούλα, εύκολη ακόμη και για τους πιο αρχάριους στις πίτες!  Χωρίς φύλλο, ναι, αλλά με  πολύ ιδιαίτερα υλικά... τραχανά, φασόλια, λαχανικά και τυριά! Μια πίτα που, ουσιαστικά, γίνεται ένα γρήγορο γεύμα και που το αποτέλεσμα θα είναι να την απολαύσουν τα πιτσιρίκια που δεν βάζουν στο στόμα τους λαχανικά ...όπως έγινε και με τη μικρή μας Βασιλικούλα που την έφαγε πολύ ευχαρίστως μιας και η γεύση της την ...οδήγησε στο τυρί ενώ αντιμετώπισε τα λαχανικά σαν μια ευχάριστη και πολύχρωμη πινελιά! 
Σας προτείνω να την κάνετε και να την σερβίρετε όχι μόνον σαν ορεκτικό αλλά σαν κανονικό γεύμα... χλιαρή από το φούρνο... είναι σκέτη απόλαυση!!!
Εξ άλλου, έχει κι ένα άλλο πλεονέκτημα... μπορείτε εσείς να επιλέξετε τί λαχανικά θα βάλετε ή ακόμη και τί όσπρια για να γίνει ένα από τα αγαπημένα πιάτα σας! Ας περάσουμε όμως στη συνταγή...

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο με λαχανικά και όσπρια

ΥΛΙΚΑ
  • 200 γρ. τραχανά ξινό
  • 250 ml γάλα πολύ ζεστό
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. ρεγκάτο (ή πεκορίνο, κεφαλοτύρι, καπνιστό μετσόβου για πιο πικάντικη γεύση) τριμμένο
  • 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 130 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της + 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 140 γρ. φασόλια (άσπρα, κόκκινα ή μαυρομάτικα) βρασμένα
  • 120 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
  • 120 γρ. ποικιλία λαχανικών (της αρεσκείας μας)
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γλ. κάρυ
  • 1/2 κ.γλ. κουρκουμά
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο με λαχανικά και όσπρια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βάζουμε τον τραχανά σε ένα μπολ και τον περιχύνουμε με το πολύ ζεστό γάλα.
  3. Τον αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να φουσκώσει.
  4. Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα αυγά με το κάρυ και τον κουρκουμά και τα χτυπάμε.
  5. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τα φασόλια, το καλαμπόκι, τα άλλα λαχανικά (εγώ έβαλα τη σαλάτα λαχανικών με πιπεριά, αρακά, φασολάκια, πατάτα), το σχοινόπρασο, τον τραχανά και τα χτυπημένα αυγά.
  6. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τυριά (το ρεγκάτο και τη φέτα).
  7. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι (όσο θέλουμε για να θεωρούμε κανονική τη γέμιση), πιπέρι και το αλεύρι με το μπέικιν.
  8. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα που πρέπει να έχει την υφή του μίγματος του κέικ.
  9. Αδειάζουμε το μίγμα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και βάζουμε στο φούρνο για 35-45 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια της πίτας μας χρυσίσει. 
  10. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο με λαχανικά και όσπρια
Tante Kiki
27 Comments
No