Αρωματικά φασολάκια με ...zwan


Γεύση των φοιτητικών μου χρόνων!!! Γεύση που τότε μου φαινόταν υπέροχη... ίσως γιατί ήταν από τις απαγορευμένες στο πατρικό μου σπίτι και ήταν η πρώτη μου "επανάσταση" μόλις έμεινα μόνη στο φοιτητικό μου σπίτι... στην πρώτη δικιά μου, ολοδικιά μου κουζίνα!! -:))
Αλήθεια σας έτυχε ποτέ να γευθείτε κάτι που χρόνια πριν σας φαινόταν καταπληκτικό και μετά... όταν το ξαναδοκιμάσατε σας φάνηκε απλά καλό ή μάλλον αποδεκτό ή ακόμα και κάτω του μετρίου;;;;
Σήμερα θα ταξιδέψουμε κάποια χρόνια πίσω και μετά με έναν μαγικό τρόπο θα επιστρέψουμε στο σήμερα. Θέλετε να με ακολουθήσετε;;; Εάν ναι, ελάτε μαζί μου... αυτό θα είναι ένα ταξίδι συνειδητοποίησης της αλλαγής στις γευστικές προτιμήσεις ενός ανθρώπου.
Κάποτε, σ' ένα σπιτικό σε μια μικρή πόλη, ζούσε μια απλή, μεσοαστική οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων. Ο πατέρας γεωπόνος, η μητέρα νηπιαγωγός και είχαν δύο μικρά κοριτσάκια. Το ένα αντιδραστικό, με έντονη προσωπικότητα, ολιγόφαγο και το άλλο υπάκουο, φρόνιμο αλλά και "φαγανό" όπως το λέγανε! 
Η μεγάλη κάποια στιγμή, εκεί κοντά στα 15 άρχισε να τρώει επιτέλους κι όλοι χαίρονταν γιατί τώρα πια τα προβλήματα λιγόστευαν. Έλα όμως που άρχισε να θέλει να τρώει και τροφές που ο πατέρας, που γυρνούσε και έκανε τον ποιοτικό έλεγχο πολλών προϊόντων σε βιομηχανίες της περιοχές, δεν τους επέτρεπε ούτε στο σπίτι να τα βάλουν;;; Έτσι άρχισαν και πάλι οι καβγάδες που κάποια στιγμή σταμάτησαν κι αυτοί!!! Σημαδιακή η ώρα που σταμάτησαν... η μεγάλη είχε ήδη φτάσει στη δευτέρα λυκείου!!! Σε δυο χρόνια, μάλιστα, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο πανεπιστήμιο!!! 
Εγγραφή, ενοικίαση σπιτιού κι ύστερα... μόνη της ...στο νέο της σπίτι, στη νέα της κουζίνα!!!
Το πρώτο της γεύμα... πατάτες τηγανιτές με zwan!!!! Επιτέλους στο πιάτο της!!!! Δεν ξέρω αν ήταν μια κίνηση ...ελευθερίας αλλά ξέρω ότι αυτή η κίνηση επαναλήφθηκε άπειρες φορές και σε άπειρους συνδυασμούς με την ίδια πάντα γευστική απόλαυση!!!
Και τώρα... κλείστε τα μάτια!!! Προσγειώνομαστε στο παρόν!!! 
Τα φασολάκια βράζουν στην κατσαρόλα (ή μάλλον τη χύτρα ταχύτητας) και τα κυβάκια του zwan εισβάλλουν χαρούμενα μέσα στο αντικολλητικό τηγανάκι για να σοταριστούν!!! Ύστερα, στρογγυλοκάθονται επάνω στα φασολάκια και... η μαμά της περιμένει με ... αγωνία την έκφρασή της καθώς το πηρούνι χάνεται πίσω από τα δόντια... την κοιτάζει στα μάτια και ..."απορώ" γιατί έκανα τόση φασαρία... οκ, είναι νόστιμο αλλά δεν είναι ...η έκρηξη!!!! Πού είναι ...το "γευστικό πυροτέχνημα" που απολάμβανα;;; 
Πώς αλλάζει ο άνθρωπος!!! Πώς εξελίσσονται οι γευστικές του προτιμήσεις!!!
Και τώρα πάμε να δούμε τη συνταγή;;; 
Εσείς μπορείτε να επιλέξετε το zwan ή ένα καπνιστό ζαμπόν ή ακόμα μπέικον... γιατί έτσι κι αλλιώς ο συνδυασμός είναι νοστιμότατος.
ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα
200 γρ. zwan, ζαμπόν ή μπέικον
500 γρ. φασολάκια κατεψυγμένα (ή φρέσκα)
200 γρ. ντομάτα πολτοποιημένη* (ή ντοματάκια κονκασέ ή συμπυκνωμένο χυμό)
2 κ.σ. κέτσαπ (ή σπιτική κέτσαπ που θα βρείτε ΕΔΩ)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά κέρατο σε καρεδάκια
1 σκελίδα σκόρδο χωρίς τη φύτρα (για να μην είναι έντονη η παρουσία του)
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα ξερό βασιλικό
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τα αφήνουμε να σοταριστούν.
Βάζουμε και τα φασολάκια και μόλις σοταριστούν για λίγο κι αυτά, προσθέτουμε την κέτσαπ, το σκόρδο, την πολτοποιημένη ντομάτακαι 1 ποτήρι νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πιπέρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τον βασιλικό και το μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν για 25-30 λεπτά.
Στο μεταξύ, κόβουμε το zwan και το βάζουμε να σοταριστεί σε αντικολλητικό τηγάνι.
Μόλις τα φασολάκια βράσουν και μαλακώσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μελώσουν και να μείνουν μόνον με το λάδι τους.
Σερβίρουμε με το κομμένο zwan και λίγο φρυγανισμένο ψωμί.
TIPS
*Και μια λεπτομέρεια: όταν οι ντομάτες είναι καλές και νόστιμες, πολτοποιώ αρκετές στο multi. Βάζω σε μια κατσαρόλα τη σάλτσα, παίρνει μια βράση, την αφήνω και κρυώνει και μετά γεμίζω μικρά σακουλάκια τροφίμων που τα καταψύχω. 'Ετσι έχω φρέσκια σάλτσα για πολύ καιρό.
Tante Kiki
25 Comments
No