Αφράτα πεϊνιρλάκια...


Καλοκαίρι και βόλτα στη γειτονική Δράμα!!! Μια πόλη που, οι Καβαλιώτες την επισκέπτονται συχνά για διάφορους λόγους!! Συνήθεια παλιά, λοιπόν και για μένα... συνήθεια που δεν κόβεται γιατί είναι όμορφη!!! Βόλτα στα στενά της δρομάκια γύρω από την κεντρική πλατεία, οι κυβόλιθοι, τα μικρά ή μεγαλύτερα πανέμορφα μαγαζάκια με τις κουκλίστικες βιτρίνες και κάπου εκεί... μια μοσχοβολιά που ...γαργαλάει τη μύτη κι αγγίζει, σχεδόν, το στομάχι! 
Άρωμα ψωμιού, φρεσκοψημένου που σε ...υπνωτίζει και σε στέλνει κατευθείαν σε ένα μικρό μαγαζάκι με το όνομα "Σίμος"! Απλό μαγαζί, μάλλον άχρωμο από άποψη διακόσμησης που ίσως και να μην το πρόσεχε κανείς αν δεν... είχε τόσο αφράτα και νόστιμα πεϊνιρλί, σκέτα ή με σουβλάκι!!!! 
Δοκιμάζοντας την πρώτη φορά ...εντυπωσιάζει η αφρατάδα και η μοσχοβολιά της ζύμης, μια γεύση που αν κλείσει κάποιος τα μάτια μετατρέπεται σε αληθινή απόλαυση των δύο τόσο απλών υλικών... της ψωμένιας ζύμης και του πεντανόστιμου κασεριού... χαρίζοντας στο σουβλάκι μια θέση μηδαμινή ...σχεδόν περιττή!!! Κι ύστερα... ύστερα έρχεται ο ...εθισμός!!! Ύστερα, έρχεται η σκέψη ..."ήρθα στη Δράμα και δεν θα γευτώ αυτό το υπέροχο πεϊνιρλί";;;; Και το γεύεσαι... και κάθε χρόνο το βρίσκεις ίδιο κι απαράλλαχτο με την ίδια μοναδική ποιότητα κι ας μας επισκέφθηκε η οικονομική κρίση, πρόφαση για μερικούς του κλάδου για να "χαμηλώσουν" την ποιότητά τους αυξάνοντας το κέρδος τους!!!
Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος μένει στην σκέψη αυτή... άντε να ψάξει να βρει στην πόλη που μένει κάποιο αντίστοιχο μαγαζί. Η σκέψη ενός ...μανιακού food blogger, όμως, ταξιδεύει αλλού!!! Αλήθεια μπορώ να το φτιάξω;;; Εντάξει, δεν θα το εμπορευτώ αλλά θα μπορώ να το γεύομαι... με αγνά υλικά και όποτε θέλω!!! Και τώρα πείτε μου... δεν είναι παγίδα η σκέψη αυτή;;;; Να σας πω κι εγώ!!! Είναι παγίδα γιατί αρχίζεις και ψάχνεις συνταγές, κάνεις δοκιμές, σου χαρίζει και κανένα κιλάκι παραπάνω, σκας κι όλους τους αγαπημένους με τις δοκιμές ... "σου μοιάζει αυτό με το άλλο;" "Είναι εξίσου νόστιμο κι αφράτο;"
Κι όταν ξαφνικά ανακαλύπτεις μια ζύμη που μοιάζει ... κάνεις ένα ταψί και θέλεις να το φας για να ...είσαι σίγουρη ότι μοιάζει... τότε είναι η εποχή που έχεις αρχίσει να προσπαθείς να διώξεις το κιλάκι που λέγαμε και που πήρες κατά τη διάρκεια των δοκιμών κι εσύ γεύεσαι ΕΝΑ!!!!!!!!!!!!! Σνιφφφφφφφφφφφφ!!!
Όμως, παρηγοριέσαι γιατί βρήκες αυτή τη συνταγή και την έχεις γράψει και ξέρεις ότι μπορείς να την επαναλάβεις μόλις φύγει αυτό το ...άτιμο το κιλάκι!!!!
Μέχρι τότε όμως... τί λέτε... θέλετε να δοκιμάσετε κι εσείς μια τόσο αφράτη και νόστιμη ζύμη που περιβάλλει ένα κατάχρυσο και πεντανόστιμο κασεράκι;;;
Αφήστε που μπορούμε να το κάνουμε πλούσιο με υλικά όπως αυτά της πίτσας ή με σουβλάκι, μπιφτεκάκια αλλά και λουκάνικο αλλά και να κάνουμε τις βαρκούλες παρέα με τα μικρά μας!!
Τώρα που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά είναι ένα καταπληκτικό βραδινό για τα πιτσιρίκια αλλά και κολατσιό για το σχολείο. 
ΥΛΙΚΑ για 15-19 πεϊνιρλάκια ανάλογα με το μέγεθος
Για τη ζύμη
160-170 γρ. χλιαρό γάλα (15-16 κ.σ.)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 30 γρ. νωπή μαγιά)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
8-9 φέτες κασέρι της αρεσκείας μας κομμένο σε μπαστουνάκια ή τριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, διάλυουμε τη μαγιά στο γάλα και τη ζάχαρη (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο γιατί, επειδή είναι ξηρή, μπορούμε απλά να την προσθέσουμε στο αλεύρι).
Βάζουμε σε άλλο μπολ, το αλάτι, το αλεύρι και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος με τη ζάχαρη και τη μαγιά και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε λίγο αλεύρι στο μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45-50 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε με ένα ποτήρι ή με κουπ πάτ στρογγυλά κομμάτια.
Τοποθετούμε στο κέντρο τα μπαστουνάκια τυριού και κλείνουμε τις δύο άκρες έτσι ώστε να σχηματισθούν μικρές βαρκούλες.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να σταθούν για άλλα 15-20 λεπτά να ξαναφουσκώσουν.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα γεμάτη υγεία και χαμόγελο!!! -:)))
Πηγή της συνταγής: Ένθετο περιοδικού "Τηλεθεατής", "Τα Σμυρνέικα, Μπαχάρι & Κανέλα" 
Tante Kiki
40 Comments
No