Τεμπέλικα γεμιστά ...η εύκολη λύση για ένα νοστιμότατο ριζότο


Γεμιστά λαχανικά, ντομάτες, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κολοκυθολούλουδα, είναι μια μεσογειακή καλοκαιρινή λιχουδιά που δύσκολα της αντιστέκεται κανείς, Έλληνας ή ξένος!!! Οι εκδοχές του φαγητού;; Τέσσερις οι κλασσικές και άπειρες οι σύγχρονες αλλά όλες τόσο, μα τόσο δελεαστικές!!! Με κιμά ή χωρίς (αν κι εγώ τα προτιμώ χωρίς κιμά), στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, με αυγολέμονο ή χωρίς είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό. 
Ήταν και παραμένει για την οικογενειά μου το φαγητό που σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού γιατί όταν γίνεται με καλοκαιρινά λαχανικά έχει άλλη νοστιμάδα!!! Το ξέρω πια καλά, το έχω δοκιμάσει και το έχω φτιάξει και χειμώνα αλλά ...καμία σχέση με το καλοκαιρινό.
Ένα πιάτο γεμιστά με λίγο τυράκι (φέτα ή κατίκι) στο τραπέζι της βεράντας χαζεύοντας το βουνό ή την καταγάλανη θάλασσα είναι ...η απόλυτη απόλαυση. Ναι... παντρεύεται τέλεια με μια κρύα μπύρα αλλά δεν το θέλω... δεν θέλω τίποτε να παρεμβαίνει στη συνάντηση των δυό μας πέρα από το κάτασπρο, ελληνικό τυράκι.
Παρ΄όλα αυτά είναι ένα φαγητό ...μπελαλίδικο!!! Έτσι είναι όλα τα ωραία έχουν τις ...απαιτήσεις τους... σε χρόνο ή σε κόπο!!! Γιατί αυτό να διαφέρει;; Δείτε όμως σήμερα μια εκδοχή του;;; Μπορώ να πω ότι δεν την είχα ξανασυναντήσει αν και ριζότο με λαχανικά είναι από τα πιάτα που στρογγυλοκάθονται στο οικογενειακό μας τραπέζι. Μια εκδοχή που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το παραδοσιακό πιάτο... αντιθέτως μπορεί να καυχηθεί ότι δεν είναι τόσο απαιτητική στην προετοιμασία, γεγονός που θα το κάνει αγαπημένο για τις σύγχρονες νοικοκυρές που, συνήθως, πάσχουμε από έλλειψη χρόνου!! Η εφαρμογή της συνταγής έγινε από τα χεράκια της πιο έμπειρης μαγείρισσας του τριωρόφου, της μανούλας μας με καταπληκτικά αποτελέσματα. Έτσι, στη σημερινή συνταγή σε μένα ανήκουν μόνον το σερβίρισμα και οι φωτογραφίες.-:)
Η συνταγή είναι παραλλαγή της γευστικής πρότασης του Μ.Γεωργιάδη στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού "Αλάτι & Πιπέρι".
Πάμε να ετοιμάσουμε μαζί τα ...γρήγορα γεμιστά;;; Κάτι μου λέει ότι θα τα λατρέψετε όπως κι εγώ!!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 4-5 άτομα
2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
2 μελιτζάνες μακρόστενες κομμένες σε κύβους
2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες + 2 μέτριες ντομάτες πολτοποιημένες
2 κόκκινες πιπεριές σε κομματάκια
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. 
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε όλα τα λαχανικά, το ρύζι και τις πολτοποιημένες ντομάτες.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζεστό νερό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε το μίγμα σε βαθύ ταψί και το απλώνουμε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο. 
Εάν χρειάζεται προσθέτουμε πάλι 2/3 φλ.τσ. νερό που το περιχύνουμε σε όλο το ταψί.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου το φαγητό μας πάρει ωραίο χρώμα και μείνει με το λάδι του και ελάχιστο ζουμάκι (αν θέλουμε).
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αναδειχθούν αρώματα και γεύσεις και να απορροφηθούν τα περιττά υγρά που έχουν απομείνει.
Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι, με 1-2 κ.σ. κατίκι Δομοκού ή με θρυμματισμένη φέτα.
Tante Kiki
26 Comments
No