Τα πολύ εύκολα και αφράτα μίνι τσουρεκάκια της αδερφής μου


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Ποιός είπε ότι τα τσουρεκάκια είναι μόνον για το Πάσχα;;; Στο σπίτι μας τα τσουρεκάκια κάνουν παρέλαση σχεδόν όλο το χρόνο για να συνοδεύουν το γάλα ή τον καφέ, για παιδικό κολατσιό στο σπίτι ή στο ταπεράκι του σχολείου.
Τα συγκεκριμένα έγιναν πολύ ωραία, αφράτα αλλά και ιδιαίτερα εύκολα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί παλιότερα είχα την εντύπωση ότι τα τσουρέκια είναι τόσο δύσκολο να πετύχουν. Απλά χρειάζεται όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το γάλα με το βούτυρο χλιαρά. Αυτό είναι το πρώτο μυστικό τους. Το δεύτερο; Η υπομονή της νοικοκυράς να τα αφήσει να φουσκώσουν αρκετά, μέσα ή έξω από το φούρνο. 
Κυριακή πρωί, λοιπόν, η αδερφή μου, μαζί με όλα τα υπόλοιπα καλούδια ετοίμασε τα τσουρεκάκια που ζήτησαν οι μικρές μας κουκλίτσες για το σχολικό κολατσιό τους. Επειδή όμως αυτό το κορίτσι έχει την καινοτομία και τον αυτοσχεδιασμό στο αίμα της... (δεν μπορεί ποτέ να κάνει μια συνταγή... πάντα ξεκινάει με τα υλικά και καταλήγει σε δικό της συνδυασμό!!!!) η συνταγή που δοκίμασε είναι μια συνταγή που βρήκε σε ένα φακελάκι ξηρή μαγιά ΓΙΩΤΗΣ!! Βέβαια, η "καημένη" η συνταγή ήταν πιστή στην κλασσική διαδικασία της παρασκευής των τσουρεκιών αλλά η αδερφούλα μου... την αγνόησε επιδεικτικά και ζύμωσε όλα τα υλικά μαζί!!!!!!!!!! 
Το αποτέλεσμα την δικαίωσε... τα τσουρεκάκια έγιναν υπέροχα, αφράτα, νόστιμα και τα μικρά τους "επιτέθηκαν" ενώ ακόμη ήταν ζεστά!!!!!!!! Αφού φαγώθηκαν μερικά, κάποια σκέτα, κάποια με γάλα και άλλα με καφεδάκι από τα μεγαλύτερα παιδιά του τριωρόφου κι αφού κάποια "τρύπωσαν" γρήγορα στα σχολικά ταπεράκια, τα υπόλοιπα μπήκαν σε σακούλες τροφίμων και πήγαν να συναντήσουν το περιβάλλον Αλάσκας της κατάψυξης έτσι ώστε να διατηρηθούν φρέσκα ως το τελευταίο! -:))
Πάμε να σας δώσω τη συνταγή;;; Αξίζει σας λέω... -:))
ΥΛΙΚΑ για 30-35 τσουρεκάκια των 60-70 γρ.
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
200 γρ. ζάχαρη
150 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
120 γρ γάλα χλιαρό
6 αυγά + 1 αυγό για την επάλειψη πριν το ψήσιμο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαχλέπι
1/2 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί μέχρι να γίνει χλιαρό.
Λιώνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε χλιαρό.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε 
Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 35-40 βαθμούς.
Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο για να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζονται περίπου 2-3 ώρες) ή εάν είναι εκτός φούρνου 4-5 ώρες.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. 
Πλάθουμε μικρά τσουρεκάκια των 60-70 γρ. περίπου και αφού τα τοποθετήσουμε σε ταψιά που τα έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια τα ξαναβάζουμε στο φούρνο να φουσκώσουν για 1.5 - 2 ώρες.
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρεκάκια.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, γκρανέλα ζάχαρης ή τα αφήνουμε σκέτα.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα τσουρεκάκια για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καστανό χρώμα.
Ελάτε... η αδερφούλα μου κι εγώ σας κερνάμε μοσχοβολιστό τσουρεκάκι για να γλυκάνουμε την εβδομάδα σας!!! -:)))
Tante Kiki
28 Comments
No