Μαρμελάδα πράουστο ή αλλιώς κίτρινο δαμάσκηνο


Μαρμελάδα πράουστο ή αλλιώς κίτρινο  δαμάσκηνο

Καλή σας μέρα! Για τα πράουστα ή πραούστια που αφθονούν στη Σαμοθράκη έχουμε ξαναμιλήσει ΕΔΩ. Είναι από τις ποικιλίες του δαμάσκηνου που αγαπώ πολύ γιατί είναι πάρα πολύ αρωματικά και πολύ μα πολύ νόστιμα!
Πριν μερικές μέρες, λοιπόν, βρήκαμε πράουστα που, τουλάχιστον εδώ δεν βρίσκω συχνά!!! Έτσι, επιδοθήκαμε στην μεταποίησή τους σε ...γλυκό του κουταλιού αλλά και σε μαρμελάδα που έγινε εξαιρετική...με τον πιο απλό και παραδοσιακό τρόπο και μάλιστα χωρίς κανένα αρωματικό!!!! Γι αυτό σας λέω... εάν βρείτε πράουστα μην τα αφήσετε... αγοράστε ...ειδικά εάν δεν γνωρίζετε το άρωμα και τη νοστιμιά τους.
Μαρμελάδα πράουστο ή αλλιώς κίτρινο  δαμάσκηνο

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό πράουστα χωρίς κουκούτσια (οι φλούδες γίνονται μια χαρά) μετρίως ώριμα
  • 850 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 λεμονόφλουδα στυμμένη
  • Το Χυμό από 1/2 λεμόνι
Μαρμελάδα πράουστο ή αλλιώς κίτρινο  δαμάσκηνο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Βάζουμε στο multi τα πράουστα, πλυμένα, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε (δεν χρειάζεται) και τα ψιλοκόβουμε (δεν τα πολτοποιούμε εντελώς).
  2. Προσωπικά, κόβω μερικά από τα φρούτα πολύ έτσι ώστε να έχουν χυμό για να μην χρησιμοποιήσω καθόλου νερό και τα υπόλοιπα λίγο πιο χονδρά προκειμένου να βράσουν πιο εύκολα αλλά το ίδιο κάνει και όταν προσθέσουμε το χυμό από 1 πορτοκάλι.
  3. Βάζουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξεφλουδισμένο και στυμμένο λεμόνι.
  4. Ο λόγος που προσθέτουμε ένα ξεφλουδισμένο και στυμμένο λεμόνι στην μαρμελάδα είναι γιατί αυτές οι άσπρες ίνες του λεμονιού έχουν αρκετή φυσική πηκτίνη κι έτσι η μαρμελάδα μας θα "δέσει" πιο εύκολα ειδικά αν τα φρούτα μας είναι αρκετά ώριμα και άρα πιο φτωχά σε πηκτίνη.
  5. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε έτσι για μισή ώρα.
  6. Ύστερα, βάζουμε την μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να βράσει προσέχοντας να αφαιρέσουμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια αλλά και ανακατεύοντας, αν χρειάζεται, με ξύλινη κουτάλα για να μην φουσκώσει και χυθεί.
  7. Η μαρμελάδα χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά να δέσει.
  8. Αυτός ο χρόνος όμως μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι τα φρούτα, το πόσο πηκτίνη θα "βγάλει" το λεμόνι και το πόσο δυνατή είναι η φωτιά.
  9. Όταν χωρίζουμε τη μαρμελάδα στα δύο, τραβώντας μια γραμμή στον πάτο της κατσαρόλας και η μαρμελάδα μας δεν ξαναενώνεται... τότε έχει "δέσει" σωστά.
  10. Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και αποσύρουμε από την εστία.

Κι ένα μυστικό:
Όταν η μαρμελάδα βράσει σε δυνατή φωτιά και "δέσει" γρήγορα δεν γίνεται σκούρα όπως συμβαίνει όταν "δέσει" σε χαμηλή φωτιά.
Όμως, η μαρμελάδα που γίνεται σε δυνατή φωτιά χρειάζεται περισσότερο την παρουσία και την προσοχή μας γιατί μπορεί να φουσκώσει και σίγουρα δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια τον οποίο πρέπει να αφαιρέσουμε.
Διαλέγουμε, λοιπόν, εμείς τον τρόπο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να την φτιάξουμε.

Μαρμελάδα πράουστο ή αλλιώς κίτρινο  δαμάσκηνο

Tante Kiki
33 Comments
No